Έχουν αλλάξει οι εποχές. Μπορεί κάποτε να ζητούσαμε διακαώς να θέτουμε το ζήτημα του χρέους με κάθε ευκαιρία (σ.σ.: σε συνόδους κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης π.χ.) μα πλέον, η στρατηγική μας έχει αλλάξει: το ζητούμενο από δω και πέρα είναι το να μη μιλούν για μας, τουλάχιστον σε επίπεδο κορυφής. Να μην ασχολούνται μαζί μας. Τζάμπα λέτε να χαρακτήριζε «θετική εξέλιξη» το γεγονός πως στη Σύνοδο Κορυφής δεν έγινε – επισήμως τουλάχιστον – καμιά συζήτηση για την Ελλάδα ο πρωθυπουργός κ. Α. Τσίπρας;

Χίλια δίκια έχει ο πρωθυπουργός μας, πρέπει να το αναγνωρίσουμε! Όλες τις προηγούμενες φορές που έγινε σχετική συζήτηση, βγήκαμε απ' αυτήν με ένα (ακόμη) μνημόνιο φορτωμένο στην πλάτη. Ενώ τώρα; Μόλις 113 (νέα!) προαπαιτούμενα πρέπει να υλοποιήσουμε το επόμενο 14μηνο και καθαρίσαμε! Και χωρίς νέο μνημόνιο, πακέτο με το τελευταίο πάνε τα (νέα) προαπαιτούμενα! Χίλιες φορές να μην μας συζητούν!

Η νέα στρατηγική θα γίνει σαφέστερη τους επόμενους μήνες. Με το που θα απευθύνεται σε έλληνα αξιωματούχο το ερώτημα «έχουμε κάτι να συζητήσουμε για την Ελλάδα» η απάντηση θα είναι άμεση και σαφής: «No, no sir, nothing to discuss, everything is fine!». Κι αν επιμένουν οι (φίλοι και εταίροι!) ευρωπαίοι «είστε σίγουροι;», εμείς θα επιμένουμε: «please sir, no need to talk, thank you!». Με αυτή την ευφυή στρατηγική θα υπογράφουμε στα βουβά κάθε νέα λίστα με προαπαιτούμενα, θα λέμε «ευχαριστώ» και θα ανασαίνουμε με ανακούφιση που γλυτώσαμε τα χειρότερα! Με τιμές ήρωα θα υποδέχεται η χώρα τον αξιωματούχο που θα αποφεύγει την συζήτηση για το «ελληνικό ζήτημα»!

Ξεχάστε τις κουβέντες για «διαγραφή μέρους του χρέους», για «μορατόριουμ στην αποπληρωμή», για «ρήτρα ανάπτυξης»: αυτά γινόταν παλαιά, τότε που ο πρωθυπουργός μας δεν είχε – ακόμη – καταλάβει πως λειτουργούν οι ευρωπαίοι. Πλέον το έχει μάθει το παιχνίδι: το παν είναι να μένεις σιωπηλός και να μη δίνεις στόχο! Κι αν πρέπει οπωσδήποτε να μιλήσει, ε... μιλάς για άλλα πράγματα! Για το Κυπριακό π.χ. Ή, για την Τουρκία. Ή για την «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση». Στο χρέος και στη συμφωνία να μην πάει η κουβέντα! Λίγη υπομονή, και το φτάσαμε το (ελπιδοφόρο) 2060. Όπως είπε άλλωστε κι ο πρωθυπουργός μας (σ.σ.: μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου) «πλέον ο δρόμος είναι ανοιχτός και αυτό το επιβεβαιώνουν αυτές τις μέρες και οι αγορές». Ότι έλεγε και ο πρώην πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς το (μακρινό) 2014 δηλαδή.

Ι. Δ. Σαμπανίκος
Συντάκτης: Ι. Δ. Σαμπανίκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.