Από συνηγόρους των κατηγορουμένων εξετάστηκε σήμερα ο τρίτος κατά σειρά μάρτυρας κατηγορίας Λευτέρης Αντωνακόπουλος, του οποίου η κατάθεση ξεκίνησε χθες (19/06) μετά την ολοκλήρωση αυτής του δημοσιογράφου, Τάσου Τέλλογλου.

Ο Λευτέρης Αντωνακόπουλος υπήρξε Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ από το 2002 (και πριν αναλάβει την Προεδρία υπήρξε μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ.), διαδεχόμενος τον Ν. Μανασή που απομακρύνθηκε αιφνιδιαστικά από τη διοίκηση. Για το ζήτημα αυτής της αιφνιδιαστικής απομάκρυνσης ρώτησε μάλιστα, όπως είπε, τον τότε Υπουργό Μεταφορών Χρίστο Βερελή, ο οποίος ωστόσο δεν του έδωσε καμία απάντηση.

Ο Λ. Αντωνακόπουλος, μεταξύ άλλων, είπε ότι έχει διαβάσει την προγραμματική σύμβαση 8002 και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ρήτρες λειτούργησαν υπέρ του ΟΤΕ, καθώς και ότι η τεχνολογία του Οργανισμού δεν ήταν παρωχημένη. Αναφορικά με το αν υπέστη ζημιά ο ΟΤΕ δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να το γνωρίζει, ενώ για τα έσοδα του την περίοδο 1998-2002 σημείωσε ότι ήταν αυξημένα σε σχέση με τις προβλέψεις. Τέλος, είπε ότι δεν υπήρξε ανταγωνιστική προσφορά προκειμένου να ενεργοποιηθεί η αντίστοιχη ρήτρα και ότι εμφανίστηκαν μόνο την παραμονή των Ολυμπιακών Αγώνων κάποιοι Κινέζοι, χωρίς ωστόσο να ζητήσουν συμμετοχή σε ένα κομμάτι της δουλειάς.

Η κατάθεση του Βασίλη Ράπανου

Ο Βασίλης Ράπανος υπήρξε πρόεδρος του ΟΤΕ από τις αρχές του Νοέμβρη του 1998 έως τον Απρίλιο του 2000, δηλαδή λίγο μετά την υπογραφή της επίμαχης σύμβασης. Διαδέχθηκε τον Δ. Παπούλια στη συγκεκριμένη θέση, ενώ τον διαδέχθηκε ο Ν. Μανάσης (τον οποίο διαδέχτηκε ο προηγούμενος μάρτυρας, Λ. Αντωνακόπουλος). Όπως είπε, δεν είχε εκτελεστικές αρμοδιότητες.

Μετά τον ΟΤΕ, υπήρξε Πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών εμπειρογνωμόνων και ασχολήθηκε με θέματα σχετικά με την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ, ενώ σήμερα είναι Πρόεδρος της Alpha Bank και ομότιμος καθηγητής στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι μάλιστα ακριβώς αυτή η ιδιότητα του οικονομολόγου που επικαλέστηκε για να μην δώσει μία συγκεκριμένη απάντηση στο ερώτημα αν υπήρξε ζημία στον ΟΤΕ. Αρκέστηκε να πει ότι «για να δωροδοκήσει η Siemens, κάποιο όφελος επιδίωκε».

Αναφορικά με το σκάνδαλο που εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια και της δικής του θητείας στον ΟΤΕ, είπε ότι είναι αυστηρός με θέματα ήθους σε τέτοιο βαθμό που έφτασε σε σημείο να ζητήσει την παραίτηση κατηγορουμένου για ζήτημα ήθους (σ.σ. επειδή του αντιμίλησε), πράγμα το οποίο εν τέλει έγινε και ότι αν είχε γνώση ότι συνέβαιναν τέτοια επιλήψιμα πράγματα θα είχε επιληφθεί αυτών και θα είχε πράξει τα δέοντα. Πρόσθεσε, τέλος, ότι οι κανόνες της υγιούς εταιρικής διακυβέρνησης επιβάλλουν να κάνει ο καθένας τον ρόλο του και σε αυτό το πλαίσιο, το δ.σ. δεν είχε ρόλο ελεγκτή, άρα για να διαμορφώσει μια άλλη άποψη για όσα γίνονταν θα έπρεπε να είχε τοποθετήσει ελεγκτή επί του ελεγκτή, όπως είπε χαρακτηριστικά. 

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.