Το 2016, πάνω από το 50% των ελληνικών νοικοκυριών καθυστέρησε να λάβει ιατρικές συμβουλές και θεραπεία: δεν είχε τα χρήματα για να το πράξει. Ένα στα δέκα νοικοκυριά είδε ένα τουλάχιστον μέλος του να καταφεύγει στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας το ίδιο έτος και τρία στα δέκα είχαν ένα τουλάχιστον μέλος τους άνεργο. Στην ετήσια έκθεση του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ (σ.σ.: αναλυτικά εδώ) για το 2016 οι αριθμοί είναι τρομακτικοί, εφιαλτικοί: και σημειώστε πως δεν έχουν συμπεριληφθεί σ' αυτήν οι νέες αυξήσεις σε αγαθά ευρείας κατανάλωσης ή τα επακόλουθα της άρσης της αναστολής των πλειστηριασμών.

Ένας κοινωνικός ιστός στον οποίο πάνω απ' τα μισά νοικοκυριά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αντιμετωπίσουν ιατρικές δαπάνες, δεν είναι απλώς «δυσλειτουργικός»: είναι διαλυμένος. Μια κοινωνία στην οποία οι επτάμισι στις δέκα οικογένειες βίωσαν το 2016 πολύ χειρότερα απ' ό,τι τα προηγούμενα χρόνια των απανωτών μνημονίων, δεν είναι «φτωχή»: είναι ρημαγμένη. Μια «διασωθείσα» χώρα στην οποία οι επτά στους δέκα νέους της, ηλικίας 18-35 ετών, είναι πρόθυμοι να μεταναστεύσουν προς οιαδήποτε κατεύθυνση με μόνο κριτήριο το μεροκάματο, δεν έχει ελπίδα ανάκαμψης: είναι τελεσίδικα κατεστραμμένη. Ιδίως όταν στη χώρα αυτή, το ένα στα δύο νοικοκυριά δηλώνει ως κυριότερη πηγή εισοδήματος τη σύνταξη ενός εκ των μελών της.

Πάνω σ' αυτή τη ρημαγμένη χώρα, συνεχίζουν να εφαρμόζονται πολιτικές εξοντωτικής λιτότητας. Ο «κόφτης», θα νομοθετηθεί για έναν ακόμη χρόνο, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Δ. Τζανακόπουλου. Το να παρατείνεται, π.χ., με νόμο για έναν επιπλέον χρόνο η δυνατότητα μείωσης των συντάξεων (σ.σ.: θυμίζουμε πως το ένα στα δύο νοικοκυριά, τη σύνταξη ενός μέλους της δηλώνει ως κύρια πηγή εισοδήματος) δεν συνιστά απλώς πολιτική αναλγησία: για προμελετημένο έγκλημα πρόκειται. Όσοι «μποναμάδες» και αν προβληθούν δίκην αντίβαρου. Και σημειώστε πως η παράταση του «κόφτη» είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Η έρευνα δείχνει με σαφήνεια πως συνέχιση αυτών των πολιτικών δεν οδηγεί πουθενά. Ασχέτως αν η κυβέρνηση αρέσκεται στο να δηλώνει πως κάπου εντός τρέχοντος έτους, υπάρχει «ξέφωτο». Φέτος π.χ., το 34% των νοικοκυριών εκτιμά πως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές του υποχρεώσεις για το 2017. Θυμηθείτε το την επόμενη φορά που μέλος της κυβέρνησης θα δηλώνει πως αναμένεται αύξηση των φορολογικών εσόδων και συνεπώς επίτευξη του στόχου για 3,5% πλεόνασμα μέχρι το 2018.

Ι. Δ. Σαμπανίκος
Συντάκτης: Ι. Δ. Σαμπανίκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.