Ξεκίνησε σήμερα, ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου - Εθνικός Μηχανισμός Εκπόνησης, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Σχεδίων Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού και άλλες διατάξεις».

ΣΥΡΙΖΑ: Ένα ακόμα βήμα προς την άρση των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία ανέφερε ότι το συγκεκριμένο ν/σ κάνει ορατά τα διεμφυλικά άτομα, αφού μέσω αυτού απλουστεύεται η διαδικασία διόρθωσης του καταχωρισμένου φύλου τους με βάση το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Πρόσθεσε ότι αποτελεί ένα ακόμα καίριο βήμα που θα συμβάλλει στη συμπλήρωση του απαιτούμενου ολοκληρωμένου πλαισίου άρσης των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού.

Μίλησε επίσης για το πιο αυστηρό πλαίσιο που θα διέπει τα άτομα κάτω των 17 ετών, αφού για αυτά θα ισχύει μία επιπλέον προϋπόθεση πέραν των όσων ορίζει ο νόμος, εκτός από τη σύμφωνη γνώμη των γονέων λόγω της ανηλικότητας: η διεπιστημονική γνωμοδότηση από συγκεκριμένο δημόσιο νοσοκομείο. «Μιλάμε για εφήβους που κατά κανόνα βιώνουν απαράδεκτες συνθήκες στο σχολικό περιβάλλον, υφίστανται κακοποιητικό λόγο και βάναυση μεταχείριση» τόνισε.

ΝΔ: Προς διαβούλευση δική της ολοκληρωμένη πρόταση νόμου για το ζήτημα

Τις αντιρρήσεις της ΝΔ για το συγκεκριμένο νομοθέτημα εξέφρασε ο εισηγητής της και τομεάρχης Δικαιοσύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος, επισημαίνοντας ότι η υπάρχουσα νομολογία διασφαλίζει σε ικανοποιητικό βαθμό τη διαδικασία νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου. Αντίθετα, με το υπό συζήτηση ν/σ ο δικαστής μετατρέπεται σε διοικητικό, διεκπεραιωτικό όργανο, αφού απλά και μόνο θα δέχεται τη δήλωση του αιτούντος. «Η διαδικασία είναι πολύ σημαντική για τη ζωή του (αιτούντος) ώστε να επαφίεται μόνο σε μια δήλωση βούλησης» πρόσθεσε, τασσόμενος υπέρ της γνωμάτευσης ειδικών γιατρών ή/και ψυχολόγων.

Ανακοίνωσε ακόμα ότι η ΝΔ επεξεργάζεται τη δική της ολοκληρωμένη πρόταση νόμου που «ορίζει μια συνολική και ασφαλή διαδικασία νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου», η οποία στηρίζεται σε συγκεκριμένες και σαφείς προϋποθέσεις: α). Δικαστική απόφαση: Δύο στάδια εξέτασης στο δικαστήριο  σε σύντομο χρονικό διάστημα για να επιτυγχάνεται και η σχετική ταχύτητα της διαδικασίας μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης, β). Ιατρική ή ειδική επιστημονική γνωμάτευση που κάνει διάγνωση της ενσυνείδητης επιλογής του ατόμου που αντιλαμβάνεται την κατάσταση που βιώνει ως δυσφορία φύλου, γ). Δυνατότητα κρίσης μια φορά μόνο, χωρίς ενδεχόμενο αλλαγής γνώμης, δ). Όριο ηλικίας τα 18 χρόνια, το έτος που κατά τον νόμο επέρχεται η ενηλικίωση του ατόμου.

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Το ν/σ δεν είναι επαναστατικό, απλά ρυθμίζει μια πραγματικότητα που ξέρουμε όλοι

«Το νομοσχέδιο δεν είναι επαναστατικό, αναγνωρίζει ένα κενό και ρυθμίζει μια πραγματικότητα την οποία ξέρουμε όλοι» επισήμανε ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, τονίζοντας ότι το δικαίωμα της αυτονομίας και του αυτοπροσδιορισμού του ατόμου είναι στη βάση της αντίληψης της αστικής δημοκρατίας. Ο βουλευτής μίλησε για την αλαζονεία του ΣΥΡΙΖΑ που προβάλλεται ως ο ιδιοκτήτης/εφευρέτης του κινήματος  ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπενθυμίζοντας τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ, όπως η αποποινικοποίηση της μοιχείας, η θέσπιση του πολιτικού γάμου, η αφαίρεση του θρησκεύματος από τις ταυτότητες κλπ.

ΚΚΕ: Ναι στην αλλαγή του αναγραφόμενου φύλου, αλλά με αντικειμενικά - επιστημονικά κριτήρια

Την «επιστημονικά τεκμηριωμένη» θέση του ΚΚΕ για το ζήτημα παρουσίασε ο ειδικός αγορητής του, Γ. Δελής. Όπως είπε, το κόμμα του αναγνωρίζει το δικαίωμα ενός διεμφυλικού ατόμου στην αλλαγή του αναγραφόμενου φύλου στα νομικά έγγραφα, ωστόσο αυτή η ατομική επιλογή χρειάζεται να βασίζεται σε αντικειμενικά, επιστημονικά κριτήρια. «Δεν αρκεί η υποκειμενική εμπειρία. Δηλαδή, η ατομική του απόφαση χρειάζεται να στηρίζεται σε μία διακριτική, επιστημονικά τεκμηριωμένη και κοινωνικά θεσμοθετημένη γνωμοδότηση, χωρίς να είναι απαραίτητη, φυσικά, η ιατρική επέμβαση» επισήμανε.

Ο βουλευτής τόνισε ότι τα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ένα διεμφυλικό άτομο ή ένα μεσοφυλικό παιδί λόγω του ρατσισμού δεν αντιμετωπίζονται ουσιαστικά με μια απλή δικαστική ή διοικητική πράξη και έκανε λόγο για αστική αντίληψη περί δικαιωμάτων. «Είναι η αντίληψη και η πολιτική που ενώ εκθειάζει τα ατομικά δικαιώματα των διαστρεβλωμένων και ανορθολογικών κριτηρίων, την ίδια στιγμή υπονομεύει και αρνείται τον καθολικό και αδιαπραγμάτευτο χαρακτήρα των κοινωνικών δικαιωμάτων και τα ξεφορτώνεται μάλιστα στο όνομα των ατομικών δικαιωμάτων».

Χαρακτήρισε, τέλος, αντιεπιστημονικές και άκρως αντιδραστικές τις θεωρίες περί κοινωνικού φύλου που αμφισβητούν το φυλετικό διαχωρισμό άνδρα - γυναίκας ως αντικειμενικό γεγονός. «Επιστημονική προσέγγιση γίνεται μόνο όταν συνδυάζονται και δεν διαχωρίζονται τα βιολογικά με τα κοινωνικά κριτήρια για τον φυλετικό προσδιορισμό και αυτό ακριβώς είναι που αρνείται το νομοσχέδιο σας» κατέληξε.

Ψήφος κατά συνείδηση για τους ΑΝΕΛ

Υπέρ του νομοσχεδίου επί της αρχής τάχθηκε ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν διαφωνούντες εντός του κόμματος και ο κάθε βουλευτής θα ψηφίσει κατά συνείδηση, καθώς και ότι ο ίδιος θα καταψηφίσει μόνο το άρθρο 3 που αφορά τις προϋποθέσεις άσκησης του δικαιώματος (ηλικία/οικογενειακή κατάσταση).

«Αφορά (σ.σ. το ν/σ) μία πολύ πολύ μικρή μειονότητα Ελλήνων, αλλά πιστεύω ότι η πραγματική κοινοβουλευτική δημοκρατία δοκιμάζεται με τις μειονότητες, με τους λίγους ανθρώπους και τα δικαιώματά τους» σημείωσε.

Ένωση Κεντρώων: Το ν/σ αυτό δεν έχει καμία σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και πρέπει να αποσυρθεί

Αμιγώς κοινωνικό και καθόλου ιδεολογικό χαρακτήρισε το υπό συζήτηση θέμα  ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης, τονίζοντας ότι δεν έχει επιβληθεί ούτε από τους θεσμούς ούτε από την αριστερή ιδεολογία της Κυβέρνησης. Ο βουλευτής επισήμανε ότι το ν/σ στοχοποιεί αντί να προστατεύει τα διεμφυλικά άτομα, επιφέροντας ένα ακόμα πλήγμα στην κοινωνική συνοχή. Αναφορικά με τη στάση της Ένωσης Κεντρώων, διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να στηρίξει «παράλογα πράγματα μόνο και μόνο για να προσποιηθεί ότι ενδιαφέρεται», ενώ ζήτησε την απόσυρση του ν/σ που «δεν έχει καμία σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα».

ΠΟΤΑΜΙ: Δίνεται ευκαιρία στα τρανς άτομα να βγουν από το περιθώριο

Για την ευθυγράμμιση της χώρας μας, μέσω αυτού του νομοθετήματος, με το ψήφισμα 2048/2015 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Γιώργος Μαυρωτάς, ενώ μίλησε και για την ευκαιρία που δίνεται στα τρανς άτομα να βγουν από το περιθώριο. Όσον αφορά τις αντιρρήσεις της Εκκλησίας, επισήμανε ότι ναι μεν είναι ευπρόσδεκτες οι απόψεις της, όχι όμως και η επιβολή τους στο νομοθετικό σώμα. «Ξέρω βέβαια ότι η Εκκλησία έχει και πολιτική δύναμη, έχει ψήφους και γι’ αυτό θα δείτε απουσίες ή αλλαγή στάσης από διάφορους πολιτικούς σήμερα και αύριο, πολιτικοί που είναι προοδευτικοί μέχρι να χτυπήσει η καμπάνα».

Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί αύριο, οπότε και αναμένεται να ψηφιστεί.

Υπενθυμίζεται ότι στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης τα κόμματα τοποθετήθηκαν επί της αρχής ως εξής:

      -  ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι ψήφισαν «ναι»,

-  Νέα Δημοκρατία και Ένωση Κεντρώων επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια,

-  Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ καταψήφισαν. 

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.