Σε ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη με θέμα: «Η διαφθορά βλάπτει σοβαρά τη δημοκρατία και την οικονομία» απάντησε, κατά τη διάρκεια του σημερινού κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο Πρωθυπουργός.

Ο Πρόεδρος του Ποταμιού σημείωσε ότι η χώρα μας βρίσκεται στον πάτο των εκθέσεων διαφάνειας, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν 95 δομές για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Ως παράγοντες που γεννούν τη διαφθορά ανέφερε την τερατώδη γραφειοκρατία, την καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης, τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα, την πολυνομία, την αναξιοκρατία του κομματικού κράτους και την αδιαφάνεια στις προσλήψεις και τις προαγωγές.

Ειδική αναφορά έκανε στο προσφυγικό, όπου γίνεται πάρτι εκατομμυρίων την ίδια στιγμή που στους καταυλισμούς πεθαίνουν άνθρωποι και στις εργολαβίες δημοσίων έργων, όπου με το κόλπο της κατάτμησης μοιράζονται συνεχώς λεφτά στους ίδιους ανθρώπους. «Είναι χαρακτηριστική η υπόθεση του αυτοκινητόδρομου Πύργου-Πάτρας. Σπάσατε το έργο σε οκτώ εργολαβίες, για να δουλέψουν δήθεν περισσότεροι, και ήδη οι τέσσερις πρώτες εργολαβίες έχουν δοθεί στον εκλεκτό των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έναν άνθρωπο που είχε προσπαθήσει να κάνει μια ΣΥΡΙΖΑ TV, δεν τα κατάφερε και τώρα αρκέστηκε σε άλλη μια συριζοεφημερίδα» είπε.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι η αντιμετώπιση της διαφθοράς είναι ένας μακροπρόθεσμος πολιτικός στόχος, καθώς «ένα κράτος και μια κοινωνία που έχουν μάθει να λειτουργούν κατ’ αυτό τον τρόπο δεν μετασχηματίζονται από τη μια μέρα στην άλλη», αλλά απαιτείται στρατηγικό σχέδιο, μελετημένες κινήσεις, πολιτική βούληση και ηθικό ανάστημα που «η δική μας Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι διαθέτει». Και συνέχισε: «Ζούμε σε μια περίοδο που πλέον έχει σπάσει η ομερτά των κυκλωμάτων της διαφθοράς, ενώ ταυτόχρονα η δικαιοσύνη έχει αφεθεί χωρίς πιέσεις να λειτουργεί αμερόληπτα και απρόσκοπτα, πέρα από παρεμβάσεις, που νομίζω ότι ήταν το βασικό χαρακτηριστικό των προηγούμενων κυβερνήσεων».

Ειδικότερα ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε i). στις περίπου χίλιες δικογραφίες που αφορούν την λίστα Μπόργιανς, «την οποία είχε αρνηθεί να παραλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση από τις Αρχές της Ρηνανίας – Βεστφαλίας», ii). στην ενοποίηση όλων των λιστών μεγαλοκαταθετών που έχουν περιέλθει στα χέρια των ελληνικών Αρχών σε μια ενιαία λίστα με ένα εκατομμύριο διακόσιους εβδομήντα χιλιάδες αριθμούς φορολογικών μητρώων, η οποία (λίστα) θα ελεγχθεί εξονυχιστικά σχετικά με τις χρήσεις και την πιθανή απόκρυψη φορολογητέας ύλης, iii). στη σύσταση Συντονιστικού Κέντρου Καταπολέμησης του Λαθρεμπορίου και στα ισχυρά πλήγματα που έχουν δεχτεί τα κυκλώματα του λαθρεμπορίου καπνικών και καυσίμων, iv). στη θεσμοθέτηση ενός νέου, σύγχρονου και διαφανούς πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις που ορίζει ενιαίους κανόνες ανάθεσης για όλες τις κατηγορίες συμβάσεων και εισάγει ρυθμίσεις που ενισχύουν την διαφάνεια, την λογοδοσία, την απλούστευση και την ευελιξία των διαδικασιών, v). στην απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης επιχείρησης.

«Είπατε ότι προσπαθείτε με τις λίστες, προσπαθείτε με το λαθρεμπόριο. Θέλετε να συζητήσουμε για αυτά που είχατε υποσχεθεί στον ελληνικό λαό; Είχατε πει τον Γενάρη του 2015, κύριε Πρόεδρε, ότι μέχρι το καλοκαίρι του 2015 θα αποκομίσετε 2,5 δισεκατομμύρια από την εκκαθάριση υποθέσεων διαφθοράς. Και θυμάμαι τον κ. Αλεξιάδη σε μια τηλεοπτική αναμέτρηση να λέει, «Τα καταφέρνουμε, έχουμε πιάσει 60 λίτρα λαθραίου πετρελαίου». Αυτό είχε πει ο κ. Αλεξιάδης. Και εσείς, όμως, αναφερθήκατε σε κάποια εκατομμύρια, ενώ έχετε υποσχεθεί κάποια δισεκατομμύρια στον ελληνικό λαό για το 2015. Πού είναι τα λεφτά; Γιατί τόση ανικανότητα; Να δεχθώ ότι είναι ανικανότητα. Όμως, γιατί τόση ανικανότητα; Εάν δεν είναι προτεραιότητα η πάταξη της διαφθοράς, τότε τι είναι;» είπε, στη δευτερολογία του,  ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Ανταπαντώντας ο Πρωθυπουργός, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια αναδείχθηκαν ζητήματα και χύθηκε άπλετο φως σε μια σειρά από κρίσιμες υποθέσεις (Siemens, ΚΕΕΛΠΝΟ, Novartis). Πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα από την καταπολέμηση της διαφθοράς είναι εντυπωσιακά, αν και θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερα. «Θέλω να πω κλείνοντας ότι το μεγάλο «φαγοπότι» σταμάτησε στη χώρα, σταμάτησε η μεγάλη κλοπή. Για πρώτη φορά ζητήσαμε και κάθισαν στον γκισέ του ταμείου να πληρώσουν αυτοί που δεν πλήρωναν. Αυτό μας έχει οδηγήσει στη δυνατότητα να μπορούμε να ξεφύγουμε από τις παγίδες που μας στήνουν, διότι είναι βέβαιο ότι δεν τους αρέσει και πάρα πολύ ότι αυτή θα είναι η Κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση. Θα τα καταφέρουμε, όμως. Θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια!» κατέληξε.  

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.