Η ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας των προσφύγων και των μεταναστών από τη βαρυχειμωνιά τέθηκε στο επίκεντρο της ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ, Χρήστου Κατσώτη προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, κατά τη διάρκεια του σημερινού κοινοβουλευτικού ελέγχου.

«Τι θα κάνετε, έτσι ώστε κανένας πρόσφυγας και μετανάστης να μη μένει σε σκηνή και βέβαια, μπροστά και στον χειμώνα, κανένας να μην είναι χωρίς θέρμανση, ηλεκτρισμό και νερό, χωρίς κατάλληλη για τον χειμώνα σίτιση, χωρίς δημόσια υγειονομική περίθαλψη; Τι θα κάνετε για να δοθούν άμεσα χειμωνιάτικα ρούχα και ειδικά κλινοσκεπάσματα με ευθύνη των κρατικών υπηρεσιών;» ρώτησε ειδικότερα ο Χρήστος Κατσώτης, σημειώνοντας εμφατικά ότι καταλογίζει ευθύνες στην Κυβέρνηση για τις δραματικές συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια της Λέσβου, στη Σάμο, στη Χίο, στη Μαλακάσα και αλλού, καθώς και για το γεγονός ότι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις «λυμαίνονται κοινοτικά κονδύλια και κάνουν κουμάντο στα hotspots και στους καταυλισμούς, αποφασίζουν αν και πότε θα δοθούν στους πρόσφυγες τα χειμωνιάτικα ρούχα, τα κλινοσκεπάσματα που προσέφερε ο λαός μας από το υστέρημά του σε ένδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης».

Από την πλευρά του, ο κ. Μουζάλας είπε ότι η Κυβέρνηση ανταποκρίθηκε με πολύ μεγάλη ευθύνη στην προσπάθεια ξεχειμωνιάσματος, αφού 57.000 άνθρωποι έχουν πια στέγαση και θέρμανση, ενώ για τους υπόλοιπους η προσπάθεια συνεχίζεται. «Όμως, για όνομα του Θεού, καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί κάποιος να παίρνει μια συνολική ευθύνη που δεν του ανήκει. Θα αναλάβει το κομμάτι της ευθύνης που του ανήκει. Προσπαθούμε, λοιπόν!» ανέφερε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι υπήρξαν αντιδράσεις στην προσπάθεια να δημιουργηθούν υποδομές στα νησιά, οι οποίες και εμπόδισαν την ολοκλήρωση του εγχειρήματος (χώροι που δεν δόθηκαν κλπ). Ως προς τα χειμωνιάτικα ρούχα σημείωσε ότι μέσα στο τελευταίο δίμηνο έχει σταλεί δύο φορές πλήρες σετ με sleeping bags, παπούτσια, γαλότσες, χειμωνιάτικα ρούχα και αδιάβροχα σε όλους.

«Οι πρόσφυγες που είναι στην Ελλάδα έχουν φτάσει τους εξήντα τρεις χιλιάδες, ίσως και παραπάνω. Και εσείς λέτε σήμερα ότι έχετε εξασφαλίσει στέγαση με θέρμανση στους πενήντα επτά χιλιάδες. Άρα, λοιπόν, έξι χιλιάδες κόσμος είναι χωρίς θέρμανση και χωρίς στέγαση» ανταπάντησε ο κ. Κατσώτης, καταρρίπτοντας τον διαχωρισμό ενδοχώρας/νησιών με το επιχείρημα ότι και στο Ελληνικό για παράδειγμα υπάρχουν άνθρωποι που ζουν σε σκηνές, ανάμεσα στους οποίους έγγυες γυναίκες και μικρά παιδιά. Επανέλαβε ακόμα το ερώτημα του για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που λειτουργούν ως κράτος εν κράτει και χρηματοδοτούνται χωρίς να υφίστανται έλεγχο.

«Το Προσφυγικό έχει αξιοποιηθεί για μπίζνες, για κερδοφορία κάποιων αετονύχηδων και εδώ φαίνεται ότι τα χρήματα που έρχονται δεν πάνε στους πρόσφυγες. Δεν λέω για την Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση απολογείται. Έχει το κονδύλι, τον προϋπολογισμό, κάνει τους διαγωνισμούς.  Όμως, οι ΜΚΟ πού δίνουν απολογισμό, κύριε Υπουργέ; Φέρτε μας τον απολογισμό των ΜΚΟ, πόσα λεφτά έχουν πάρει και πού έχουν πάει αυτά. Πρέπει με ευθύνη η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει όλη αυτή την ασυδοσία όλων αυτών των αετονύχηδων, που σήμερα καρπώνονται, τσεπώνουν τέλος πάντων, ροκανίζουν αυτά τα λεφτά που πρέπει να πάνε στους πρόσφυγες» κατέληξε.

Το γεγονός ότι πράγματι δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ελέγχου των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στο υφιστάμενο πλαίσιο παραδέχτηκε ο κ. Μουζάλας, σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη αλλαγή αποτελεί αίτημα και της Κυβέρνησης απέναντι στην Ε.Ε. Από την άλλη, για τις σκηνές στο Ελληνικό επέμεινε πως είναι πολικού τύπου με θέρμανση, πράγμα που σημαίνει ότι όταν έξω έχει από -6 έως 1 βαθμό, μέσα στη σκηνή η θερμοκρασία είναι από 16 έως 19 βαθμούς και όταν έξω έχει από -2 μέχρι 4 βαθμούς, μέσα έχει 20 βαθμούς. Τέλος, σημείωσε ότι μέσα σε 3 μήνες έχουν μεταφερθεί από τα νησιά περίπου 4.000 άνθρωποι και γίνεται προσπάθεια για επίσπευση των διαδικασιών, με βάση πάντα τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας. 

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.