Η κατάσταση που επικρατεί στον καταυλισμό Μόρια της Λέσβου τέθηκε στο επίκεντρο της ερώτησης του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, κατά τη διάρκεια του σημερινού κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι κατασπατάλησε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που είχε στη διάθεσή της χωρίς να κάνει την ελάχιστη προετοιμασία για την έλευση του χειμώνα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σήμερα άνθρωποι που ζουν σε σκηνές καλυμμένες με χιόνι. Επέκρινε ακόμα το γεγονός ότι καθυστέρησε η διαδικασία του ξεκαθαρίσματος ανάμεσα σε αυτούς που δικαιούνται προστασία και σε εκείνους που πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες προέλευσής τους, πράγμα που τελικά οδήγησε στη διακινδύνευση της ζωής όλων, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών.

«Νομίζω ότι η Κυβέρνηση πρέπει να δράσει άμεσα, με στόχο τη διασφάλιση της ελάχιστης ανθρώπινης αξιοπρέπειας των ανθρώπων που σήμερα έχει εγκλωβίσει με την πολιτική της και την ανικανότητά της στα νησιά, ενώ την ίδια στιγμή, εάν είχαν λειτουργήσει σωστά οι υπηρεσίες του κράτους, υπάρχουν χιλιάδες θέσεις στη Βόρεια Ελλάδα σε οικίσκους με θέρμανση, με σωστές συνθήκες διαβίωσης, στις οποίες θα μπορούσαν ήδη να έχουν μεταφερθεί μετανάστες και οι οποίες παραμένουν κενές» σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Μουζάλας - αφού τόνισε ότι ο κ. Βαρβιτσιώτης είναι από τα πρόσωπα που καλό είναι να μην κάνουν καταγγελίες λόγω βεβαρυμμένου παρελθόντος – παραδέχτηκε ότι η κατάσταση στα νησιά είναι πολύ άσχημη, σε αντίθεση με την ενδοχώρα όπου 50.000 άνθρωποι είναι σε ξενοδοχεία και σε σπιτάκια με θέρμανση.

Αναφορικά με τη μη διευθέτηση της κατάστασης στα νησιά, είπε ότι οφείλεται κυρίως στην επικράτηση του λαϊκισμού που στηρίχθηκε στην κούραση των νησιωτών και υποδαυλίστηκε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πιο συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση από τον Σεπτέμβριο του 2016 έκανε προτάσεις για την επέκταση των χώρων διαμονής, τις οποίες η Νέα Δημοκρατία αρνήθηκε, ζητώντας τη μεταφορά όλων στην ηπειρωτική Ελλάδα.

«Ξανακαλώ τους νησιώτες να βοηθήσουν να δημιουργήσουμε καλύτερους χώρους για να μένουν αυτοί οι άνθρωποι, χωρίς να χαλάσει η συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας. Τους ξαναλέω ότι έχουν πέσει θύματα μιας προπαγάνδας, η οποία λέει να φύγουν οι μετανάστες. Και τους ξαναλέω ότι αν φύγουν οι μετανάστες, «πέφτει» η συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας και θα αρχίσουν οι περυσινές ροές, δυόμισι χιλιάδες, τρεις χιλιάδες, επτά χιλιάδες την ημέρα» επισήμανε.

«Αν δεν έχετε προχωρήσει στην ίδρυση των κλειστών κέντρων κράτησης, ευθύνεστε αποκλειστικά εσείς, οι ιδεοληψίες σας που σας έχουν συγκρατήσει. Όταν υπήρχαν, πηγαίνατε και διαδηλώνατε και λέγατε «ανοίξτε τα. Είναι απαράδεκτες οι ‘’Αμυγδαλέζες’’, είναι σύγχρονα Νταχάου». Και τι είναι η Μόρια σήμερα; Είναι Νταχάου; Πώς θέλετε να τη χαρακτηρίσω; Διότι αυτές οι δηλώσεις, ο δικός σας λαϊκισμός οδήγησε σε αυτή την κατάσταση» ανταπάντησε ο κ. Βαρβιτσιώτης, αρνούμενος ότι η ΝΔ υποκινεί λαϊκές κινητοποιήσεις.

«Πότε φτιάξατε ένα σωστό κέντρο κράτησης; Πότε; Πότε ορίσατε με διαφανείς διαδικασίες τον διοικητή του; Πότε φτιάξατε έναν κανονισμό λειτουργίας; Ποτέ. Και πότε έχετε κάνει έστω και έναν ελάχιστο οικονομικό απολογισμό για τα εκατοντάδες εκατομμύρια που είχατε στη διάθεσή σας -σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις- για το ποιες υποδομές και πώς τις φτιάξατε και πώς τις συντηρείτε; Δυστυχώς, κύριε Υπουργέ, μπορεί να έχετε όλες τις καλές προθέσεις, αλλά χαρακτηρίζεστε και εσείς και η Κυβέρνησή σας στο σύνολό της από ανικανότητα στη διαχείριση του μεγέθους του προβλήματος» πρόσθεσε. 

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.