Συνέχεια δόθηκε σήμερα στην αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, μετά την κίνηση της κυβέρνησης να ασκήσει αίτηση ακύρωσης της απόφασης της 3ης Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής, να χορηγηθεί άσυλο σε έναν από τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που κρατούνται στην Ελλάδα.
Αμέσως μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση, η Νέα Δημοκρατία αντέδρασε έντονα κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι παρεμβαίνει –για μια ακόμη φορά- στη Δικαιοσύνη, υπενθυμίζοντας την τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδοθούν στην Τουρκία οι 8 φυγάδες αξιωματικοί.
Ακόμα, στην κυβέρνηση ασκήθηκε η κριτική ότι προχώρησε σε αυτήν την κίνηση, εκδηλώνοντας υποταγή στις απαιτήσεις της Τουρκίας και του Ταγίπ Ερντογάν. Τέτοια ήταν η κριτική από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ενώ και το ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «προκλητική και απολύτως καταδικαστέα απόφαση». Σε ανάλογο ύφος κινήθηκε και ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας για «αλισβερίσια» και «κρυφές δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα απέναντι στον κ. Ερντογάν».
Απαντώντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε ότι κανένας από τους 8 Τούρκους αξιωματικούς δεν πρόκειται να εκδοθεί στην Τουρκία καθώς και ότι η κυβέρνηση επ’ ουδενί δεν αμφισβητεί –με την κίνησή της- την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία απαγορεύει την έκδοση την 8.
«Η Ελληνική Κυβέρνηση προσέφυγε κατά της απόφασης της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής, διότι θεωρεί ότι τελικά είναι η Δικαιοσύνη που πρέπει να αποφασίσει για το αν και κατά πόσο δικαιούται ο συγκεκριμένος να υπαχθεί σε καθεστώς προσφυγικής προστασίας, με δεδομένη την τεράστια πολιτική σημασία του ζητήματος που επηρεάζει άμεσα τις σχέσεις με τη γείτονα», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Και επανέλαβε την πολιτική θέση της κυβέρνησης ότι «δεν είναι ευπρόσδεκτοι όσοι υπάρχει υπόνοια ότι εμπλέκονται με το πραξικόπημα στην Τουρκία».
Σε συνέντευξή του σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε ότι «η αντιπολίτευση σε σχέση με τα ζητήματα αυτά είτε δεν ξέρει τι της γίνεται είτε σκοπίμως επιμένει να λέει ανακρίβειες και να κατηγορεί χωρίς απολύτως κανέναν λόγο την κυβέρνηση. Δεν υπάρχει καμία παρέμβαση στη Δικαιοσύνη».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ακόμα ότι δικαστές θα κρίνουν αν και κατά πόσον θα πρέπει να χορηγηθεί άσυλο στον συγκεκριμένο αξιωματικό για τον οποίο αποφάσισε η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου. Υπογράμμισε ότι το ζήτημα της έκδοσης των αξιωματικών έχει ολοκληρωθεί ως νομική διαδικασία, «επομένως δεν επίκειται ούτε επιτρέπεται η έκδοση των οκτώ, ανεξαρτήτως της έκβασης των αιτήσεων ασύλου τους».
Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε κατόπιν αυτών ότι το ζήτημα του ασύλου είναι μια διαφορετική υπόθεση. «Έχουμε, αυτή τη στιγμή, τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου που αποφάσισε αντίθετα με την Πρωτοβάθμια Επιτροπή, να χορηγήσει άσυλο σε έναν από αυτούς» είπε, για να τονίσει πως αυτό που εκτίμησε η ελληνική κυβέρνηση είναι ότι με δεδομένο πως δεν πρόκειται για μια απόφαση της διοικητικής Αρχής (όπως είναι η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου), θα πρέπει η συγκεκριμένη υπόθεση εξαιτίας των λεπτών νομικών ζητημάτων που αφορά, να φτάσει μέχρι και τον τελευταίο βαθμό, δηλαδή να κριθεί από το διοικητικό εφετείο που θα κρίνει επί της προσφυγής που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση. «Άρα εδώ δεν υπάρχει τίποτα που να είναι κρυφό και σκοτεινό», τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
«Βέλη» από Σπυράκη και Λοβέρδο
Λίγο αργότερα, η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη έκανε λόγο για «τυχοδιωκτική συμπεριφορά» της κυβέρνησης και για εκπλήρωση δεσμεύσεων απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν.
«Η κυβέρνηση, εδώ και εβδομάδες, δεν διαψεύδει τους ισχυρισμούς του κ. Ερντογάν, ότι ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε να δρομολογήσει την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών. Οι οκτώ αξιωματικοί που κατέφυγαν στην Ελλάδα δεν μπορούν να εκδοθούν στην Τουρκία υπό τις παρούσες συνθήκες. Το αποφάσισε αμετάκλητα ο Άρειος Πάγος», είπε η Μαρία Σπυράκη. Ανέφερε ακόμα ότι η διαδικασία για την παροχή ασύλου στους αξιωματικούς δεν έχει τελεσιδικήσει, αλλά η κυβέρνηση δίνει δείγμα γραφής των διαθέσεών της. «Η κυβέρνηση συμπεριφέρεται τυχοδιωκτικά σε μια πολύ ευαίσθητη υπόθεση, παραβλέποντας ότι η Ελλάδα είναι κράτος Δικαίου και μέλος της Ε.Ε.», καταλήγει στη δήλωσή της η κ. Σπυράκη.
Αλλά και ο Ανδρέας Λοβέρδος, από πλευράς Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μιλώντας σήμερα στο ΣΚΑΪ, είπε ότι η κυβέρνηση ίσως προσανατολίζεται να προκαλέσει τη μεταφορά των οκτώ σε άλλη χώρα, ώστε να εκδοθούν από εκεί στην Τουρκία.
«Νομίζω ότι η συμφωνία που αποκαλύπτεται μέρα με τη μέρα είναι ότι κάπου θα τους πάνε και από εκεί θα πάνε στη Τουρκία», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
«Αυτή η κίνηση της δουλικής σπουδής να κατατεθεί αυτή η έφεση εναντίον της απόφασης της επιτροπής πολιτικού ασύλου, δείχνει κυνισμό, παραβίαση κάθε έννοιας δημοκρατικής αρχής και ευαισθησίας και αυτό είπαμε από την πρώτη στιγμή. Δεν το περιμένει κανείς εύκολα να το κάνει μια κυβέρνηση της Ελλάδας αυτό που έκανε αυτή η κυβέρνηση. Είναι η πιο κυνική κυβέρνηση που είχαμε ποτέ», υπογράμμισε ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Πάντως, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος απάντησε μέσω twitter στη Μαρία Σπυράκη, γράφοντας τα εξής:
«Η κα Σπυράκη δεν άκουσε την τοποθέτηση της κυβέρνησης. Η κα Σπυράκη να ακούσει την τοποθέτηση της κυβέρνησης. Η κα Σπυράκη αφού ακούσει την τοποθέτηση της κυβέρνησης να ξαναγράψει τη δήλωσή της».
«Ο κ. Τζανακόπουλος θα ήθελε προφανώς να γράφει και να εγκρίνει ο ίδιος τις ανακοινώσεις της αντιπολίτευσης. Του συστήνουμε να κάνει λίγη ακόμη υπομονή...», απάντησε στη συνέχεια σαρκαστικά η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.
Βίτσας: Η Ελλάδα δεν υποθάλπει πραξικοπηματίες
«Η Ελλάδα δεν είναι καμία χώρα η οποία υποθάλπει πραξικοπηματίες και έχει ξεκαθαριστεί ότι οι 8 τούρκοι στρατιωτικοί δεν πρόκειται να εκδοθούν», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξή του σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό ALPHA 9.89.
Παράλληλα, επανέλαβε ότι «εμείς εκτιμούμε ότι η υπόθεση, πέρα από τη δικαιοδοτική αρμοδιότητα που έχουν αυτές οι δύο επιτροπές, πρέπει να πάει στο επίπεδο πλέον της Τακτικής Δικαιοσύνης», προσθέτοντας ότι στο ζήτημα του ασύλου που αφορά χιλιάδες ανθρώπους, «έχουμε συχνά την περίπτωση να έχει απορριφθεί και από τις δύο επιτροπές η χορήγηση ασύλου και ο αιτών να προσφεύγει αυτός στο Διοικητικό Εφετείο».