Σε επίκαιρη ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη με θέμα: «Ποια αντισταθμιστικά ανταλλάγματα εξασφάλισε η ελληνική κυβέρνηση για τη Σούδα και την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ;» απάντησε, σήμερα, ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της κατά σειρά ένατης «Ώρας του Πρωθυπουργού».
Ο Πρόεδρος του Ποταμιού σημείωσε ότι ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας πράγματι επείγει, επισήμανε ωστόσο ότι η επέκταση της βάσης της Σούδας έπρεπε να χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό χαρτί κι όχι «ως μία υποσημείωση στο περιθώριο μίας συμφωνίας “μαμούθ”», κάνοντας λόγο για δεκτικότητα της Κυβέρνησης στις αιτιάσεις της άλλης πλευράς. Τάχθηκε ακόμα υπέρ της πρότασης Μακρόν για κοινή ευρωπαϊκή δύναμη επέμβασης μέχρι το 2020.
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας αντέτεινε ότι στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής η εικόνα της χώρας έχει πλήρως αναστραφεί τα τελευταία δυόμισι χρόνια, αφού η Ελλάδα δεν είναι πλέον παθητικός δέκτης και παρατηρητής των εξελίξεων. «Όλοι οι ηγέτες των σημαντικότερων δυνάμεων του πλανήτη έχουν περάσει από την Ελλάδα. Έχω επισκεφθεί εγώ με επίσημες προσκλήσεις τις πρωτεύουσες των χωρών αυτών και αναγνωρίζουν το διεθνή ρόλο της χώρας όχι μόνο ως μιας δύναμης που υπερασπίζεται αξίες, αλλά και ως μιας δύναμης που παίζει ζωτικό ρόλο σε μια ευαίσθητη περιοχή υπερασπιζόμενη την ειρήνη, τη σταθερότητα, τη συνεργασία» είπε.
Αναφερόμενος ειδικότερα στα 123 αεροσκάφη, διευκρίνισε:
i). Ότι η αναβάθμισή τους αποτελεί επιτακτικό αίτημα της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων ήδη από το 2009 και δεν προέκυψε ως αντάλλαγμα σε κάποιον, ούτε κρύβει σκοτεινές συναλλαγές.
ii). Ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συμφωνία, αλλά βρισκόμαστε στο στάδιο των διαπραγματεύσεων, επιδιώκοντας τη μεγαλύτερη δυνατή μείωση του κόστους. Στο πλαίσιο αυτό, το Κογκρέσο καθόρισε ως ανώτατο ποσό που μπορεί να φτάσει η συμφωνία τα 2,4 δις, την ίδια στιγμή που το δικό μας «ταβάνι» είναι τα 1,1 δις, «προκειμένου να εντάσσεται η εξοπλιστική δαπάνη μέσα στο πλαίσιο της προϋπολογισθείσας».