Τρεις υπογραφές φέρει η υπουργική απόφαση με την οποία ορίζεται ως τιμή εκκίνησης για τον (σ.σ.: ηλεκτρονικό μετά την 21η Φεβρουαρίου σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε λίγες μέρες πριν στη Βουλή) πλειστηριασμό ακινήτου οφειλέτη του Δημοσίου η εμπορική – και όχι η αντικειμενική – αξία του: του υπουργού Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτου, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Χουλιαράκη και – βεβαίως! – του διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γ. Πιτσιλή. Η ίδια απόφαση ορίζει πως πιστοποιημένος εκτιμητής αναλαμβάνει υποχρεωτικά τον καθορισμό της εμπορικής αξίας του ακινήτου για οφειλή άνω των 250.000 ευρώ, μα και ο δικαστικός επιμελητής (σ.σ.: που καθορίζει την εμπορική αξία του ακινήτου για οφειλή έως 250.000 ευρώ) μπορεί να ζητήσει διορισμό εκτιμητή. Η ελάχιστη αμοιβή του εκτιμητή ορίζεται στα 100 ευρώ συν ΦΠΑ ανά ακίνητο, ενώ μπορεί να φτάσει και τα 200 ευρώ (συν τον ΦΠΑ) για κτίσματα με επιφάνεια άνω των 200 τ.μ.

Η απόφαση δεν αφορά όσους «χρωστούν πολλά»: με οφειλή προς το Δημόσιο που υπερβαίνει τα πεντακόσια ευρώ, από την πρώτη Μαΐου η διαδικασία μπορεί να ενεργοποιηθεί. Με δεδομένο πως τον Αύγουστο του 2017 ένα εκατομμύριο εξακόσιες σαράντα έξι χιλιάδες εννιακόσιοι πενήντα τρεις (1.646.956) φορολογούμενοι χρωστούσαν στην εφορία από πεντακόσια ένα έως και δέκα χιλιάδες ευρώ, περισσότεροι από ενάμιση εκατομμύριο κάτοικοι της χώρας κινδυνεύουν να δουν να βγαίνει το σπίτι τους στο σφυρί και μάλιστα... «στην εμπορική αξία» του: όσο – όσο δηλαδή! Συνυπολογίζοντας μάλιστα πως την ίδια χρονική περίοδο (Αύγουστος 2017) σχεδόν δυόμισι εκατομμύρια (2.388.899 για την ακρίβεια) φορολογούμενοι χρωστούσαν (στην εφορία πάντα) έως 500 ευρώ και με τις πιθανότητες να θέλουν τα ποσά αυτά να αυξάνονται όσο περνούν οι μήνες και όχι να μειώνονται, δυνητικά σχεδόν πέντε εκατομμύρια πολίτες μπορεί, μέσα στους επόμενους μήνες, να δεχτούν την επίσκεψη του δικαστικού επιμελητή ή του «πιστοποιημένου εκτιμητή». Και βέβαια, μπορεί το ίδιο χρονικό διάστημα να πέσουν στην αγορά περίπου πέντε εκατομμύρια κατοστάρικα (σ.σ.: η μέση αμοιβή του εκτιμητή), δίνοντας πιθανότητα την ευκαιρία στην κυβέρνηση να εμπλουτίσει την αφήγησή της περί success story: μισό δισ. ευρώ σαφώς και δίνει... «ανάσα στην αγορά». Ασχέτως αν κι αυτό, στις ίδιες πλάτες θα φορτωθεί.

Τα κυβερνητικά non papers επιμένουν βεβαίως πως αυτοί που κινδυνεύουν είναι οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές». Ο πρωθυπουργός κ. Α. Τσίπρας άλλωστε, μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της 8ης Ιανουαρίου, τόνισε πως το 2018 «θα είναι χρονιά που θα μπορέσουμε να κάνουμε ακόμη πιο σαφές το δικό μας ταξικό πρόσημο και τον δικό μας προσανατολισμό». Να φέρουν άραγε ειδική ρύθμιση ταξικού προσήμου τα κουμπιά που θα πατούν οι συμβολαιογράφοι ξεπουλώντας (μπιρ παρά!) τα σπίτια των πρώην «νοικοκυραίων»; Ή δεν έγινε – ακόμη! – σαφές με ποιο ακριβώς ταξικό πρόσημο πορεύεται η «αριστερή» μας κυβέρνηση;

Ι. Δ. Σαμπανίκος
Συντάκτης: Ι. Δ. Σαμπανίκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.