Tο κλείσιμο του εργοστασίου παραγωγής παγωτού στον Ταύρο, με την επωνυμία «Froneri Hellas», που οδήγησε στην ανεργία 102 εργαζόμενους με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου και επιπλέον 200 εποχικούς τέθηκε στο επίκεντρο της ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ Ιωάννη Γκιόκα προς την Υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, κατά τη διάρκεια του σημερινού κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Ο βουλευτής τόνισε ότι οι εργαζόμενοι είχαν να “επιλέξουν” μεταξύ της οικειοθελούς αποχώρησης ή της απόλυσης με βάση τη νομοθεσία, «εκβιασμός που πατά πάνω στην αντεργατική μνημονιακή νομοθεσία, που διαμόρφωσαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και εσείς και την οποία επαυξάνετε». Πρόσθεσε ότι η ζημιογόνος δραστηριότητα που επικαλείται η εταιρία ως αιτία του κλεισίματος του εργοστασίου αποτελεί πρόσχημα, αφού όπως ομολογούν και οι ίδιοι, εντάσσεται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης του ομίλου προκειμένου να έχει  μεγαλύτερη κερδοφορία.

Από την πλευρά της, η Έφη Αχτσιόγλου απάντησε ότι το Υπουργείο έδρασε άμεσα στο αίτημα για τριμερή συμφιλιωτική σύσκεψη, με τη συμμετοχή του εκπροσώπου του Υπουργείου, των εργαζομένων και της επιχείρησης. Για την τελευταία σημείωσε ότι λειτούργησε με καταχρηστικό τρόπο, δημιουργώντας τετελεσμένα γεγονότα, αφού αν και ήταν υποχρεωμένη να μην προβεί σε καμία ενέργεια που θα μεταβάλει την κατάσταση του προσωπικού μέχρι να διενεργηθεί η τριμερής, πρότεινε προγράμματα οικειοθελούς αποχώρησης στους εργαζόμενους, τα οποία όλο το μόνιμο προσωπικό υπέγραψε.

Η Υπουργός μίλησε και για παραβίαση των διατάξεων του Προεδρικού Διατάγματος 240/2006, με βάση το οποίο η επιχείρηση οφείλει να διαβουλεύεται και να ενημερώνει τους εργαζόμενους πριν προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια αναδιάρθρωσης, αλλαγής της δραστηριότητάς της ή αλλαγής της κατάστασης του προσωπικού. «Με αυτήν την έννοια και με δεδομένο ότι στην τριμερή αποκαλύφθηκε ότι η επιχείρηση είχε αποφασίσει ήδη από τα Χριστούγεννα αυτήν την αναδιάρθρωση, το Υπουργείο θεωρεί ότι εδώ συντρέχει παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας και μέσω του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, στο πλαίσιο των ελέγχων που κάνει, θα επιβάλει τις νόμιμες κυρώσεις» ανέφερε.

Στη δευτερολογία του, ο κ. Γκιόκας αναφερόμενος τόσο στην τριμερή σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο, όσο και στην απάντηση της Υπουργού, έκανε λόγο για ευχολόγιο με «λόγια συμπάθειας προς τους εργαζόμενους, οι οποίοι χάνουν τη δουλειά τους και με την πιθανότητα κάποιων κυρώσεων προς την εταιρεία, η οποία έχει παραβιάσει ένα προεδρικό διάταγμα». Απηύθυνε επιπλέον το ερώτημα αν οι εποχικοί εργαζόμενοι θα πάρουν επίδομα ανεργίας, καθώς και το τι θα γίνει με όσους είναι κοντά στο όριο συνταξιοδότησης και σήμερα είναι επί ξύλου κρεμάμενοι.

«Η περίπτωση της «FRONERI» και της κάθε «FRONERI» είναι ο καθρέφτης στην κυριολεξία της ανάπτυξης την οποία ευαγγελίζεστε. Από τη μια μεριά έχουμε επενδύσεις σε ορισμένους κλάδους πάνω σε μια εργασιακή ζούγκλα στην κυριολεξία και από την άλλη μεριά επιχειρήσεις, επενδυτές που έρχονται, επενδύουν, ξεζουμίζουν, κερδίζουν και φεύγουν, όποτε τους κάνει κέφι ή όποτε δεν τους βολεύει» τόνισε, για να λάβει την απάντηση από την Υπουργό ότι «το τελευταίο πράγμα που μπορούμε να πούμε σε σχέση με αυτή την Κυβέρνηση είναι ότι δεν βάζει κανόνες στις επενδύσεις ή ότι δεν βάζει κανόνες και χαρακτήρα στο τι είδους ανάπτυξη επιθυμεί».

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.