Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου - Εθνικός Μηχανισμός Εκπόνησης, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Σχεδίων Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού».

Με το πρώτο μέρος του συγκεκριμένου νομοθέτηματος, επιδιώκεται η απλοποίηση της διαδικασίας για τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου των διεμφυλικών προσώπων, αυτών δηλαδή που βιώνουν το φύλο τους με τρόπο που δεν αντιστοιχεί στο φύλο που καταχωρίστηκε κατά τη γέννησή τους, με βάση τα βιολογικά χαρακτηριστικά τους.

Ειδικότερα, η χειρουργική επέμβαση αλλαγής φύλου ή άλλη προηγούμενη εξέταση ή ιατρική αγωγή που να σχετίζεται με τη σωματική ή ψυχική υγεία του αιτούντος καθίσταται μη υποχρεωτική προϋπόθεση για τη νομική διόρθωση του φύλου. Η τελευταία γίνεται με δικαστική απόφαση της εκουσίας δικαιοδοσίας, ύστερα από αυτοπρόσωπη δήλωση του ενδιαφερομένου σε ιδιαίτερο γραφείο χωρίς δημοσιότητα.

Το πρόσωπο που άλλαξε φύλο εξακολουθούν να το συνοδεύουν οι υποχρεώσεις και η τυχόν ευθύνη που είχε πριν τη διόρθωση, όπως φυσικά συνεχίζουν να υπάρχουν και τα δικαιώματά του, ενώ μετά την πρώτη διόρθωση φύλου, το ενδιαφερόμενο άτομο μπορεί να επανέλθει μία μόνο φορά, ζητώντας να ξαναγυρίσει στο προηγούμενο φύλο του και πάλι με δικαστική απόφαση.

Το ν/σ περιλαμβάνει και δεύτερο μέρος υπό τον τίτλο «Εθνικός Μηχανισμός Εκπόνησης, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Σχεδίων Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού». Με το υπό εκπόνηση σχέδιο δράσης καθορίζεται με σαφήνεια ένα πλαίσιο στόχων, αρχών και χρονοδιαγραμμάτων για την προάσπιση και την προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού. 

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.