Σε εξέλιξη βρίσκεται από την Τρίτη η συζήτηση του Προϋπολογισμού ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, η ψήφιση του οποίου αναμένεται να γίνει τα μεσάνυχτα του Σαββάτου με ονομαστική ψηφοφορία, ύστερα από πέντε συνεχείς συνεδριάσεις.
«Ο δεύτερος Προϋπολογισμός της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εμπεριέχει ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία, στα οποία αποτυπώνεται η διττή προσπάθεια που αφορά στην ανάταση της οικονομίας και στη διόρθωση των κοινωνικών συνεπειών της μακροπρόθεσμης ύφεσης» ανέφερε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος. Ειδικότερα υπερκαλύπτει τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος, επιτρέποντας τη διάθεση επιπλέον 300 εκατομμυρίων για τη στήριξη της υγείας και της εκπαίδευσης, 760 εκατ. για την εφαρμογή του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης και 100 εκατ. για την εξυπηρέτηση των στεγαστικών οφειλετών με χαμηλά εισοδήματα.
Εντός του Δεκεμβρίου υπογράφεται συμφωνία χρηματοδότησης με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μέχρι το τέλος του έτους ενεργοποιούνται δύο νέα εργαλεία, το Ταμείο Επιχειρηματικότητας και το Πρόγραμμα "Εξοικονομώ κατ’ οίκον". Ο κ. Λιάκος έκανε λόγο για «ανθρώπινο κεφάλαιο» που είναι το βασικότερο αναπτυξιακό πλεονέκτημα. «Με το μορφωμένο και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό μας πρέπει να ανταγωνιστούμε στη νέα κοινωνία της γνώσης κι όχι με παρωχημένες παραγωγικές σχέσεις που βασίζονται στην ανταγωνιστική υποτίμηση» σημείωσε.
Μίλησε ακόμα για ορισμένες μεταρρυθμίσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και η ενίσχυση της φορολογικής εισπραξιμότητας, η προώθηση του συστήματος ηλεκτρονικών συναλλαγών, η αυστηροποίηση του ποινικού πλαισίου για τη φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα χρήματος, η σύσταση της ανεξάρτητης αρχής δημοσίων εσόδων και τριών επιπλέον μονάδων για τον εντοπισμό και την εξάρθρωση του λαθρεμπορίου, η εισαγωγή μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν τη διαφάνεια και την οικονομική αποτελεσματικότητα των δαπανών του δημοσίου τομέα και η στελέχωση του με αξιοκρατικά κριτήρια, η διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος και η βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ.
Ανοχύρωτη και διοικητικά ανεπαρκή χαρακτήρισε τη χώρα μας απέναντι στο μεταναστευτικό κύμα ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ιωάννης Μουζάλας, αφού αν και περάσανε κατά το χρονικό διάστημα 2000-2015 ένα εκατομμύριο άνθρωποι - και σύμφωνα με την επιστήμη του μεταναστευτικού επιπλέον 300.000 που δεν καταγράφηκαν - είχαμε μόλις 1000 θέσεις υποδοχής, με αποτέλεσμα να καταδικαστούμε από το Συμβούλιο του Στρασβούργου. «Αυτή την έλλειψη πολιτικής φιλοδοξεί τούτη δω η Κυβέρνηση να καλύψει με τη δημιουργία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής» σημείωσε.
Αναφερόμενος στα χρήματα που προβλέπονται στον Προϋπολογισμό για το Υπουργείο του τόνισε πως είναι τα βασικά, επειδή η Κυβέρνηση κινείται με τη λογική ότι πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που συμβαίνει στην Ελλάδα ή την Ιταλία, επομένως στόχος της είναι η απορρόφηση κονδυλίων από την Ε.Ε. Σχολίασε ακόμα ότι εφόσον οι ροές δεν αυξηθούν και οι συμφωνίες με την Ε.Ε. εφαρμοστούν, μέχρι το τέλος του 2017 πάνω από 20.000 πρόσφυγες θα έχουν μετεγκατασταθεί στην Ευρώπη. «Στο ίδιο διάστημα θα πρέπει να εξασφαλίσουμε για αυτούς και για εμάς συνθήκες ανθρώπινης αξιοπρέπειας, οι οποίες τιμούν και τη δική μας αξιοπρέπεια και συνθήκες ασφάλειας και για αυτούς και για εμάς, μέσα σε μια περιοχή έκδηλα ταραγμένη και ανασφαλή» είπε.
Ότι ο Πολιτισμός αποτελεί μια αναγκαιότητα, ειδικά σήμερα που η Ευρώπη και ολόκληρος ο κόσμος καλείται να επαναπροσδιορίσει τις αξίες και την πορεία του σχολίασε η Υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου. «Ο Πολιτισμός μπορεί να ρίξει φως συνειδητότητας στους πολίτες για να αντιμετωπίσουν το πέλαγος χειραγώγησης που επιτελείται παγκόσμια από τα πάσης φύσεως διεθνή συμφέροντα» σημείωσε, προσθέτοντας πως το Υπουργείο Πολιτισμού καλείται με τις μικρές του δυνατότητες, «με έναν σταθερό Προϋπολογισμό που ακολουθεί τα δεδομένα του περσινού, με πολύ μικρή αύξηση των μεταβλητών δαπανών και μια μικρή αύξηση στον τομέα του αθλητισμού», να ανταποκριθεί σε μεγάλες προκλήσεις.
Θετικό απολογισμό για τους στόχους του περσινού Προϋπολογισμού (δημοσιονομική και χρηματοοικονομική σταθερότητα, διαρθρωτικές αλλαγές για την τόνωση της επιχειρηματικότητας και άλλων τομέων της οικονομίας, κοινωνική πολιτική) έκανε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, εμφανιζόμενος ιδιαίτερα αισιόδοξος για το μέλλον και χαρακτηρίζοντας καταστροφολογικό τον λόγο της αντιπολίτευσης.
Αναφερόμενος σε θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου του, προανήγγειλε τη σύσταση ενός εθνικού συμβουλίου ενέργειας, τη μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο ηλεκτρικής ενέργειας (αλλαγές στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας/ευρύτερο σύστημα δικτύων μεταφοράς για τη νησιωτική Ελλάδα και άλλες περιοχές/αναβάθμιση των δικτύων), τη μετεξέλιξη της χώρας μας σε ενεργειακό κόμβο στρατηγικής σημασίας και τη μέριμνα για προβλήματα του τομέα χωροταξίας (απροσδιοριστία των έγγειων δικαιωμάτων ιδιοκτησίας/έλλειψη χωρικού σχεδιασμού/ασάφειες ως προς τις χρήσεις γης).
«Η επιδιωκόμενη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η ένταξη της χώρας στο μηχανισμό ποσοτικής χαλάρωσης φαντάζομαι ότι είναι κοινοί στόχοι όλων των κομμάτων, γιατί θα επιθυμούν τη βελτίωση του οικονομικού και κοινωνικού κλίματος στη χώρα μας» ανέφερε, με τη σειρά της, η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, τονίζοντας ότι ο Προϋπολογισμός του 2017 κινείται σε αυτή την κατεύθυνση. Η Υπουργός έκανε λόγο για καθαρή αύξηση της απασχόλησης κατά 200.000 θέσεις με τουλάχιστον 100.000 λιγότερους ανέργους και θετικά πρόσημα σε δείκτες οικονομικού κλίματος, επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία και προμηθειών μάνατζερ, ενώ μίλησε και για θετική εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό με τη θετική συμβολή του Πρωθυπουργού σε αυτή την κατεύθυνση.
Στη βελτίωση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό αναφέρθηκε και η Υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, τονίζοντας ότι το κυβερνητικό έργο υπονομεύεται στο εσωτερικό της χώρας, από την αντιπολίτευση. Η κα Κουντουρά μίλησε για χάραξη εθνικής τουριστικής πολιτικής την τελευταία διετία που έχει ξεκάθαρα αποδώσει: το 2015 υπήρξε ρεκόρ αφίξεων και εσόδων παρά τις πρωτόγνωρες δυσκολίες (δύο εκλογικές αναμετρήσεις, δημοψήφισμα, πολιτικές διαπραγματεύσεις, συνθήκες πολιτικοοικονομικής ασφυξίας, απειλή του grexit) και σημειώθηκε νέα αύξηση των επισκεπτών το 2016.
Υπήρξαν ακόμα 142 προτάσεις νέων επενδύσεων ξενοδοχείων και ειδικής τουριστικής υποδομής, ενώ κινητοποιούνται πόροι άνω των 300 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και για νέες δημόσιες τουριστικές υποδομές μέσω των συγχρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, καθώς και κρατικές ενισχύσεις ύψους 210 εκατ. ευρώ, ετοιμάζεται το θεσμικό πλαίσιο τεχνικών προδιαγραφών για εγκαταστάσεις μονάδων ιαματικής θεραπείας και παραδοσιακών ξενώνων, επανασχεδιάζεται το σύστημα μητρώου τουριστικών επιχειρήσεων, κωδικοποιείται η τουριστική νομοθεσία, ολοκληρώνονται τα νέα οργανογράμματα του Υπουργείου και του ΕΟΤ για την ενδυνάμωση των υπηρεσιών και των υποστηρικτικών δομών τους και προωθούνται αλλαγές στην τουριστική εκπαίδευση.
Στην ανοδική τροχιά των εισοδημάτων των αγροτών και το 2016 αναφέρθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου, ο οποίος κάλεσε όλες τις ομάδες των αγροτών σε διάλογο, καθώς - όπως είπε - ο κλάδος έχει πρόβλημα θεσμικής εκπροσώπησης. Ο Υπουργός μίλησε για το ατομικό αφορολόγητο όριο των 8. 500 ευρώ, τόνισε ότι το 2017 το 95% του συνόλου των αγροτών θα πάρει πίσω όλη την προκαταβολή φόρου που κατέβαλλε τις προηγούμενες χρονιές και αναφερόμενος στο ασφαλιστικό είπε ότι η μεταβίβαση του ΟΓΑ στο νέο φορέα θα γίνει σε βάθος 5ετίας και με αναφορά στο 70% του κατώτερου μισθού.
Πρόσθεσε ότι δίνονται μάχες για την προστασία των ελληνικών προϊόντων σε συμφωνίες της Ε.Ε. με τρίτες χώρες, όπως ο Καναδάς και η Νότια Αφρική και ότι βρίσκεται σε φάση υλοποίησης ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας και την αναζωογόνηση της περιφέρειας και της υπαίθρου (με κοινοτική συμμετοχή 4,7 δις ευρώ). «Έχουμε βάλει στην ατζέντα της πολιτικής μας στρατηγικής την ύπαιθρο ως βασική θεματική ενότητα, την ύπαιθρο όχι ως χώρο αναψυχής και απόδρασης του σαββατοκύριακου, των γιορτών και της διατροφικής επικουρίας. Η ελληνική ύπαιθρος με τις τεράστιες δυνατότητες της, παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες που ζούμε αυτά τα χρόνια είναι αποφασισμένη όχι μόνο να το βάλει κάτω, αλλά να πετάξει το γάντι της πρόκλησης στη σύγχρονη αγορά, στις διατροφικές ανάγκες, αξίες και αξιώσεις του σύγχρονου κόσμου» τόνισε.
«Το 2017 είναι μια πραγματικά κρίσιμη χρονιά: είναι η χρονιά ολοκλήρωσης της βασανιστικής πολιτικής ύφεσης, της ανεργίας και της φτωχοποίησης του ελληνικού λαού, μια χρονιά που πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε πάρα πολύ με εργαλείο τον Προϋπολογισμό για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε όλες τις δράσεις και να ολοκληρώσουμε τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη» είπε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης. Η κατεύθυνσή μας, συνέχισε, είναι η υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδίου υποδομών που θα μεταμορφώσει τη χώρα σε διεθνές κέντρο συνδυασμένων μεταφορών, με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και με εργαλεία που παρέχονται από την Ε.Ε., όπως το πρόγραμμα Γιούνκερ.
Αναφέρθηκε ακόμα στη χάραξη ενός εθνικού σχεδίου για τις υποδομές, με κριτήριο τη συνεισφορά των έργων στην παραγωγική ανασυγκρότηση και τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη - και όχι υλοποίηση έργων με βάση την εκλογική περιφέρεια του Υπουργού και των φίλων του – για ηλεκτρονική αδειοδότηση και παρακολούθηση των έργων, ηλεκτρονική κλήρωση για απευθείας αναθέσεις, τερματισμό της κατασπατάλησης των χρημάτων του ελληνικού λαού, έμφαση στα αντιπλημμυρικά και σιδηροδρομικά έργα και όχι στις πλατείες. «Δεν είμαστε αντίθετοι στον ιδιωτικό τομέα, είμαστε κάθετοι αντίθετοι στον αεριτζίδικο κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα» κατέληξε.
Αμυντική (στην κατεύθυνση της προστασίας των ασθενέστερων στρωμάτων) και όχι αναδιανεμητική χαρακτήρισε τη φορολογική πολιτική της Κυβέρνησης η Υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, διαψεύδοντας παράλληλα το αφήγημα της ΝΔ για τη μείωση φόρων που κατά την εκτίμησή της δεν είναι δυνατή χωρίς να μειωθούν μισθοί και συντάξεις. «Η αξιωματική αντιπολίτευση θα στείλει κι άλλους πολίτες στη φτωχοποίηση προκειμένου να μειώσει τους φόρους σε συγκεκριμένες ευνοημένες τάξεις» τόνισε.
Διακήρυξε δε ως στόχο της Κυβέρνησης "που θα ανοίξει το δρόμο για τη μείωση των φόρων σε όσους δεν κρύβουν τα εισοδήματά τους" την ουσιαστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Στην κατεύθυνση αυτή έχουν ήδη βεβαιωθεί φόροι και πρόστιμα άνω των 210 εκατ. ευρώ μόνο από τη λίστα Λαγκάρντ, έχουν υπογραφεί όλες οι υπουργικές αποφάσεις κατά του λαθρεμπορίου, αποκτήθηκε το πρώτο όχημα scanner που θα εντοπίζει τα λαθραία φορτία στα τελωνεία και σύντομα θα αποκτηθούν άλλα 4 (φτάνοντας αργότερα τα 12), ενώ θα έρθουν άμεσα δύο νομοσχέδια (το ένα θα αφορά τις ηλεκτρονικές πληρωμές και το άλλο την εθελούσια αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων).
«Ηλεκτρικές» χαρακτήρισε τις καρέκλες του Υπουργείου Υγείας – από τις οποίες οι επικεφαλής δεν παίρνουν αξία, αλλά δίνουν αξία με όσα πράττουν - ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης. Όπως επισήμανε, η Κυβέρνηση παρέλαβε ένα σύστημα σε αποδιοργάνωση, αποστελέχωση και υποχρηματοδότηση, μια πρωτοβάθμια από την οποία ο κ. Γεωργιάδης πέταξε έξω 2.500 γιατρούς, εργαστήρια χωρίς αντιδραστήρια, χειρουργεία χωρίς υλικά, ένα παρατηρητήριο τιμών που μόνο έλεγχο της δαπάνης δεν έκανε, συμβάσεις που είχαν λήξει από το 2012 και δεν είχαν ανανεωθεί κ.ο.κ.
Από πέρσι, 1η Οκτωβρίου μέχρι σήμερα ανέλαβαν υπηρεσία συνολικά 3551 άτομα και είναι σε εξέλιξη για να αναλάβουν υπηρεσία (από προκηρύξεις που έγιναν και έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα) 3380 άτομα, ενώ τη Δευτέρα πρόκειται να προκηρυχτούν 4.000 άτομα μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ για 12μηνες συμβάσεις στο χώρο της υγείας. Ανακοίνωσε επίσης ότι φέτος για πρώτη φορά τα νοσοκομεία δεν πρόκειται να δημιουργήσουν χρέος, γιατί «εκτός από το ότι αυξήσαμε το ποσό του κρατικού Προϋπολογισμού, φέτος για πρώτη φορά τα ασφαλιστικά ταμεία θα δώσουν 573 εκατ. ευρώ αθροιστικά στον τομέα της υγείας».