Κατά τη διάρκεια της ρυμούλκησης από το ελληνικό Λιμενικό προκλήθηκε ο θάνατος των προσφύγων στο Φαρμακονήσι το 2014, όπως απεφάνθη το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου.

Το ναυάγιο της 20ης Ιανουαρίου του 2014 κοντά στο Φαρμακονήσι με θύματα 8 παιδιά και 3 γυναίκες από το Αφγανιστάν, εκδικάστηκε στο Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου, το οποίο έκρινε ότι ο θάνατος των προσφύγων επήλθε κατά τη διάρκεια ρυμούλκησης από το Λιμενικό της Ελλάδας.

Με απόφαση του δικαστηρίου, ελεύθερος αναμένεται να αφεθεί σύντομα ο 21χρονος Σύρος που πρωτόδικα είχε καταδικαστεί -παρά τις αντίθετες μαρτυρίες- σε φυλάκιση 145 ετών και 3 μηνών καθώς και σε πρόστιμο 570.500 ευρώ, ως διακινητής των μεταναστών και πλοίαρχος της μοιραίας βάρκας που μετέφερε τους πρόσφυγες από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Ιανουαρίου 2014, πλοιάριο που μετέφερε μετανάστες από το Αφγανιστάν ακινητοποιήθηκε στα ανοιχτά του Φαρμακονησίου. Σύμφωνα με τις καταγγελίες των επιζώντων τους προσέγγισε σκάφος του Λιμενικού στο οποίο προσδέθηκε η βάρκα τους. Σύμφωνα με τα όσα είχαν καταγγείλει τότε οι επιζώντες, στη συνέχεια το σκάφος του Λιμενικού ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα με κατεύθυνση τα τουρκικά παράλια, με αποτέλεσμα πολλοί πρόσφυγες να πέσουν στη θάλασσα. Μάλιστα είχαν υπάρξει καταγγελίες από μετανάστες ότι άντρες του Λιμενικού τους εμπόδισαν να σώσουν ανθρώπους που είχαν πέσει στη θάλασσα κι ότι δέχτηκαν απειλές για να μην δώσουν λεπτομέρειες για τα όσα σημειώθηκαν στο ναυάγιο.

Έρευνα τότε για το συμβάν είχε ζητήσει η Διεθνής Αμνηστία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, καθώς και ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νιλς Μουίζνιεκς. Από την άλλη πλευρά, ο τότε υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε δηλώσεις του εκείνη την περίοδο στον ΣΚΑΪ, είχε υποστηρίξει ότι «ο Μουίζνιεκς και διάφοροι άλλοι θέλουν να προκαλέσουν πολιτικό θέμα στην Ελλάδα», ρίχνοντας τα βέλη του και προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν ζητήσει τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Σημειώνεται ότι η υπόθεση βρίσκεται επίσης ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.