Κρίσιμη θεωρεί η κυβέρνηση την αυριανή συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης για την καταγραφή προόδου στις συνομιλίες ανάμεσα σε Αθήνα και θεσμούς και για μια πρώτη πολιτική συμφωνία, με την οριστική συμφωνία να έρχεται πιθανόν σε επόμενο Eurogroup μέσα στο Δεκέμβριο. Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνουν δεκτές οι απαιτήσεις του ΔΝΤ σε δημοσιονομικά και εργασιακά.

Κρίσιμο μεν, αλλά μεταβατικό δε, φαίνεται να θεωρεί το αυριανό Eurogroup η ελληνική πλευρά, καθώς υπάρχουν προϋποθέσεις μόνο για τη διαπίστωση προόδου στις συνομιλίες ανάμεσα σε κυβέρνηση και θεσμούς και όχι για την επίτευξη οριστικής συμφωνίας.

Τηλεδιάσκεψη μεταξύ του οικονομικού επιτελείου, με τη συμμετοχή της υπουργού Εργασίας και των εκπροσώπων των θεσμών, πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ.

Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, υπάρχουν «διαδοχικές συζητήσεις, διαδοχικές προσεγγίζεις» σε μια προσπάθεια να πιστοποιηθεί αύριο στο Eurogroup ότι υπάρχει συμφωνία σε επίπεδο staff level agreement σε ποσοστό 95%.

Τα μεγάλα θέματα παραμένουν το εργασιακό, το δημοσιονομικό αλλά και ζητήματα που αφορούν στον τομέα της ενέργειας.

Μιλώντας το πρωί στο ραδιοφωνικό σταθμό 9,84, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε ότι στην αυριανή συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης μπορεί να αποτυπωθεί μία πορεία προς συμφωνία και πιθανόν «ένα αποφασιστικό βήμα προς τα εμπρός». Δεν απέκλεισε δε τη σύγκληση ενός ακόμη, έκτακτου τη φορά αυτή, Eurogroup έως το τέλος του χρόνου για την οριστικοποίηση της συμφωνίας.

Ταυτόχρονα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκλεισε και την παραμικρή πιθανότητα να δεχθεί η κυβέρνηση τα μέτρα του ΔΝΤ για τα δημοσιονομικά και τα εργασιακά.

Εν αντιθέσει, όπως τόνισε, με την Νέα Δημοκρατία που θέλει, όπως την κατηγόρησε, να εφαρμόσει μέτρα 4,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αναφορικά με το χρέος, ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε ότι ουδείς συζητά ονομαστική απομείωση αλλά χρονική επιμήκυνση των δανείων και μικρότερα επιτόκια με ταυτόχρονη μείωση πλεονασμάτων.

Κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν χθες, σε συνομιλία με δημοσιογράφους, πως μπορεί να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία με τους θεσμούς πριν το τέλος του έτους. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι σε επόμενο Eurogroup από αυτό της 5ης Δεκεμβρίου, θα υπάρξει συμφωνία σε τρία ζητήματα:

1. Μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομικοί στόχοι 2017-2018.

2. Οι στόχοι για τη μεταπρογραμματική περίοδο, ήτοι για τη διετία 2019-2020.

3. Η εφαρμογή των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

«Τίποτα δεν θα κλείσει εάν δεν κλείσουν όλα σε ένα μεταγενέστερο Eurogroup εντός του έτους» ήταν η χαρακτηριστική φράση, ενώ στο επερχόμενο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών αναμένεται να διαπιστωθεί αρκετά μεγάλη συμφωνία σε επίπεδο staff level agreement. Δεν αποκλείεται το επόμενο έκτακτο Eurogroup να πραγματοποιηθεί μέσα στον Δεκέμβρη, ενώ ενδιαμέσως μπορεί να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα.

Τη θέση ότι μέχρι το αυριανό Eurogroup είναι επιβεβλημένη η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, εξέφρασαν από κοινού και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, την οποία συνδιοργανώνουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Γαλλία. Επεσήμαναν, επίσης, ότι κρίνεται επιβεβλημένη η λήψη μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους μέχρι το τέλος του έτους. Γενικά, το ζήτημα της δεύτερης αξιολόγησης βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα της συζήτησης.

Ακόμα, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αναμένει από το Eurogroup να αποτυπώσει τη θετική πορεία και τη ρεαλιστική λύση για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Η κ. Γεροβασίλη υποστήριξε ότι «οι μέχρι τώρα συνομιλίες με τους θεσμούς δείχνουν πως η δεύτερη αξιολόγηση κλείνει χωρίς υποχωρήσεις απ’ την πλευρά μας και πως δρομολογούνται μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους στην κατεύθυνση της συμφωνίας του Μαΐου».

 

Πολιτική συμφωνία για τα εργασιακά

Το θέμα των εργασιακών είναι «πολιτικό και όχι τεχνοκρατικό», τόνισε η Υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, στο περιθώριο των επαφών που είχε την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, η κ. Αχτσιόγλου εξέφρασε την εκτίμησή της ότι στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου μπορεί να υπάρξει μια πρώτη συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο για το σύνολο των ζητημάτων της δεύτερης αξιολόγησης.

«Η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας δεν θα διευθετηθεί σε επίπεδο τεχνοκρατών αλλά σε ανώτερο επίπεδο», ανέφερε, επίσης, κορυφαίος ευρωπαίος αξιωματούχος και δήλωνε πως είναι εφικτή η προοπτική να ξεπεραστούν οι διαφορές ακόμη και εντός του 2016.

 

Ο παράγοντας ΔΝΤ

Πάντως, φαίνεται πως ο παράγοντας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θα είναι καθοριστικής σημασίας για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης αλλά και για τη συνολική πορεία του προγράμματος και τις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις.

Κι αυτό για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί το Ταμείο προβάλει τις πιο σκληρές αξιώσεις που ξεκινούν από τη παρούσα αξιολόγηση και φτάνουν …μετά το τέλος του προγράμματος. Αξιώσεις με τις οποίες δε συμφωνούν απαραίτητα οι Ευρωπαίοι εταίροι. Ειδικά στο ζήτημα των εργασιακών, υπήρξαν σαφείς διαφοροποιήσεις από Μοσκοβισί και Γιούνκερ, οι οποίοι σε δηλώσεις τους τόνισαν ότι η Ελλάδα είναι εντός του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Δεύτερον, γιατί, από την άλλη, τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα επιθυμεί η ευρωπαϊκή και δη η γερμανική πλευρά, ενώ το Ταμείο θέτει ως όρο για τη συμμετοχή αυτή την εφαρμογή μέτρων για το χρέος και τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων για μετά το 2018. Σε περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτό το τελευταίο, το ΔΝΤ ζητά να νομοθετηθούν «προκαταβολικά», δημοσιονομικά μέτρα για την περίοδο μετά το 2018.

Πιο συγκεκριμένα, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το ΔΝΤ φτάνει να ζητάει μέτρα συνολικού ύψους 4,2 δισ. ευρώ, εκ των προτέρων νομοθετημένα, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ το 2019 και το 2020. Όπως χαρακτηριστικά τόνισαν κυβερνητικές πηγές, «όχι μόνον αυτή η κυβέρνηση, αλλά καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί το πακέτο των νέων μέτρων 4,2 δισ. ευρώ που ζητεί το ΔΝΤ για τη διετία 2019-2020, που θα πρέπει να νομοθετήσουμε τώρα».

Ακόμη πρόσθεσαν με νόημα ότι ούτε συμβιβαστική πρόταση με «πολιτική συμφωνία» μπορεί να υπάρξει για τα μέτρα αυτά, κάποια εκ των οποίων αφορούν μείωση των συντάξεων και δραστική μείωση του αφορολόγητου στο επίπεδο των 5.000 - 6.000 ευρώ από 1.1.2019. «Κάτι τέτοιο θα ήταν αντιδημοκρατικό και δειλό», σημειώνουν οι πηγές της κυβέρνησης, με το δεδομένο ότι θα υπάρξουν εκλογές το 2019, ενώ προσθέτουν ότι και οι δανειστές γνωρίζουν πως αυτά τα αιτήματα σηματοδοτούν «πολιτικές εξελίξεις».

Αναφορικά με τις πιθανότητες συμμετοχής ή μη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, δεν υπάρχει ακόμα σαφής εικόνα. Η κυβέρνηση όμως ξεκαθαρίζει ότι δε συζητά τίποτε άλλο από μια συμμετοχή του ΔΝΤ που θα «κουμπώνει» στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα με χρονική έκταση έως το τέλος του 2018.

 

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αυγή, cnn.gr

 

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.