Το «σήμα» ότι η τρίτη αξιολόγηση έκλεισε και τυπικά δόθηκε πριν από λίγο κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Η Ευρωομάδα ενέκρινε την εκταμίευση της δόσης ύψους 6,7 δισ. ευρώ, χαιρετίζοντας την υλοποίηση όλων σχεδόν των προαπαιτουμένων της τρίτης αξιολόγησης.

Ωστόσο φαίνεται ότι η δόση θα καταβληθεί «σπαστά», σε δύο υποδόσεις. Όπως μετέδωσε το efsyn.gr, επικαλούμενο κορυφαία κυβερνητική πηγή, συμφωνήθηκε τα 5,7 δις –από τη συνολική δόση- να δοθούν μόλις τελειώσουν τα τελευταία προαπαιτούμενα μέχρι τις 7 ή 8 Φεβρουαρίου (απομένουν περίπου 15 προαπαιτούμενα επί συνόλου 110) και 1 δις ευρώ την άνοιξη, ανάλογα με την πρόοδο που θα επιτευχθεί στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Για την εκταμίευση της δόσης εκκρεμούν, σε τεχνικό επίπεδο, οι διαδικασίες έγκρισης σε μια σειρά ευρωπαϊκά κοινοβούλια και τελικά η έγκριση της εκταμίευσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ/ESM). Πάντως, όπως ανέφερε αξιωματούχος της ευρωζώνης πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup, τα χρήματα αυτά δε θα κατευθυνθούν μόνο στην κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας και την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ένα μέρος θα χρησιμοποιηθεί για να ξεκινήσει να δημιουργείται ένα ταμειακό απόθεμα που τυχόν θα χρειαστεί η Ελλάδα στη μετά-μνημόνιο εποχή.

Τώρα, όλα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στη συζήτηση για την επόμενη μέρα του προγράμματος, καθώς οι διαπραγματεύσεις, αφενός για το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους, αφετέρου για το καθεστώς δημοσιονομικής εποπτείας στο οποίο θα βρεθεί η Ελλάδα του χρόνου, αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα. Χρονικό ορίζοντα φαίνεται να έχουν τον Ιούνιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup προήδρευσε για πρώτη φορά ο διάδοχος του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Μάριο Σεντένο.

«Οι θεσμοί θα ενημερώσουν τους υπουργούς για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος και θα εξετάσουμε την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Έχουμε μεγάλες προσδοκίες σήμερα», δήλωσε ο Μάριος Σεντένο, κατά την είσοδό του στην Ευρωομάδα.

Ερωτηθείς αν υπάρχει το ενδεχόμενο προληπτικής γραμμής στήριξης για τη μεταμνημονιακή εποχή, απάντησε ότι «αυτό εξαρτάται από τις ελληνικές αρχές». «Το πιο σημαντικό είναι να έχει (σ.σ. η ελληνική κυβέρνηση) την ιδιοκτησία του προγράμματος. Ξέρουμε από προηγούμενη εμπειρία πόσο σημαντικό είναι αυτό και θα λάβουμε από κοινού αποφάσεις σχετικά με αυτό στο μέλλον», τόνισε ο νέος πρόεδρος του Eurogroup.

Σημειώνεται, τέλος, ότι μια πρώτη γεύση των συζητήσεων για τη μεταμνημονιακή περίοδο, θα πάρει η ελληνική πλευρά κατά τη σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που θα διεξαχθεί από την Τρίτη έως την Πέμπτη στο Νταβός της Ελβετίας. Εκεί θα βρεθεί και τις τρεις ημέρες ο Έλληνας πρωθυπουργός, εκεί θα βρεθεί και η ηγεσία του ΔΝΤ…

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.