Την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στις 25 Απριλίου, προανήγγειλε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια τα προαπαιτούμενα θα περάσουν από τη Βουλή, ώστε η ελληνική πλευρά να πάει στο Eurogroup της 25ης Μαΐου, έτοιμη να κλείσει πλήρως τη συμφωνία, μαζί με τα μέτρα για το χρέος. Την ίδια στιγμή, το οικονομικό επιτελείο θα έχει μπαράζ επαφών στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ.

Το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα της διαπραγμάτευσης την αμέσως επόμενη περίοδο, έδωσε ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι μετά την ολοκλήρωση της συνόδου του ΔΝΤ, που θα γίνει αύριο και μεθαύριο στην Ουάσιγκτον, τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα κατά την Τρίτη 25 Απριλίου.

Οι θεσμοί θα δουλέψουν με την ελληνική πλευρά πάνω στις τελευταίες λεπτομέρειες σχετικά με τα ορόσημα της δεύτερης αξιολόγησης (όσα ήδη προβλέπονταν στο πρόγραμμα για τη δεύτερη αξιολόγηση) αλλά και σχετικά με τα μέτρα και τα αντίμετρα για το 2019 και 2020. Τα μεγάλα ζητήματα έκλεισαν σε πολιτικό επίπεδο στο Eurogroup της 7ης Απριλίου, επανέλαβε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, οπότε τώρα θα λήξουν οι τεχνικές λεπτομέρειες, και ουδείς πλέον φαίνεται ότι επιθυμεί τις καθυστερήσεις, όπως είπε.

Στη συνέχεια, θα καταρτιστεί το κείμενο της συμφωνίας και θα λάβει τη μορφή των προαπαιτούμενων, για να περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο.

«Στόχος είναι να κατατεθεί το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα εντός της 1ης εβδομάδας του Μαΐου, να έχουμε καταφέρει να ψηφίσουμε το σύνολο των προαπαιτούμενων μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου και στη συνέχεια να δοθεί η δυνατότητα στα τεχνικά κλιμάκια να γράψουν το compliance report, το οποίο θα κατατεθεί στο Eurogroup, έτσι ώστε να μπει και τυπικά η σφραγίδα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης», τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, επισήμανε:

«Αυτό το οποίο χρειάζεται τώρα, είναι ένας τόσο γενικός προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων, ώστε να μην δημιουργεί πολιτικά προβλήματα στη Γερμανία, αλλά και ένας τόσο ειδικός προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων, ώστε να καλύπτει το ΔΝΤ στην προσπάθεια που θα καταβληθεί για να βγει μια θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους. Αυτό είναι και το κλειδί για να μπορέσει να ανοίξει ο διάδρομος και η πόρτα για να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο θα αποτελέσει και ένα σημείο μη επιστροφής για την ελληνική οικονομία».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια που «θέλουν» τη λήψη νέων μέτρων το 2018 (πριν λήξει το πρόγραμμα), σε περίπτωση που δεν «πιαστεί» ο δημοσιονομικός στόχος του 3,5% για το 2018. Ο κ. Τζανακόπουλος στηλίτευσε τις προβλέψεις του ΔΝΤ, από τις οποίες προήλθαν αυτά τα σενάρια.

«Σε ότι αφορά τις επιφυλάξεις του ΔΝΤ, σας είπα και προηγουμένως ότι τον Οκτώβριο, αν δεν κάνω λάθος, το fiscal monitor που έβγαλε το ΔΝΤ προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 0,1%. Έπεσε περίπου 33 φορές έξω. Χθες, στην έκθεση την οποία παρουσίασε για την πορεία των πρωτογενών πλεονασμάτων, για τη δημοσιονομική πορεία των χωρών της Ευρώπης αλλά και παγκοσμίως, αποδέχθηκε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα στην Ελλάδα, για το 2016 θα κλείσει περίπου στο 3,3%. Αναμένουμε να δούμε και την αντίστοιχη έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat που ενδεχομένως να δείξει ακόμα και μεγαλύτερο νούμερο. Επομένως, ως προς αυτό το σημείο, μπορώ να σας πω ότι όπως έχουμε πει το προηγούμενο διάστημα -πάρα πολλές φορές και με πολύ μεγάλη σαφήνεια- το ΔΝΤ επιμένει γενικώς σε απαισιόδοξες προβλέψεις και συνήθως πέφτει έξω ως προς αυτές».

Ακόμα, όμως, και στην απίθανη περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% το 2018, είπε ο κ. Τζανακόπουλος, δε θα χρειαστεί να παρθεί κανέναν καινούριο μέτρο, γιατί θα ενεργοποιηθεί ο ήδη ψηφισμένος δημοσιονομικός διορθωτής (κόφτης).

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης χωρίς να συνοδεύεται από ένα πακέτο μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

«Το ΔΝΤ χωρίς θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους δεν μπορεί να συμμετέχει σε προγράμματα διάσωσης. Από την άλλη μεριά, είναι η ίδια η Γερμανία που έχει θέσει και αυτή ως προϋπόθεση για τη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Επομένως, όπως καταλαβαίνετε, για να «κουμπώσουν» όλα αυτά απαιτείται συνολική συμφωνία», σημείωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Είπε, ακόμα, ότι, αναφορικά με τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, θα χρειαστεί να υπογραφεί ένα ξεχωριστό μνημόνιο με το ΔΝΤ, διάρκειας ενός χρόνου περίπου, το οποίο «θα λήξει την ίδια στιγμή που θα λήγει και το πρόγραμμα» που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι του 2015 (δηλαδή τον Αύγουστο του 2018).

 

Η «μάχη» της Ουάσιγκτον

Εν τω μεταξύ, έντονο θα είναι το παρασκήνιο τις αμέσως επόμενες ώρες στην Ουάσιγκτον, στη διάρκεια της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 21 και το Σάββατο 22 Απριλίου.

Στην αμερικανική πρωτεύουσα θα βρεθούν σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης και ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, για να παρακολουθήσουν τις εργασίες της συνόδου, οι οποίες άνοιξαν με την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Οι υπουργοί θα έχουν την Παρασκευή και  το Σάββατο διαδοχικές συναντήσεις με την Κριστίν Λαγκάρντ, τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον Βολφγκανγκ Σόιμπλε και τον Μισέλ Σαπέν.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, στο περιθώριο της εαρινής Συνόδου, θα έχει μεταξύ άλλων συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, όπου πρόκειται να τεθεί το ελληνικό ζήτημα και ειδικότερα οι συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τη διευκρίνιση των οποίων ζητά το ΔΝΤ. Ωστόσο, πηγές της ευρωζώνης, σημείωναν χθες ότι οι «κρίσιμες συζητήσεις» θα πραγματοποιηθούν μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο. Πάντως, η Αθήνα επιδιώκει το ΔΝΤ και το Βερολίνο να βρουν μια «χρυσή τομή» ώστε να περιληφθεί στη συνολική συμφωνία του Μαΐου μία συγκεκριμένη δέσμη μεσοπρόθεσμων μέτρων για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Όπως τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, την Πέμπτη το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) στη συνέντευξη Τύπου που άνοιξε τις εργασίες της συνόδου του Ταμείου, τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα αποφασιστούν για το ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να είναι «πιο λογικά», διότι αυτά θα καθορίσουν το μέγεθος της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που απαιτείται, προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο.

Η κα Λαγκάρντ επανέλαβε, ακόμα, ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να εξετάσει τα πρωτογενή πλεονάσματα του ελληνικού προγράμματος, πριν το Ταμείο αποφανθεί για τη βιωσιμότητα του χρέους, που, όπως είπε, αποτελεί μία από τις δύο προϋποθέσεις που έχει θέσει για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Σε κάθε περίπτωση, υποστήριξε ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα θα πρέπει να είναι λογικά (reasonable).

Η δεύτερη προϋπόθεση είναι η εφαρμογή ενός αξιόπιστου πακέτου μεταρρυθμίσεων. Σε αυτό το μέτωπο, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ παραδέχθηκε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, υπάρχουν ακόμη ανοικτά ζητήματα στο φορολογικό και ασφαλιστικό, τα οποία θα πρέπει να κλείσουν όταν θα επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα.

 

Το πρόγραμμα των συναντήσεων του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Ουάσιγκτον

Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

09:00 Christine Lagarde, Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ.

09:30 Jeroen Dijsselbloem, Πρόεδρος του Eurogroup.

13:10 Wolfgang Schäuble, Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

13:45 Michel Sapin, Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

 

Σάββατο 22 Απριλίου 2017

13.40 Andy Baukol, Βοηθός Υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.

14.30 Pierre Moscovici, Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

17.15 Poul Thomsen, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ.

Σημειώνεται ότι οι ώρες των συναντήσεων είναι τοπικές.

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.