Θεωρήστε το τελεσίδικο ως συμπέρασμα: Τα μνημόνια είναι ευκαιρία! Μια τέτοιου μεγέθους ευκαιρία μάλιστα που, αν τα διαχειριστούμε σωστά, η ελληνική οικονομία θα απογειωθεί! Κι αν αυτό ακούγεται υπερβολικό, μάλλον δεν παρακολουθήσατε με τη δέουσα προσοχή τις σημερινές δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυρ. Μητσοτάκη από το Ηράκλειο, σύμφωνα με τις οποίες όλο αυτό το διάστημα που ο μέσος πολίτης δυσκολεύεται ολοένα και περισσότερο να καλύψει τις απολύτως στοιχειώδεις ανάγκες του, γύρω μας... βρέχει λεφτά!

«Βρέχει λεφτά κι εμείς κρατάμε ομπρέλα, επειδή η κυβέρνηση παίζει θέατρο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια σύσκεψης με παραγωγικούς, επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς στο Επιμελητήριο Ηρακλείου. Το παραμυθένιο μέρος όπου πέφτουν τα χρήματα απ' τους ουρανούς είναι βεβαίως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στο οποίο, εάν ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα, θα υπάρξει μείωση του κόστους δανεισμού του κράτους συμπαρασύροντας «το κόστος δανεισμού για τις τράπεζες και τελικά το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις».

Συμπέρασμα πρώτο; Και να «βρέχει λεφτά», η βροχή τράπεζες αφορά και πάλι. Συμπέρασμα δεύτερο; Μπορεί να χρωστάμε – υποτίθεται – πάνω από 300 δισ. ευρώ και να προσπαθούμε – και πάλι υποτίθεται – να ξεχρεώσουμε, αλλά αν είχαμε τη δυνατότητα, θα μπορούσαμε να δανειστούμε προκειμένου να... ξεχρεώσουμε τα δανεικά! Και υπάρχει και τρίτο, λαμπερό και ουδόλως αυθαίρετο συμπέρασμα: τα μνημόνια είναι μονόδρομος και το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούν είναι πλασματικό. Με σωστή διαχείριση, θα μας είχαν ήδη σώσει!

Μια και η αναφορά σε τράπεζες, σημειώστε στο σημείο αυτό ότι οι μετοχές από τις – «διασωθείσες» εις διπλούν και «θωρακισμένες» – ελληνικές τράπεζες κατρακύλησαν (και) σήμερα στο Χρηματιστήριο. Και υπάρχει ένα ακόμη «κρας τεστ» στο πρόγραμμα εντός του 2017. Σημειώστε ακόμη ότι σε χθεσινή κοινή συνέντευξή τους ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γ. Σταθάκης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Δ. Τζανακόπουλος μας εξήγησαν ότι η αύξηση του εφάπαξ του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΔΕΣΦΑ θα ήταν μόνο... 27.000 ευρώ και όχι 100.000 ευρώ. Και σημειώστε, τέλος, ότι σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας κ. Ρ. Αντωνοπούλου δήλωσε ότι είναι «πραγματικά επαχθές» το να «κινδυνολογούν» τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τα ποσοστά της ανεργίας. Όχι, τα ίδια τα ποσοστά της ανεργίας δεν είναι «επαχθή».

Κατά τα άλλα, είναι σαφές πως βρέχει λεφτά. Τι, ακόμη αμφιβάλλετε;

Ι. Δ. Σαμπανίκος
Συντάκτης: Ι. Δ. Σαμπανίκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.