Μία και μόνο ερώτηση - την οποία απηύθυνε ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Λυκούδης στον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλο και αφορούσε την ανάπλαση του ρέματος Πικροδάφνης - περιείχε ο σημερινός κοινοβουλευτικός έλεγχος.
Ο βουλευτής αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του ρέματος Πικροδάφνης - το οποίο διασχίζει την περιοχή της Ηλιούπολης, του Αγίου Δημητρίου, του Αλίμου και του Παλαιού Φαλήρου - στη σημασία του για τη βιοποικιλότητα της περιοχής, αλλά και στις ενστάσεις των επιτροπών κατοίκων και φορέων αναφορικά με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την ανάπλασή του. Ειδικότερα το πρόβλημα που εντοπίζουν οι κάτοικοι είναι ότι το ρέμα θα μετατραπεί σε ένα τεχνητό αγωγό ομβρίων, αφού θα τοποθετηθούν συρματοκιβώτια στο 80% της διαδρομής του, ενώ θα αφαιρεθούν 776 από τα 1000 δέντρα που υπάρχουν σήμερα και τα οποία έχουν αναπτυχθεί με φυσικό τρόπο.
Από την πλευρά του, ο Υπουργός τόνισε ότι το ρέμα αρχικά είχε ενταχθεί στον πολεοδομικό σχεδιασμό ως δρόμος, απόφαση που στη συνέχεια αναιρέθηκε, χωρίς ωστόσο να υπάρξει μελέτη οριοθέτησής του από τη διοίκηση και τη νομαρχία. Στην παρούσα φάση γίνονται – με έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και γνωμοδότηση από το Περιφερειακό Συμβούλιο - τεχνικά έργα με οικολογικό σχεδιασμό, ώστε από τη μία να ικανοποιείται η θεμελιώδης περιβαλλοντική υποχρέωση να μείνει το ρέμα ανοιχτό ως χώρος υδατοροής και από την άλλη να περιοριστούν τα πλημμυρικά φαινόμενα. Στο πλαίσιο αυτό, η επιφάνειά του παραμένει χωμάτινη κατά 61%, τα συρματοκιβώτια καλύπτουν μόνο το 26% της επιφάνειάς του, ενώ θα κατεδαφιστούν οι παράνομες κατασκευές και σε σύνολο 3250 δέντρων θα κοπούν 776 και θα φυτευτούν εκ νέου 900, μαζί με 3150 θάμνους.
«Άρα, ούτε η ροή περιορίζεται, ούτε η βλάστηση, ούτε στεγανώνεται, δηλαδή δεν μπαίνει σκυρόδεμα παντού στο ρέμα, έτσι ώστε να είναι χωμάτινο και παραμένει η ανάπτυξη και η λειτουργία, αν θέλετε, και του υπόλοιπου οικοσυστήματος» σημείωσε, επισημαίνοντας ότι προηγήθηκε διαβούλευση χρονικής διάρκειας τουλάχιστον έξι μηνών που είχε ως αποτέλεσμα την ενσωμάτωση προτάσεων της κοινωνίας στον τελικό σχεδιασμό.
«Κύριε Υπουργέ, ξέρετε ότι δεν υπάρχει πιο άχαρο πράγμα από το να συζητάει ένας ερωτών Βουλευτής με τον ερωτώμενο Υπουργό και οι απαντήσεις που παίρνει να είναι απαντήσεις που αμφισβητούν τα στοιχεία που καταθέτει» ανταπάντησε ο κ. Λυκούδης, κάνοντας λόγο για την επιμονή των κατοίκων στην άποψη ότι το ρέμα μετατρέπεται σε τεχνητό αγωγό ομβρίων, επειδή τοποθετούνται συρματοκιβώτια στο 80% (και όχι στο 26%) της διαδρομής του.
«Οι κάτοικοι επιμένουν και δεν επιμένουν ούτε από άγνοια, κύριε Υπουργέ, ούτε από καμία πεισματική και μεμψίμοιρη αντίληψη για το ζήτημα. Δεν έχουν κανέναν λόγο. Κάτοικοι της περιοχής είναι. Εάν είχαν πειστεί ότι σώζεται το ρέμα, άρα και η δική τους συνάρτηση με αυτό το ρέμα, στο πλαίσιο μίας οξυγονούχας περιοχής, δεν θα είχαν αυτές τις ενστάσεις» σημείωσε, ευχόμενος οι ενστάσεις τους να έχουν στη βάση τους πράγματι μια υπερβολή.