Ανατροπή δεδομένων υπήρξε σήμερα για τους 6 από τους 8 Τούρκους αξιωματικούς. Το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας αποφάσισε σήμερα την έκδοση τριών από αυτούς, ενώ για άλλους τρεις, για τους οποίους χτες το δικαστήριο αποφάσισε να μην εκδοθούν, ασκήθηκε έφεση και η τύχη τους κρίνεται πλέον στον Άρειο Πάγο.

Ραγδαίες εξελίξεις σημειώθηκαν σήμερα στην υπόθεση των Τούρκων αξιωματικών, οι οποίοι προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη την επομένη του πραξικοπήματος στην Τουρκία. Οι 8 αξιωματικοί έχουν ζητήσει τη χορήγηση ασύλου στην Ελλάδα, ενώ η Τουρκία ζητά επίμονα την έκδοσή τους.

Για τρεις εξ αυτών, το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας αποφάσισε χθες ομόφωνα να μην εκδοθούν, με την αιτιολογία ότι στην Τουρκία κινδυνεύει η ζωή τους. Η απόφαση φαίνεται να στηρίχτηκε και στα όσα είπαν οι ίδιοι, ότι σε περίπτωση που βρεθούν στα χέρια των τουρκικών αρχών είναι βέβαιο ότι θα υποστούν βασανιστήρια και ότι γενικά θα τύχουν αντιμετώπισης που δε συνάδει με τη νομιμότητα.

Ωστόσο, σε αυτή την απόφαση σήμερα ασκήθηκε έφεση από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αντώνιο Λιώγα, οπότε το «λόγο» έχει πλέον ο Άρειος Πάγος. Η υπόθεση θα εισαχθεί προς κρίση στο Β’ Τμήμα του Αρείου Πάγου και με βάση το νόμο, το Ανώτατο Δικαστήριο έχει προθεσμία 8 ημερών να αποφασίσει για την τύχη των τριών εκζητουμένων.

Εν τω μεταξύ, για άλλους τρεις από την ομάδα των 8 Τούρκων αξιωματικών, το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας αποφάσισε σήμερα –με άλλη σύνθεση- να εκδοθούν στην Τουρκία, για 3 από τα 4 αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται από τις τουρκικές αρχές. Συγκεκριμένα, το δικαστήριο αποφάσισε την έκδοσή τους για το αδίκημα της απόπειρας κατάλυσης του πολιτεύματος, για απόπειρα παρακώλυσης της συνεδρίασης του κοινοβουλίου και για λεηλασία (αρπαγή) ελικοπτέρου. Το δικαστήριο δεν αποδέχτηκε την τέταρτη κατηγορία που θέτουν οι τουρκικές αρχές, ότι οι 3 αξιωματικοί μετείχαν σε απόπειρα δολοφονίας του Τούρκου προέδρου.

Σημειώνεται ότι και σήμερα, όπως και χθες, η εισαγγελέας της έδρας εισηγήθηκε να μην εκδοθούν οι Τούρκοι αξιωματικοί. Οι τελευταίοι αναμένεται να ασκήσουν έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου.

Για τους άλλους δύο αξιωματικούς, το δικαστήριο θα αποφασίσει τις επόμενες μέρες.

 

Τι υποστήριξε η εισαγγελέας

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η εισαγγελέας της έδρας Ευσταθία Καπαγιάννη, ζήτησε να μην εκδοθούν οι Τούρκοι αξιωματικοί, υποστηρίζοντας ότι οι κατηγορούμενοι διατρέχουν άμεσο κίνδυνο να υποστούν εξευτελιστική μεταχείριση και βασανισμούς. Η εισαγγελέας ανέφερε στους δικαστές τις περιπτώσεις με άγριους βασανισμούς στρατιωτικών που βρίσκονται ήδη στα χέρια των τουρκικών αρχών και τόνισε πως κάποιοι θανατώθηκαν επί τόπου. «Εάν εκδοθούν, αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας -το θεωρώ σχεδόν βέβαιο- ότι θα βασανιστούν και θα υποστούν εξευτελιστική μεταχείριση», φέρεται να είπε η κ. Καπαγιάννη, ενώ παράλληλα επεσήμανε τον κίνδυνο επαναφοράς της θανατικής ποινής. «Το έχει πει ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας. Υπάρχει κίνδυνος παραβίασης του άρθρου 2 της ΕΣΔΑ».

Αλλά και οι ίδιοι οι Τούρκοι αξιωματικοί περιέγραψαν τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν, λέγοντας μάλιστα ότι μετά τα γεγονότα του πραξικοπήματος, οι σύζυγοί τους απολύθηκαν από τις εργασίες τους και τους έχει απαγορευτεί η πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.