Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει εκτάκτως, όπως φαίνεται, την Παρασκευή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε μια προσπάθεια να «ξεμπλοκάρει» η διαπραγμάτευση, εν όψει του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Εν τω μεταξύ, κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα δεν έβγαλε το Euro Working Group, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη.

Συνάντηση ανάμεσα στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους εκπροσώπους των δανειστών φαίνεται να πραγματοποιείται εκτάκτως στις Βρυξέλλες, το απόγευμα της Παρασκευής.

Η πρωτοβουλία φαίνεται να ανήκει στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Παρόντες στο τραπέζι της συνάντησης από την πλευρά των δανειστών, εκτός από τον ίδιο τον Ντάισελμπλουμ, φαίνεται πως θα είναι το στέλεχος της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, αλλά πιθανώς και ο Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ.

Η πρωτοβουλία αυτή φαίνεται να ελήφθη σε μια προσπάθεια για να «ξεμπλοκάρει» η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση, στο δρόμο για το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Η συνεδρίαση στις 20 Φλεβάρη θα είναι καταλυτική, για το αν η αξιολόγηση θα καταφέρει να κλείσει προτού μία σειρά από ευρωπαϊκές χώρες μπουν στον «προεκλογικές πυρετό» (με πρώτη την Ολλανδία, που έχει εκλογές στις 15 Μαρτίου).

Για να προχωρήσει η διαδικασία, χρειάζεται να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα και να ολοκληρωθεί το τεχνικό σκέλος της διαπραγμάτευσης, κάτι που τυπικά είναι απαραίτητο για να πάει η ελληνική πλευρά πλήρως «εξοπλισμένη» στο Eurogroup. Σε αυτή την κατεύθυνση, οι διαβουλεύσεις που θα γίνουν μέχρι και τη Δευτέρα θα είναι κρίσιμες. Άλλωστε, την προσπάθεια για πρωτοβουλίες και πολιτικές επαφές κορυφής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προανήγγειλε εμμέσως και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, αναφέροντας ότι ελπίζει σε πρωτοβουλίες των θεσμών, ίσως και εντός της εβδομάδας, για «διέξοδο εντός του Φεβρουαρίου».

Βέβαια, στη χρονική στιγμή που βρίσκεται η διαπραγμάτευση, φαίνεται πως για να ξεκολλήσει το «τεχνικό» σκέλος, χρειάζεται πρώτα να ξεκολλήσει σε πολιτικό επίπεδο. Αν «κλείσει» το θέμα πολιτικά, τότε το τεχνικό σκέλος ίσως είναι θέμα 4 με 5 συναντήσεων, λένε αρμόδιες πηγές.

Τη στασιμότητα σε τεχνικό επίπεδο ανέδειξε και η διαδικασία του Euro Working Group που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης, διαδικασία που παραδοσιακά θεωρείται ως η «ανώτερη» ανάμεσα σε τεχνικά κλιμάκια.

Η προληπτική νομοθέτηση μέτρων, τώρα, προκειμένου να εφαρμοστούν μετά το 2018, εάν δεν εκπληρωθούν τότε οι δημοσιονομικοί στόχοι, φαίνεται πως σταδιακά χρησιμοποιείται ως αφετηρία για την εξεύρεση λύσης και από την ευρωπαϊκή πλευρά των δανειστών (ενώ φυσικά αποτελεί πάγια θέση του ΔΝΤ, την οποία επαναλαμβάνει συνέχεια).

Στο Euro Working Group, την ελληνική πλευρά εκπροσώπησε ο Παναγιώτης Νικολαΐδης, στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών και αναπληρωτής του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη. Η απουσία Χουλιαράκη φαίνεται πως συνδέεται με το γεγονός ότι στο EWG δεν προγραμματίστηκε τελικά να γίνει αναλυτική συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα.

Η διαδικασία φαίνεται πως έληξε με το γενικό συμπέρασμα ότι μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο είναι ακόμα δυνατή μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, πηγές της ευρωζώνης τόνισαν ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup του Φεβρουαρίου, αλλά σημειωθεί σημαντική πρόοδος, το ζήτημα θα παραπεμφθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup (20 Μαρτίου), με αυξημένη όμως την πιθανότητα το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών και ενδεχόμενες αναταράξεις στις αγορές να δυσκολέψουν περαιτέρω την επίτευξη συμφωνίας.

Στοίχημα για την Αθήνα φαίνεται ότι είναι πλέον να κλείσει το θέμα μέσα στο Φεβρουάριο και ένας «αγώνας δρόμου» τώρα ξεκινά…

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, kathimerini.gr, news247.gr

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.