Οι ποινικές διώξεις και καταδίκες μαθητών που συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις αποτέλεσαν το αντικείμενο της ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ, Ιωάννη Γκιόκα, κατά τη διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου της Παρασκευής (02/12). Όπως επισήμανε, τα κρούσματα διώξεων δεν είναι μεμονωμένα (Λαμία, Γρεβενά, Κεφαλονιά, Ηράκλειο Κρήτης, Κιλκίς κ.α.), ενώ είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια – και συγκεκριμένα από το 2001 – που έχουμε και καταδίκες μαθητών.

Στην απαντητική του τοποθέτηση, ο Υφυπουργός Παιδείας, Δημήτρης Μπαξεβανάκης τόνισε ότι η δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι ανεξάρτητη και δεν ενεργεί κατόπιν κυβερνητικών εντολών, αλλά σύμφωνα με το περιεχόμενο των νόμων. Από την πλευρά της, η Κυβέρνηση θεσπίζει το νομοθετικό πλαίσιο και πρόσφατα επέλεξε να καταργήσει τον Ν. 2811/2000 που ποινικοποιούσε μαθητικές κινητοποιήσεις εντός των σχολικών χώρων. Η κατάργησή του μάλιστα στάθηκε η αιτία για την απαλλαγή 3 ανηλίκων μαθητών στην Κεφαλονιά, εναντίον των οποίων είχε ασκηθεί δίωξη.

Τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης επικρότησε ο κ. Γκιόκας, επισημαίνοντας ότι την υπερψήφισε και το κόμμα του, αφού αποτελούσε αίτημά του. Σημείωσε, ωστόσο, ότι πλέον η δίωξη ασκείται βάσει άλλων ποινικών νόμων, όπως του άρθρου 84 ΠΚ που αναφέρεται σε διέγερση για διάπραξη εγκλημάτων. «Μιλάμε για μια διάταξη του Ποινικού Κώδικα από το 1951, από το αυταρχικό, αντιδραστικό, μετεμφυλιακό κράτος, το οποίο στην πράξη εξομοιώνει το κάλεσμα σε μια κινητοποίηση, σε μια μορφή αγώνα –και εσείς στηρίζατε παλαιότερα αυτές τις μορφές– με διέγερση για διάπραξη εγκλήματος. Να, γιατί λέμε ότι είναι πρωτοφανή και απαράδεκτα όλα αυτά τα φαινόμενα» είπε.

Ζήτησε μάλιστα να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία που θα βάζει στο αρχείο όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις και θα άρει τις όποιες συνέπειες για καταδίκες που έχουν ήδη υπάρξει. «Με συγχωρείτε, δεν είναι η Δικαιοσύνη ανεξάρτητη. Η Δικαιοσύνη κρίνει και αποφασίζει με βάση τους νόμους που ψηφίζει η εκάστοτε κυβέρνηση ή που δεν ψηφίζει η εκάστοτε κυβέρνηση. (…) Επίσης, τα δικαστήρια και οι δικαστές, κύριε Υπουργέ, κρίνουν με βάση και ένα γενικότερο κλίμα, που υπάρχει, το οποίο διαμορφώνεται και με τη στάση της Κυβέρνησης» τόνισε.

«Η Κυβέρνηση δεν συμφωνεί με την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης σε οποιοδήποτε επίπεδο, πολύ περισσότερο με την ποινικοποίηση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων ανήλικων μαθητών» έσπευσε να διευκρινίσει ο Δ. Μπαξεβανάκης, εκφράζοντας τη συμφωνία του με την τροποποίηση ή την κατάργηση ορισμένων άρθρων του Ποινικού Κώδικα, όχι όμως και του άρθρου που αναφέρεται στη φθορά δημόσιας περιουσίας (σ.σ. νωρίτερα είχε επισημάνει ότι σε σχολείο της Λαμίας είχε συλληφθεί ένας δεκαεξάχρονος μαθητής κι ένας εξωσχολικός ενήλικος επειδή καίγονταν θρανία και καρέκλες, οχτώ και πέντε αντίστοιχα).

Έκανε, τέλος, ένα γενικότερο σχόλιο για τις μαθητικές κινητοποιήσεις, σχολιάζοντας ότι σε ορισμένα σχολεία που έγιναν καταλήψεις δεν υπήρχαν κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό, ούτε έλλειψη σε βιβλία, καθώς και ότι η απόφαση για την κατάληψη πάρθηκε χωρίς να συγκληθεί η γενική συνέλευση των μαθητών και χωρίς συνεδρίαση του δεκαπενταμελούς μαθητικού συμβουλίου των μαθητικών κοινοτήτων.

«Κάνουμε λάθος όλοι μας να χαϊδεύουμε αυτιά και να καλλιεργούμε την ψευδαίσθηση στους νέους ανθρώπους ότι αυτού του είδους οι κινήσεις αποτελούν δήθεν αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Στην πράξη, δεν καλλιεργούμε με αυτόν τον τρόπο αγωνιστικές συνειδήσεις στους νέους ανθρώπους, ούτε προάγουμε τη Δημοκρατία, ούτε τις συλλογικές διαδικασίες, οι οποίες με αυτόν τον τρόπο στην πράξη υπονομεύονται» σημείωσε. 

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.