Με τις ερωτήσεις των συνηγόρων δύο κατηγορουμένων – και ειδικότερα του στελέχους της Siemens Hellas Πρόδρομου Μαυρίδη και του πρώην Προέδρου της Siemens Hellas και μέλους του κεντρικού Δ.Σ. της Siemens Φόλκερ Γιουνγκ - προς τον μάρτυρα κατηγορίας, Τάσο Τέλλογλου συνεχίστηκε η δικάσιμος της Παρασκευής (09/06).

Ο  συνήγορος του Μαυρίδη

Μάλιστα ο συνήγορος του πρώτου έγινε δέκτης παρατηρήσεων από την έδρα  επειδή έκανε τοποθετήσεις αντί για ερωτήσεις, επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο να χειραγωγήσει την διαδικασία. Επί παραδείγματι, μία του ερώτηση αφορούσε το «πόσο αυξήθηκε το ΑΕΠ και πόσο μειώθηκε το δημόσιο χρέος με βάση τις προγραμματικές συμφωνίες», ενώ κάποιες τοποθετήσεις αργότερα ήταν ότι με τις προγραμματικές συμφωνίες ο ΟΤΕ θα αναβαθμιζόταν «με σκοπό το τρομακτικό κέρδος του ιδίου και της εθνικής οικονομίας» και άρα ότι δεν υφίσταται δωροδοκία.

Επιπλέον έκανε πολύ εξειδικευμένες ερωτήσεις στον μάρτυρα, κάτι που επίσης προκάλεσε την αντίδραση της εισαγγελέως που επισήμανε ότι καταθέτει με την ιδιότητα του δημοσιογράφου και όχι π.χ. του τεχνικού, αλλά και του Προέδρου, ο οποίος ζήτησε κατά την εξέταση να λαμβάνεται υπόψη το μέτρο της γνώσης του. Στο σημείο αυτό, ο Πρόεδρος διόρθωσε επίσης τον ισχυρισμό της εισαγγελέως ότι ο μάρτυρας είναι αξιόπιστος, λέγοντας ότι αυτό είναι υπό αξιολόγηση.

Η εξέταση

Μία από τις ερωτήσεις του συνηγόρου του Πρόδρομου Μαυρίδη ήταν το αν εφαρμόστηκαν οι ρήτρες που εμπεριέχονταν στη σύμβαση, καθώς η κατηγορία που αφορά τον πελάτη του είναι αυτή της (ενεργητικής) δωροδοκίας προκειμένου αυτές  να μην εφαρμοστούν. Ο Τάσος Τέλλογλου απάντησε ότι ναι μεν η ρήτρα κοστολογικού ελέγχου εφαρμόστηκε, αλλά υπάρχουν ζητήματα που αξίζει να διερευνηθούν, όπως τα υλικά στα οποία αυτό έγινε. «Τέσσερις φορές θυμάμαι να έγινε κοστολογικός έλεγχος και γίνεται σχεδόν στις ίδιες κατηγορίες υλικών. Βεβαίως ο κοστολογικός έλεγχος είναι ενδεικτικός, δεν μπορεί να γίνει σε όλα τα υλικά. Μπορεί όμως κάθε φορά να γίνεται σε διαφορετικά υλικά» ανέφερε. Στο ερώτημα αν στο σύνολο των ελέγχων ελέγχθηκαν σχεδόν όλα τα υλικά, αποφάνθηκε αρνητικά.

Ο Τ. Τέλλογλου απάντησε σε σχετικές ερωτήσεις του συνηγόρου του κ. Μαυρίδη ότι δεν έχει υπόψη του στοιχεία που να στηρίζουν την κατηγορία ότι ο κατηγορούμενος κατέβαλλε χρήματα σε υπαλλήλους του ΟΤΕ, καθώς και ότι ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων του λογαριασμού της Ελβετίας παρέμειναν απείραχτα.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο μάρτυρας αναφέρθηκε στη διακομματική συναίνεση που υπήρχε για τις προγραμματικές συμφωνίες και για την ανάγκη αυτές να υπογραφούν μέχρι τις 31.12.1997, καθώς μετά θα έπρεπε να γίνει διαγωνισμός. Μάλιστα η ΝΔ – που εκείνο το χρονικό διάστημα ήταν αξιωματική αντιπολίτευση - κατηγορούσε την Κυβέρνηση ότι καθυστερεί την σύναψή τους. Στόχος - είπε - ήταν η ψηφιοποίηση του συνόλου του δικτύου, η οποία ήταν απαραίτητη για την ανάπτυξη της κινητής τηλεφωνίας.

Τέλλογλου για Γιούνγκ: «Δεν ήθελες να μπεις μαζί του στο ίδιο ασανσέρ»

Έμφαση δόθηκε στην προσωπικότητα του Φόλκερ Γιούνγκ, κατά τη διάρκεια της εξέτασης του μάρτυρα από τους συνηγόρους του. Ειπώθηκε ότι ήταν απότομος και δύσκολος άνθρωπος, ότι δεν είχε πολλούς φίλους και ότι στην εταιρία οι συνεργάτες του, τόσο σε κατώτερο όσο και σε ανώτερο επίπεδο, τον φοβόντουσαν. «Δεν ήθελες να μπεις μαζί του στο ίδιο ασανσέρ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τ. Τέλλογλου.

Ήταν ακόμα υπέρμαχος των μαζικών απολύσεων. Υπό την επίβλεψή του είχε 100 χώρες και με την Ελλάδα ασχολιόταν 2 ημέρες τον χρόνο, με βάση όσα ο ίδιος έχει πει στον Τ. Τέλλογλου.

Όπως φρόντισε να τονίσει ο συνήγορός του, ο Χριστοφοράκος δεν ανέφερε εμπλοκή Γιούνγκ στις πληρωμές στην Ελλάδα – αν και θα τον συνέφερε να το κάνει για να ελαφρύνει τη θέση του - ενώ η κατάληξη της διερεύνησης της υπόθεσης από τη γερμανική δικαιοσύνη ήταν ένα πρόστιμο για πλημμελή άσκηση του εποπτικού του ρόλου.

Τέλος, με βάση την κατάθεση Τέλλογλου, δεν γνώριζε στελέχη του ΟΤΕ, ούτε της θυγατρικής της Siemens πλην του Χριστοφοράκου, είχε ωστόσο επαφές με πολιτικά πρόσωπα, αφού πήγαινε μαζί με τον Χριστοφοράκο π.χ. στον Χριστοδουλάκη (σ.σ. υφυπουργό Οικονομικών την επίμαχη περίοδο). 

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.