Την επιστολή του Γ. Μουζάλα προς τον Υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ (που είχε γραφτεί στις αρχές Μαΐου) έφερε στο φως της δημοσιότητας, αυτές τις μέρες, η Εφημερίδα των Συντακτών.

Εντός της, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής παραδέχεται ότι έχει συμφωνήσει με τη γερμανική πλευρά την επιβράδυνση στις μετακινήσεις προσφύγων προς τη Γερμανία με τη διαδικασία της οικογενειακής επανένωσης, την ίδια στιγμή που σε δημόσιες δηλώσεις του, λίγες μέρες μετά, εμφανίζεται να το διαψεύδει (βλ. συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, από κοινού με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και την υπηρεσία Ασύλου). Παράλληλα, αυτό που φαίνεται να τον απασχολεί είναι η επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος και ειδικότερα η αναζήτηση «μιας κοινής γραμμής για να απαντήσουμε στα όλο και πιο απεγνωσμένα και επικριτικά σχόλια που αφορούν τις καθυστερήσεις», καθώς και το «να μην εμφανιστεί ότι ασκεί (σ.σ. η Ελλάδα) κριτική στην κυβέρνησή σας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τελικά, μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής, ο Υπουργός αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι έχει τεθεί πλαφόν 70 προσφύγων το μήνα από τη Γερμανία. Ειδικότερα ανέφερε:

«Θα ήταν πολύ εύκολο να βγούμε και να καταγγείλουμε τη Γερμανία, ότι μειώνει τις μετακινήσεις, αλλά αυτό δεν ευσταθεί. Πρώτον, γιατί η Γερμανία, μπορεί τον τελευταίο μήνα να δέχτηκε μόλις 70 άτομα, και αυτό να συνεχιστεί και τον επόμενο μήνα, από την αρχή του 2017, όμως, έχει δεχτεί 2.299 πρόσφυγες για μετεγκατάσταση και 1.084 για οικογενειακή επανένωση. Δεύτερον, επιλογή μας δεν είναι να καταγγέλλουμε, αλλά να βρίσκουμε λύσεις, να προχωρούμε μέσα από το διάλογο και τη διπλωματία. Κάνουμε ένα βήμα μπρος, ένα πίσω, διαπραγματευόμαστε, προχωράμε σε συμβιβασμούς, φτιάχνουμε συμφωνίες. Είναι δύσκολο στην πράξη, αν θέλουμε να υπάρχει μια συνέχεια στη διαχείριση του προσφυγικού».

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή Μουζάλα προς τον Υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας, όπως τη δημοσίευσε η Εφημερίδα των Συντακτών:   

«Aγαπητέ υπουργέ,

Αγαπητέ Τόμας [χειρόγραφο]

Επίτρεψέ μου να επαναλάβω τις ευχαριστίες μου για την υποστήριξη που παρέχει η Γερμανία στην Ελλάδα από την αρχή της προσφυγικής κρίσης και για τις προσπάθειές σας να βοηθήσετε την κυβέρνησή μου να ξεπεράσει τις πολλές προκλήσεις που ήρθαν στην επιφάνεια ύστερα από την εφαρμογή της ευρωτουρκικής δήλωσης. Όπως σίγουρα γνωρίζετε, η Ελλάδα παραμένει εκτεθειμένη σε υψηλό βαθμό σε μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία παρά τη σημαντική μείωση των αφίξεων τους τελευταίους μήνες. Από αυτή την άποψη, η ενεργή σας συμμετοχή στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης ήταν μεγάλη βοήθεια και δείχνει τη βούληση της Γερμανίας να προωθήσει κοινές λύσεις που αποφασίζονται σε επίπεδο Ε.Ε.

Οι μεταφορές στη Γερμανία μέσω οικογενειακής επανένωσης θα επιβραδυνθούν όπως συμφωνήθηκε. Ωστόσο, υπάρχουν προβλήματα και χρειαζόμαστε επειγόντως μια κοινή γραμμή για να απαντήσουμε στα όλο και πιο απεγνωσμένα και επικριτικά σχόλια που αφορούν τις καθυστερήσεις στη διαδικασία οικογενειακής επανένωσης. Πρέπει να σας πληροφορήσω ότι θα επηρεαστούν περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι και κάποιοι θα πρέπει να περιμένουν χρόνια πριν ταξιδέψουν στη Γερμανία. Πράγματι, η επανένωση με οικογενειακά μέλη που βρίσκονται στη Γερμανία έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες γερμανικές υπηρεσίες, ωστόσο η μεταφορά καθυστερεί εξαιτίας της συμφωνίας μας να περιορίσουμε προσωρινά τον αριθμό των ατόμων που μεταφέρονται κάθε μήνα.

Για να μη χρειαστεί να δεχτεί η Ελλάδα την ευθύνη γι’ αυτές τις καθυστερήσεις -καθώς πράγματι δεν είναι υπεύθυνη γι’ αυτές- αλλά την ίδια στιγμή να μην εμφανιστεί ότι ασκεί κριτική στην κυβέρνησή σας, προτείνουμε την ακόλουθη γραμμή:

“Ενώ οι εγκρίσεις για οικογενειακή επανένωση προχωρούν με κανονικό ρυθμό, η πραγματική μεταφορά των προσώπων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Η Γερμανία και η Ελλάδα εργάζονται μαζί για να διατηρήσουν ένα σταθερό ρυθμό μεταφορών, λαμβάνοντας υπόψη τη συμμετοχή της Γερμανίας και στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης. Κατανοούμε ότι όσοι ζητούν άσυλο έχουν την επιθυμία να συναντηθούν με την οικογένειά τους, αλλά, με δεδομένο ότι και η Ελλάδα και η Γερμανία έχουν πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων που ζητούν άσυλο, πρέπει να γίνει αποδεκτό ότι καθυστερήσεις θα είναι αναπόφευκτες”.

Στο μεταξύ, επίτρεψέ μου να υπογραμμίσω ξανά πόσο σημαντικό πιστεύω ότι είναι για τις αρμόδιες γερμανικές αρχές να ανταποκριθούν το συντομότερο δυνατό και μέσα στις απαιτούμενες προθεσμίες των μεταφορών στις επανειλημμένες κλήσεις μας σχετικά με όλες τις εκκρεμείς περιπτώσεις και να δώσουν τη δυνατότητα παράτασης της προθεσμίας μετακίνησης που αναλογεί στην κάθε περίπτωση».

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.