Ολοκληρώθηκε σήμερα το βράδυ η πρώτη μέρα συναντήσεων της κυβέρνησης με τους θεσμούς, με τα θέματα της ενέργειας και το υπερταμείο να μπαίνουν στην ατζέντα της συζήτησης. «Μέχρι την Παρασκευή θα έχουμε τελειώσει», δηλώνει υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος.

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής πλευράς στο Χίλτον.

Το απόγευμα ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση της ημέρας, ανάμεσα στον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη και τους εκπροσώπους των θεσμών με επίκεντρο τις αλλαγές στην αγορά ενέργειας, ενώ πριν από λίγο έληξε και η συνάντηση για το υπερταμείο.

Όσον αφορά την ενέργεια, αντικείμενο της συζήτησης είναι η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με συνδυασμό πώλησης λιγνιτικών μονάδων και δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ. Αύριο Τετάρτη, πραγματοποιείται η δεύτερη για το 2017 δημοπρασία για 145 μεγαβατώρες ανά ώρα και τιμή εκκίνησης τα 37,37 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρει η «Αυγή», υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμη μικροδιαφορές, μιλώντας προφανώς για τα ζητήματα της ενέργειας. Ωστόσο, το ίδιο στέλεχος εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «μέχρι την Παρασκευή θα έχουμε τελειώσει».

Όσον αφορά το υπερταμείο, κυβερνητικός παράγοντας, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι το ζήτημα του υπερταμείου για τις αποκρατικοποιήσεις δεν θα αποτελέσει «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο αξιωματούχο, υπάρχουν διαφορετικές διατυπώσεις σε 2-3 σημεία, τα οποία είναι σημαντικά για την ελληνική πλευρά. Έφερε ως παράδειγμα το πώς το κράτος θα επηρεάζει τη γενικότερη πολιτική για τις ΔΕΚΟ μέσω της ΕΔΗΣ (ο βραχίονας του υπερταμείου για τις ΔΕΚΟ). Πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να υπάρχει ένα γραφείο σχεδιασμού που θα καθορίζει την πολιτική π.χ. για τα λιμάνια.

Για το θέμα της ένταξης των ΔΕΚΟ στο υπερταμείο, ο κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε πως «θέλουμε να εξαιρέσουμε κάποιες». Είπε, ακόμα, πως η πρώτη λίστα (εγκεκριμένη από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής) θα συζητηθεί με τους θεσμούς και ο κατάλογος που θα προκύψει θα λάβει νέα έγκριση από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής. Επίσης, υπήρξε συζήτηση για το πώς μπορεί να επιταχυνθούν ορισμένες ιδιωτικοποιήσεις.

Τέλος, σχετικά με το «Ελληνικό» ανέφερε ότι «είναι σε καλό δρόμο», αντιμετωπίζεται τώρα το δασικό ζήτημα και στη συνέχεια το θέμα με την αρχαιολογία.

Ακόμα, απόψε η ελληνική πλευρά θα επιδώσει τις παρατηρήσεις της για τα δύο κείμενα που έχει ήδη λάβει από τους θεσμούς. Πρόκειται για:

- το 40 σελίδων MoU (Memorandum of Understanding), το κείμενο συμφωνίας με την ευρωπαϊκή πλευρά (καθώς και το αντίστοιχο τεχνικό μνημόνιο)

- και το 5 σελίδων MEFP (Memorandum of Economic and Financial Policies), το κείμενο συμφωνίας με το ΔΝΤ (και το αντίστοιχο τεχνικό μνημόνιο).

Τα τεχνικά κλιμάκια θα επιχειρήσουν να συγκεράσουν τις διαφορές αυτές και τα θέματα για τα οποία δεν θα υπάρξει σύγκλιση θα συζητηθούν σε επίπεδο υπουργών και επικεφαλής κλιμακίων. Ο προαναφερόμενος κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ MoU και MEFP, απλώς το δεύτερο δίνει έμφαση σε κάποια θέματα.

Το μεσημέρι, πριν την έναρξη των συναντήσεων με τους θεσμούς, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της διαπραγματευτικής ομάδας στο υπουργείο Οικονομικών.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, Επικρατείας Δημήτρης Λιάκος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.