Ερώτηση για την ακατάλληλη σίτιση των προσφύγων στα Κέντρα Φιλοξενίας απηύθυνε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, Θοδωρής Παπαθεοδώρου στον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην πλέον πρόσφατη έκθεσή της, αναγνωρίζει ότι ο Ελληνικός Στρατός κάνει μεγάλες προσπάθειες για να παράσχει σίτιση στους πρόσφυγες, καταγράφει ωστόσο γενικευμένη δυσαρέσκεια για το σύστημα του catering που έχει επιλεγεί και τόνισε το φαγητό είναι τέτοιας ποιότητας που δεν κάνει ούτε για αδέσποτα ζώα και γι’ αυτό πετιέται με ευθύνη αυτών που εποπτεύουν τα κέντρα.

Στην απάντησή του, ο κ. Βίτσας ανέφερε ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει αναλάβει σχεδόν το σύνολο των δομών – με εξαίρεση αυτές της Ύπατης Αρμοστείας και τη δομή του Ελληνικού που την έχει αναλάβει μια δανέζικη ΜΚΟ – και στο πλαίσιο αυτό έχει λάβει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για το σύνολο της προσπάθειάς του, περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων έχει αναλωθεί περίπου το 99%. Η αξιολόγηση που έγινε στη συνέχεια ήταν θετική, χωρίς καταγγελίες, με αποτέλεσμα η ΕΕ να έχει ζητήσει να επανυποβάλλουν οι Ένοπλες Δυνάμεις πρόταση για το 2017.

«Όμως, παρ’ όλα αυτά, υπάρχει μια πραγματικότητα, που συνίσταται σε δύο ζητήματα: Το ένα ζήτημα είναι ότι υπάρχουν ορισμένες, ευτυχώς όχι πολλές, περιπτώσεις και δεύτερον ότι υπάρχει η κόπωση μιας οικογένειας ή ενός ανθρώπου που τρώει συνέχεια catering. Το να τρώει κάποιος επί αρκετούς μήνες από catering, όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί όχι μόνο στον πρόσφυγα και στον μετανάστη, αλλά και σε εμάς τους ίδιους» πρόσθεσε ο Υπουργός.

Στη δευτερολογία του, ο Θ. Παπαθεοδώρου έκανε λόγο για καταγγελίες στημένων διαγωνισμών, με τη συμμετοχή ακόμα και εταιριών που είχαν κηρυχθεί έκπτωτες από διαγωνισμούς φορέων μαζικής εστίασης, όπως τα πανεπιστήμια. «Η ερώτηση είναι μία: Πείτε μου σε ποια εταιρεία από αυτές έγινε έλεγχος και τι έχει βγάλει αυτός ο έλεγχος; Γιατί αν δεν έχει γίνει έλεγχος, από τη μια πλευρά πολύ απλά το φαγητό πετιέται, αλλά τα χρήματα δεν πετιούνται, πηγαίνουν στις τσέπες ορισμένων επιτηδείων και από την άλλη πλευρά έχουμε τις καταγγελίες από τους πρόσφυγες ότι μόλις ανοίγουν το πακέτο, παίρνουν μόνο το ψωμί και το νερό και πετούν το υπόλοιπο» κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός κατέθεσε στοιχεία - ειδικότερα μία συνοπτική εικόνα νέων δομών ανοιχτής φιλοξενίας των μεταναστών και προσφύγων, ένα πίνακα σίτισης δομών φιλοξενίας του ΓΕΣ, έναν πίνακα αποτελεσμάτων δειγματοληπτικών ελέγχων στις ανάδοχες εταιρείες παροχής σίτισης του ΓΕΣ, ο οποίος αναφέρεται κατά κύριο λόγο στην περίοδο του Δεκεμβρίου - και ζήτησε την κρίση βάσει της συνολικής κατάστασης που επικρατεί, καθώς όπως είπε τέτοιες καταστάσεις, όπως αυτές που περιγράφηκαν, αποτελούν την εξαίρεση και όχι τον κανόνα που είναι ότι γίνεται συνεχώς βελτιούμενη προσπάθεια.

«Υπάρχουν όλα τα στοιχεία που δείχνουν ότι όχι μόνο δεν έγινε κατασπατάληση πόρων, αλλά εξοικονόμηση πόρων. Όταν μιλάμε για κάτι που συμπεριλαμβάνει εβδομήντα περίπου –κατά περιόδους εννοώ- χώρους φιλοξενίας, είναι διαφορετικό αν βρούμε σε έναν απ’ αυτούς μία ή δύο φορές» πρόσθεσε. 

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.