Σε ψηφοφορία με 10 κάλπες αποφάσισε να «πάει» στην αυριανή διαδικασία η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η οποία ολοκλήρωσε πριν από λίγο τη συνεδρίασή της. Κάθε ένα από τα αναφερόμενα -στη δικογραφία της Novartis- πολιτικά πρόσωπα θα αντιστοιχιστεί με μία κάλπη.
Η σχετική εισήγηση του ΠτΒ Νίκου Βούτση για 10 κάλπες, πλειοψήφησε, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος μετά το πέρας της Διάσκεψης, με ψήφους 14 έναντι 8 και εγκρίθηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΚΚΕ. Οι κάλπες που θα στηθούν φαίνεται ότι δε θα είναι προσωποποιημένες, αλλά θα φέρουν η καθεμιά έναν αριθμό, ο οποίος θα αντιστοιχεί σε καθένα από τα αναφερόμενα πολιτικά πρόσωπα.
Ακόμα, αποφασίστηκε ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει αύριο στις 9 το πρωί και θα περαιωθεί σε μία συνεδρίαση, «ό,τι και αν σημαίνει κάτι τέτοιο από πλευράς χρόνου».
Σημειώνεται ότι η ΝΔ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, πρότειναν να υπάρξει ψηφοφορία με γενική αναφορά στην πρόταση για συγκρότηση από τη Βουλή επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, χωρίς να υπάρξει δυνατότητα διακριτής ψηφοφορίας για οποιονδήποτε από τους 10 αναφερόμενους στην δικογραφία της Novartis.
Την πρόταση ΝΔ-ΔΗΣΥ στήριξαν το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων. Σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Κεντρώων αναφέρει: «Στη Διάσκεψη των προέδρων ψηφίσαμε υπέρ της μιας κάλπης, όχι γιατί ταυτίζεται με τις απόψεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά γιατί θεωρούμε ότι το «ναι» αυτό το δικό μας, είναι υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής και μόνον. Το πόσες κάλπες θα χρειαστούν θα φανεί όταν δέσει το κατηγορητήριο και αποδειχθεί για πόσα πολιτικά πρόσωπα υπάρχουν σαφείς αποδείξεις ενοχής τους στην υπόθεση NOVARTIS».
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι υπάρχει και το ενδεχόμενο να ανατραπεί η απόφαση για τις 10 κάλπες, εφόσον προκύψουν νέα δεδομένα στην αυριανή διαδικασία στην Ολομέλεια. Αυτό μπορεί να συμβεί για παράδειγμα, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, εάν τα πέντε εν ενεργεία πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία δηλώσουν αυτοβούλως ότι προτίθενται να μην πάρουν μέρος στην ψηφοφορία, οπότε σε μια τέτοια περίπτωση θα διασφαλιστεί ότι δε θα ψηφίσουν τον εαυτό τους και θα αρθεί το θεσμικό κώλυμα.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε, ίσως, να στηθεί μία κάλπη, σίγουρα όμως τα ψηφοδέλτια θα κάνουν ονομαστική αναφορά στα δέκα πολιτικά πρόσωπα.
Η συζήτηση θα διεξαχθεί σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και θα τοποθετηθούν οι αρμόδιοι υπουργοί και τα πολιτικά πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται, πλην του Δημήτρη Αβραμόπουλου που θα στείλει γραπτό υπόμνημα, καθώς θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη.
Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ερωτηθείς σχετικά με τη συγκρότηση από τη Βουλή των Ελλήνων επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για την υπόθεση Novartis, στην οποία έχει κληθεί να τοποθετηθεί ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, δήλωσε: «Δεν σχολιάζουμε διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος είναι εδώ, απασχολημένος και συνεχίζει τη δουλειά του».