Την επιδίωξη πολιτικής λύσης ως αφετηρία για το κλείσιμο της αξιολόγησης, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1. Ο υπουργός τόνισε ότι η διαπραγμάτευση αφορά μέτρα όχι μόνο δημοσιονομικά αλλά και κοινωνικής στήριξης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρξει μικρή υποχώρηση σε ορισμένα ζητήματα.

Μια νέα δύσκολη εβδομάδα έντονων διεργασιών για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης περιμένει την κυβέρνηση, στο δρόμο για το Eurogroup της 20ης Φλεβάρη. Για τις αμέσως επόμενες μέρες, το «παιχνίδι» της διαπραγμάτευσης φαίνεται ότι θα διεξαχθεί στο ανώτερο πολιτικό επίπεδο.

Την Τετάρτη ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί θα βρεθεί στην Αθήνα, στο πλαίσιο της αναγόρευσής του σε επίτιμο καθηγητή του ΕΚΠΑ. Η παρουσία του, όμως, αναμένεται να είναι εξόχως πολιτική και να παίξει το ρόλο της στη διεξαγόμενη διαπραγμάτευση, ιδιαίτερα και μετά τις οικονομικές προβλέψεις που ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν για το διάστημα 2016-2018. Σε αυτές, καταγράφονται οι προβλεπόμενες πολύ θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, σε πλήρη αντίθεση με αντίστοιχες εκτιμήσεις του ΔΝΤ.

Το στίγμα της πολιτικής διαπραγμάτευσης έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο, στέλνοντας μηνύματα προς όλες τις πλευρές. Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε το ΔΝΤ για «πόκερ» μέσω κωλυσιεργίας, ενώ έστρεψε τα βέλη του και ενάντια στις συντηρητικές ευρωπαϊκές δυνάμεις και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μάλιστα απηύθυνε έκκληση προς την Γερμανίδα Καγκελάριο να αποθαρρύνει τη διαρκή επιθετικότητα και τις υποτιμητικές αναφορές του κ. Σόιμπλε εναντίον της Ελλάδας.

Για επιδίωξη πολιτικής λύσης από πλευράς της κυβέρνησης στο επερχόμενο Eurogroup, μίλησε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας, στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 και το Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης έχει καθυστερήσει γιατί «έχουμε να αποφασίσουμε πολλά πράγματα συγχρόνως». Εξήγησε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει «πολιτική συμφωνία» αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

«Εμείς επιδιώκουμε μια πολιτική λύση σε μια βδομάδα από σήμερα, δηλαδή στο Eurogroup στις 20» είπε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι μετά το Eurogroup και την επιδιωκόμενη πολιτική λύση εκεί, θα διευθετηθούν και οι τεχνικές λεπτομέρειες.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιτέθηκε με σφοδρότητα στο ΔΝΤ, λέγοντας ουσιαστικά ότι το Ταμείο παρουσιάζει μια παραπλανητική εικόνα για την Ελλάδα, όταν το τελευταίο υποστηρίζει ότι «το πλεόνασμα το 2018 θα είναι 1,5% όταν είναι τώρα 2% με πολύ χαμηλότερη ανάπτυξη», ότι «οι συντάξεις στην Ελλάδα είναι οι ίδιες με τη Γερμανία» ή ότι «το 40% με 50% των Ελλήνων δεν πληρώνουν φόρο εισοδήματος», ενώ, με σωστές αναλύσεις, το ποσοστό είναι γύρω στο 12%. Επεσήμανε δε ότι το ΔΝΤ έχει εσωτερικά προβλήματα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει μία άποψη μέσα στο Ταμείο που ασκεί κριτική για το γεγονός ότι μπήκε στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς να έχει προηγηθεί αναδιάρθρωση χρέους.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε μάλιστα, ότι ο Πολ Τόμσεν έπεισε το Ταμείο ότι καλώς μπήκε στο πρόγραμμα και ο ίδιος τώρα «θέλει να πει ότι φταίνε οι Έλληνες», αν δεν πάει καλά το πρόγραμμα.

Σε σχέση με την πορεία της διαπραγμάτευσης, ο υπουργός διέψευσε ότι έχει δοθεί κάποιο τελεσίγραφο από την άλλη πλευρά. Πρόσθεσε δε ότι η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με το 2015, καθώς τώρα «οι περισσότεροι παίκτες» θέλουν να κλείσει η αξιολόγηση. Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ακόμα ότι η Κομισιόν και η ΕΚΤ συμφωνούν με την ελληνική θέση, πως είναι παράλογο να ζητάς νέα μέτρα όταν υπάρχει υπεραπόδοση στα έσοδα. Ωστόσο, προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ της ελληνικής θέσης και αυτής ορισμένων χωρών της ευρωζώνης που θέλουν οπωσδήποτε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Σε σχέση με το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε ότι «εμείς ως διαπραγματευτική ομάδα ποτέ δεν είχαμε ‘λευκή επιταγή’ ούτε από το κόμμα μας ούτε από την κυβέρνησή μας». Τόνισε ότι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης θα έχει να κάνει με το συνολικό πακέτο που θα συμφωνηθεί.

«Δεν διαπραγματευόμαστε μόνον για το αφορολόγητο, αλλά και για θετικά μέτρα», είπε, ειδικά σε ό,τι αφορά τις πιέσεις των θεσμών να μειωθεί το αφορολόγητο. «Οι δικοί μας άνθρωποι πρέπει να περιμένουν τη συνολική λύση» είπε ο υπουργός Οικονομικών, ώστε να φανεί πού θα ωφεληθεί και πού θα χάσει ο κόσμος της εργασίας στο τελικό αποτέλεσμα. Ο υπουργός απέφυγε, ωστόσο, να απαντήσει εάν θα υπάρξει υποχώρηση ειδικά στο ζήτημα του αφορολόγητου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό, μαζί με άλλα ζητήματα, είναι ακόμα εκκρεμή στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Σημείωσε ότι «κόκκινη γραμμή» στη διαπραγμάτευση είναι ο κόσμος της εργασίας. «Να είναι καλύτερα από ό,τι ήταν πριν και όταν θα έρθει η ανάπτυξη να ξέρει ότι θα κερδίσει παραπάνω από ό,τι οι άλλοι», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση γιατί ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε δηλώσει πρόσφατα «ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα», είπε ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να κρατήσει όσο πιο σκληρή γραμμή γίνεται, ώστε και η όποια υποχώρηση να είναι η «μικρότερη».

Επίσης, ερωτηθείς σχετικά με την τοποθέτηση του πρώην υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι δε συμφωνεί, τονίζοντας ότι «θα αφήσουμε το ‘αποτύπωμά’ μας εάν έχουμε περισσότερο χρόνο», ενώ έχουν γίνει ήδη πολλά πράγματα στην παιδεία, στην υγεία αλλά και ως προς την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Παράλληλα, ανέφερε ότι από τα μη παραμετρικά μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα απελευθερωθούν πολλοί πόροι που θα ενισχύσουν τις κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη.

Κατέκρινε, ακόμη, τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, για γενικόλογες τοποθετήσεις, ζητώντας να προσδιορίσουν επακριβώς ποιες δαπάνες και από πού θα περικοπούν. «Να μας πουν και ο κ. Στουρνάρας, που ήταν υπουργός του Σαμαρά, και ο κ. Σταϊκούρας τι φόρους ακριβώς και ποιες δαπάνες πρέπει να κόψουμε», είπε.

Ερωτηθείς εάν φοβάται ότι κινδυνεύει να καταστεί αποδιοπομπαίος τράγος, απάντησε πως «ας πετύχει η αριστερά αυτό που θέλει να πετύχει για τις κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη και ας είμαι ο ‘μουντζούρης’».

Τέλος, αναφορικά με την επικείμενη επίσκεψη Μοσκοβισί στην Ελλάδα και ερωτηθείς αν «έρχεται να προσθέσει κάποιες ‘πινελιές’ και το Σαββατοκύριακο να ψηφιστούν μέτρα στην Βουλή», ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι το σημαντικό δεν είναι η νομοθέτηση των μέτρων, επανέλαβε ότι εκείνο που καθυστερεί είναι η εξεύρεση συνολικής λύσης-πακέτου, σημειώνοντας, ότι τόσο ο κ. Μοσκοβισί, όσο και ο κ. Ντάισελμπλουμ εντίμως εργάζονται για την ανεύρεση αυτής της συνολικής λύσης.

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.