Ολοκληρώνεται αύριο η συζήτηση του Προϋπολογισμού με τις ομιλίες των επικεφαλής των κομμάτων. Επί του ζητήματος έχουν ήδη τοποθετηθεί οι γενικοί και ειδικοί εισηγητές, καθώς και βουλευτές από όλα τα κόμματα. Ακολουθεί μία σύνοψη των θέσεων των κοινοβουλευτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης μέσα από τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών τους.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Τη θέση του ότι το τρίτο μνημόνιο το έφερε η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και μόνο υποστήριξε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Χατζηδάκης, επικαλούμενος σχετικές απόψεις Ευρωπαίων αξιωματούχων. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στον Κλάους Ρέγκλινγκ (ESM), ο οποίος είχε πει ότι αν το 2015 η χώρα είχε συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις θα είχε εξοικονομηθεί πολύς χρόνος και χρήμα και στον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλτις Ντομπρόβσκις, σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδα εφαρμόζει τώρα αυστηρότερα μέτρα λιτότητας από ότι θα ήταν απαραίτητο αν οι μεταρρυθμίσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης είχαν συνεχιστεί.

Αυτό που επιδιώκεται σήμερα, σημείωσε, είναι να ξαναγυρίσει η χώρα σε ρυθμούς ανάπτυξης και να βγει με τις πατερίτσες της ποσοτικής χαλάρωσης στις αγορές, δηλαδή εκεί που ήταν το 2014. «Στον ΣΥΡΙΖΑ και στους ΑΝΕΛ είστε οι πιο φανατικοί οπαδοί του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου, μόνο που δεν θα καταφέρετε καν να μας γυρίσετε εκεί» τόνισε. Αναφορικά με το χρέος, μίλησε για τροποποίηση επί τα βελτίω του σεναρίου του ΔΝΤ για την εξυπηρέτησή του μέχρι το 2060, με αντάλλαγμα τη διατήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, άρα 3 δις παραπάνω μέτρα κάθε χρόνο και μονιμοποίηση του μνημονίου. «Επιδιώκατε ελάφρυνση του χρέους χωρίς μνημόνιο και πήρατε μνημόνιο χωρίς ελάφρυνση του χρέους» δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για υπεραισιόδοξες προβλέψεις στον Προϋπολογισμό, πολλούς καινούριους φόρους - το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι έμμεσοι φόροι για τους οποίους η πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ παλιότερα ήταν ότι πλήττουν κυρίως τα λαϊκά στρώματα -  λιγότερα έσοδα από τους ελέγχους κατά του λαθρεμπορίου πετρελαίου (πρόστιμα 2,5 εκατ. το 2016, 14 εκατ. το 2015), ενώ εξέφρασε τη διαφωνία του με την ακύρωση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου).

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ 

Δεν θα υπογραφόταν τρίτο μνημόνιο αν είχαν αποφευχθεί οι διπλές εκλογές του 2012 και του 2015, είπε με τη σειρά του, ο γενικός εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, Γιάννης Κουτσούκος, κάνοντας λόγο για τυχοδιωκτική πολιτική από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ  που κόστισε σύμφωνα με αναλυτές και οικονομολόγους από 45 έως 86 δις, ανάλογα με τη σχολή από την οποία προέρχονται.

Ως προς τη συζήτηση του Προϋπολογισμού για το 2017 τόνισε ότι γίνεται σε μια περίοδο γενικευμένης ανασφάλειας και αβεβαιοτήτων για την πορεία της χώρας, τη ζωή των πολιτών, τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, σημειώνοντας ότι έχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων πολιτών και έχει μειωθεί δραστικά το εισόδημά τους, ενώ έχουν αυξηθεί οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες σε σχέση με το τέλος του 2014.

«Η Κυβέρνηση παίρνει από τους φορολογούμενους –όχι τους βιομήχανους και τους εφοπλιστές – αθροιστικά 4,8 δις για να τους δώσει πίσω λιγότερα από 900 εκατ.» είπε αναφορικά με το υποτιθέμενο κοινωνικό αποτύπωμα της Κυβέρνησης. «Μιλάμε για έναν Προϋπολογισμό ο οποίος συνιστά μια συντηρητική διαχείριση με συνέχιση της λιτότητας, φορολογική αφαίμαξη και νέα αδιέξοδα. Δεν ξεφεύγει κανένας, μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, μικρομεσαίοι επαγγελματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες» επισήμανε.

ΚΚΕ

«Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με την πολιτική της νομιμοποίησε τα δύο προηγούμενα μνημόνια και το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων που περιέχονται σ’ αυτά και συνεχίζει να κάνει τη βρώμικη δουλειά, δηλαδή όλα όσα δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις» ανέφερε ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, συμπληρώνοντας ότι στον καπιταλισμό - και κυρίως σ’ έναν καπιταλισμό που σαπίζει - είναι νομοτέλεια το βάθεμα της εκμετάλλευσης του εργαζόμενου, την ίδια στιγμή που οι πολυεθνικές έχουν μια αμύθητη ρευστότητα, χρήματα που επιλέγουν να κρατάνε σε φορολογικούς παραδείσους αντί να τα επενδύουν.

Για τον Προϋπολογισμό, σημείωσε ότι είναι εργαλείο υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής αφού προβλέπει αύξηση των φορολογικών εσόδων που θα προκύψει από την αύξηση της φορολογίας εισοδημάτων των φυσικών προσώπων και την αύξηση των έμμεσων φόρων, την ίδια στιγμή που μειώνεται η φορολογία των επιχειρηματικών ομίλων. Χαρακτήρισε το πλεόνασμα «αιματοβαμμένο», αφού επιτυγχάνεται μέσω της μείωσης μισθών, συντάξεων και του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. «Παίρνετε 4 δις ευρώ και επιστρέφετε 700 εκατομμύρια» είπε αναφορικά με το κονδύλιο που προβλέπεται  για την εφαρμογή του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης.

«Εκτελείτε το πιο βρώμικο συμβόλαιο εις βάρος της εργατικής τάξης και του λαού» κατέληξε.  

ΠΟΤΑΜΙ

Στις αποφάσεις του πρόσφατου Eurogroup αναφέρθηκε ο γενικός εισηγητής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, τονίζοντας πως ο Υπουργός Οικονομικών δέχτηκε την παράταση της σκληρής λιτότητας αναλαμβάνοντας τη δέσμευση για στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% πέραν του 2018 σε μεσοπρόθεσμη βάση (3-10 έτη) και για μονιμοποίηση του δημοσιονομικού κόφτη (δηλαδή τη τήρηση του σε ισχύ πέραν του 2018), την ίδια στιγμή που ούτε καν η δεύτερη αξιολόγηση δεν έχει κλείσει (ζητούνται νέα μέτρα σε εργασιακά και ιδιωτικοποιήσεις με τη συζήτηση να παραπέμπεται για τον Ιανουάριο) και τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους είναι ανεπαρκή.

«Με τον διαπραγματευτικό οίστρο που σας διακρίνει, στο τέλος και σκληρά μέτρα λιτότητας θα έχουμε και πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 και το χρέος θα μείνει περίπου ανέπαφο σε μεσοπρόθεσμη βάση» είπε, απευθυνόμενος στην Κυβέρνηση, ενώ αναφορικά με τον Προϋπολογισμό σχολίασε ότι αν ήθελε να του δώσει έναν τίτλο, αυτός θα ήταν «μέτρα χωρίς μέτρο».

ΈΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

«Μέχρι προχθές γνωρίζαμε ότι η Κυβέρνηση με το υπερταμείο υποθήκευσε τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια και ήμασταν πρόθυμοι να ζήσουμε με αυτό. Χθες μάθαμε κάτι πολύ χειρότερο, ότι πλέον έχει υποθηκεύσει τους μισθούς και τις συντάξεις, την υγεία, την παιδεία, το νερό, τον αέρα και τα αισθήματα κάθε πολίτη που ζει σε αυτή τη χώρα» επισήμανε, τέλος, ο γενικός εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης, κάνοντας λόγο για απόλυτο μνημόνιο αορίστου χρόνου, χωρίς δικαίωμα καταγγελίας.

Σχολιάζοντας τον Προϋπολογισμό, έκανε αναφορά σε αποσπάσματα της έκθεσης του γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή («έχει βραχυπρόθεσμα υφεσιακή επίπτωση διότι μειώσεις δαπανών και αυξήσεις φόρων αναπόφευκτα λειτουργούν υφεσιακά» /«οι προβλέψεις για την ιδιωτική κατανάλωση, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές μπορούν να χαρακτηριστούν αισιόδοξες» /«με δεδομένη τη διατήρηση του ποσοστού ανεργίας σε υψηλό επίπεδο μεσοπρόθεσμα, ο στόχος για πρωτογενή πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα κρίνεται ως αρκετά φιλόδοξος» / «είναι φοροκεντρικός, με την υπερφορολόγηση να λειτουργεί ιδιαιτέρως στρεβλωτικά στο οικονομικό περιβάλλον, αποτελώντας εμπόδιο στην επίτευξη θετικών ρυθμών ανάπτυξης»), καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι σχεδόν όλες οι προβλέψεις για τα μεγέθη του Προϋπολογισμού είναι από λίγο έως πολύ αυθαίρετες. 

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.