«Ελλάδα και Κίνα δεν μοιράζονται μόνο ένα κοινό παρελθόν, αλλά και ένα κοινό όραμα για το μέλλον» είπε ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας μιλώντας σήμερα στην τελετή εγκαινίων του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο Πεκίνο. Κι αν το «κοινό παρελθόν» είναι ένα θέμα που σηκώνει πολύ συζήτηση, το «κοινό όραμα για το μέλλον» δεν χρειάζεται – δυστυχώς – πολλές διευκρινήσεις.

Τι ακριβώς πήγε να κάνει στην Κίνα ο πρωθυπουργός; Το σχετικό ρεπορτάζ δεν είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό. Διαβάζοντας για την επίσκεψη του κ. Τσίπρα σε έξι – τουλάχιστον – διαφορετικά Μέσα Ενημέρωσης καμιά επιπλέον πληροφορία δεν παρέχεται: τα έξι (θεωρητικά διαφορετικά) ρεπορτάζ μοιάζουν ολότελα ταυτόσημα και η ταύτιση αυτή εντοπίζεται ακόμη και στους τίτλους. Και οι έξι συντάκτες καταφεύγουν στο σχετικό τηλεγράφημα του ΑΠΕ – ΜΠΕ, το οποίο μεταφέρουν σχεδόν αυτούσιο. Ο πλουραλισμός στην ενημέρωση σε όλο του το μεγαλείο! Θα πρέπει να καταφύγουμε στις καταγεγραμμένες δηλώσεις του πρωθυπουργού για να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας.

Με δεδομένο πως το «κοινό παρελθόν» το οποίο οι δυο χώρες μοιράζονται περισσότερο στην τελευταία 10ετία εδράζεται παρά στις προηγούμενες χιλιετίες είναι στο «κοινό όραμα για το μέλλον» που θα πρέπει να επικεντρώσουμε. Ένα όραμα που περιλαμβάνει νεοφιλελεύθερη «ανάπτυξη» δυτικού τύπου με μισθούς επιπέδου Κίνας στην καλύτερη των περιπτώσεων, αν και το δεύτερο μισό της φράσης είναι σαφώς πλεονασμός: μια νεοφιλελεύθερη «ανάπτυξη» δυτικού τύπου μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μισθούς επιπέδου Κίνας και εργασιακών δικαιωμάτων εποχής φεουδαρχίας. Τα απανωτά μνημόνια έχουν βοηθήσει να το εμπεδώσουμε αυτό.

Στο μεταξύ, όσο ο κ. Τσίπρας αναζητά το σύγχρονο δρόμο του μεταξιού στην μακρινή Κίνα, στην ελληνική βουλή ξεκινά η συζήτηση για το νομοσχέδιο για το νέο μνημόνιο (σ.σ.: ή αν προτιμάτε, το νομοσχέδιο για την επικύρωση της συμφωνίας Ελλάδας – δανειστών). Μέτρα και αντίμετρα κατατίθενται στη Βουλή αύριο Σάββατο ενώ η ημέρα ψήφισής του είναι η ερχόμενη Πέμπτη 18 Μαΐου. Στην κατεύθυνση αυτή οι (κυβερνητικοί) βουλευτές ενημερώθηκαν από το υπουργείο Εργασίας (και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο) για το κομμάτι του νομοσχεδίου που αφορά εργασιακό – ασφαλιστικό, ενώ διευκρινήσεις ζητήθηκαν και για την συζήτηση για το χρέος. Όχι, μην πάει το μυαλό σας σε πιθανά «αντάρτικα»: για «ενημερωτική συζήτηση» επρόκειτο. Η υπερψήφιση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, όπως και τα χαρακτηριστικά των ζωδίων στο κινέζικο ωροσκόπιο.

Ι. Δ. Σαμπανίκος
Συντάκτης: Ι. Δ. Σαμπανίκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.