Στις τράπεζες που έχουν δανείσει τον Οργανισμό βρίσκεται πλέον η τύχη του ΔΟΛ, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι πιθανώς και αύριο να γίνει αίτηση διορισμού ειδικού εκκαθαριστή, ο οποίος θα αναλάβει την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Οργανισμού.

Μέσα στην Τρίτη είναι πιθανό να κατατεθεί αίτηση διορισμού ειδικού εκκαθαριστή για το ΔΟΛ από τις πιστώτριες τράπεζες, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει αποκλειστικά ο ραδιοφωνικός σταθμός «Στο Κόκκινο 105,5».

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αναλάβει την εκκαθάριση η πολυεθνική εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων GRAND THORDON και το νομικό γραφείο Αγγελίδη. Φαίνεται πως έχει επιλεγεί η λύση της εκκαθάρισης εν λειτουργία και η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή.

 

Μουλόπουλος: Κατέθεσα πρόταση επενδυτή αλλά απορρίφθηκε

Νωρίτερα σήμερα, στο «Κόκκινο» μίλησε ο Βασίλης Μουλόπουλος, ο οποίος αποδέχτηκε να αναλάβει -εκ μέρους της διοίκησης του ΔΟΛ- την κατάθεση πρότασης για τη διάσωση του Οργανισμού. Μιλώντας στη δημοσιογράφο Ευγενία Λουπάκη, ο κ. Μουλόπουλος τόνισε:

«Είχα επαφές και έφερα μία πρόταση επενδυτή, η οποία παρότι ήταν πολύ συγκεκριμένη και συμφέρουσα, απορρίφθηκε. Αυτό δεν ήταν ευθύνη ούτε του επενδυτή, ούτε των τραπεζών».

«Ήταν ευθύνη της τρίτης κορυφής του τριγώνου», είπε ο κ. Μουλόπουλος, αφήνοντας σαφείς υπόνοιες για το Σταύρο Ψυχάρη, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάσει. Πρόσθεσε δε ότι, πλέον, στο τιμόνι του ΔΟΛ είναι οι τράπεζες, ενώ ο ίδιος δεν έχει πια κανένα ρόλο στον Οργανισμό.

Σε σχέση με απόψεις που ακούγονται για την ανάγκη κυβερνητικής παρέμβασης ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα, ο Βασίλης Μουλόπουλος σημείωσε:

«Εγώ θα μπορούσα να πω ότι έπρεπε να επέμβει η κυβέρνηση, όπως το έχω πει και στο παρελθόν και όχι μόνο γι’ αυτή την κυβέρνηση, αλλά εγώ δεν είμαι υπέρ της ελεύθερης αγοράς. Είμαι υπέρ της παρέμβασης. Δεν είμαι υπέρ των ανεξάρτητων αρχών, των ανεξάρτητων τραπεζών κλπ. Άλλοι είναι, αυτοί που ζητάνε τώρα να επέμβει η κυβέρνηση. Να ρυθμίσει τι; Την ελεύθερη αγορά που αυτοί υποστηρίξανε;».

Ακόμα, σε σημερινή συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο Βασίλης Μουλόπουλος επεσήμανε την άρνηση του προτεινόμενου επενδυτή να καλύψει μέρος των δανείων του ομίλου, μεταξύ των οποίων υπήρχαν και προσωπικά (δάνεια) όχι μόνο του συγκροτήματος. Δήλωσε, επίσης, άγνοια σχετικά με τις προθέσεις του κ. Ψυχάρη και για το μέλλον του ΔΟΛ και αναφερόμενος στις αιτιάσεις για τις πολιτικές ευθύνες, είπε ότι «υπάρχουν αλλά δεν συμψηφίζονται» ρίχνοντας το βάρος της ευθύνης στην ΝΔ.

Η σημερινή κατάσταση του ΔΟΛ είναι αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον κ. Μουλόπουλο, των τραπεζών -για τον αλόγιστο δανεισμό-, της κακής διαχείρισης και της «αλόγιστης σπατάλης χρημάτων».

«Αποδείχθηκε ότι δεν λειτουργούσε διαφορετικά... μάλλον ήταν ταυτισμένος με την χώρα...», είπε παραλληλίζοντας τη λειτουργία του Οργανισμού με αυτήν της χώρας.

Σχετικά με τις εξελίξεις των αμέσως επόμενων ημερών, ο Βασίλη Μουλόπουλος σημείωσε στο «Κόκκινο», ότι η εκκαθάριση μοιάζει μονόδρομος, χωρίς ωστόσο να προκαταβάλει την αναστολή κυκλοφορίας.

«Δεν ξέρω αν θα κλείσουν τα έντυπα. Για να μην κλείσουν, θα πρέπει οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν τον ΔΟΛ, δεν ξέρω αν θα το κάνουν. Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να μην βρούμε τις εφημερίδες στα περίπτερα» είπε ο κ. Μουλόπουλος. «Δεν είναι ότι έχουν εξαντληθεί τα εκτυπωτικά, έχουν εξαντληθεί οι άνθρωποι, πολλοί δεν έχουν τα εισιτήρια να πάνε στη δουλειά. Οι κήνσορες έχουν κάνει και λεφτά και έχουν βρει ήδη και άλλες θέσεις, οι 500 εργαζόμενοι δεν το έχουν», τόνισε χαρακτηριστικά.

 

Το ενδιαφέρον από Σαββίδη και το «ναυάγιο»

Εν τω μεταξύ, τις τελευταίες ημέρες αναζωπυρώθηκαν οι φήμες για πιθανή εμπλοκή του Ιβάν Σαββίδη στον Οργανισμό με στόχο τη διάσωσή του. Το ενδιαφέρον του γνωστού επιχειρηματία για το ΔΟΛ δεν είναι καινούριο.

Ωστόσο, συνεργάτες του Ιβάν Σαββίδη, ανέφεραν ότι πράγματι υπήρχε ενδιαφέρον, αλλά «σκόνταψε» στα προσωπικά βάρη του κ. Ψυχάρη.

Όπως υποστηρίζουν, ο Ιβάν Σαββίδης θα αναλάμβανε όχι μόνο την υποχρέωση να επενδύσει όλα τα απαραίτητα χρήματα για την απρόσκοπτη λειτουργία του ΔΟΛ, αλλά και ένα μεγάλο ποσό των χρεών, που υπολογίστηκε περίπου στα 40 εκατομμύρια ευρώ. Ένα σχέδιο βασισμένο στην υπόθεση «Μαρινόπουλου» και που είχε την αποδοχή των τραπεζών, όπως τους μεταφέρθηκε από κυβερνητικά στελέχη.

Σημείωναν ακόμα ότι κανένα ραντεβού δεν έγινε το προηγούμενο διάστημα ανάμεσα στους ανθρώπους του Ιβάν Σαββίδη και τον ίδιο το Σταύρο Ψυχάρη, ενώ ένα και μόνο ραντεβού πραγματοποιήθηκε με εκπροσώπους των τραπεζών την προηγούμενη Παρασκευή, στο οποίο διαφάνηκε η συμφωνία των δυο πλευρών, εφόσον μπορούσε να ξεπεραστεί ο σκόπελος του κ. Ψυχάρη.

Από το περιβάλλον του Ιβάν Σαββίδη προκύπτει πως ο ίδιος δεν θα σταματήσει να παρακολουθεί την υπόθεση και να εξαντλήσει κάθε πιθανότητα που υπάρχει να αποτραπεί το οριστικό κλείσιμο των ιστορικών εφημερίδων «Τα Νέα» και «Το Βήμα».

 

Περί της «αναγκαίας» τροπολογίας για να σωθεί ο Οργανισμός

Όπως τονίζεται, ο Οργανισμός κινδυνεύει με άμεσο «λουκέτο» με βάση τον ισχύοντα νόμο 4307/2014 («νόμος Δένδια»), ο οποίος ορίζει τη διαδικασία ορισμού ειδικού διαχειριστή για την εκποίηση ενεργητικού επιχειρήσεων που βρίσκονται σε «γενική και μόνιμη οικονομική αδυναμία εκπλήρωσης ληξιπρόθεσμων χρηματικών υποχρεώσεων».

Πιο συγκεκριμένα, στο νόμο ορίζεται (άρθρο 73, παρ. 2) ότι «ο ειδικός διαχειριστής, προκειμένου να διατηρήσει τη λειτουργία της επιχείρησης και να καλύψει δαπάνες και έξοδα της ειδικής διαχείρισης, περιλαμβανομένων και των δικών του αμοιβών, δύναται να λάβει κατά τη διάρκεια της ειδικής διαχείρισης χρηματοδοτήσεις ή εισφορές αγαθών ή υπηρεσιών, οι οποίες φέρουν το ειδικό προνόμιο του άρθρου 154 περίπτωση α' του Πτωχευτικού Κώδικα» (σ.σ.: δηλαδή, εξοφλούνται κατά προτεραιότητα).

Το πρόβλημα στην ειδική περίπτωση του ΔΟΛ είναι ότι η χρηματοδότηση μπορεί να παρασχεθεί μόνο μετά τον ορισμό του ειδικού διαχειριστή από το δικαστήριο, αλλά η σχετική διαδικασία χρειάζεται πάνω από δύο μήνες για να ολοκληρωθεί και στο διάστημα που μεσολαβεί τα έντυπα και μέσα του Συγκροτήματος θα έχουν βάλει «λουκέτο», εξαιτίας της έλλειψης ρευστού για τις άμεσες λειτουργικές ανάγκες.

Αυτό το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί με μια τροποποίηση του νόμου, που θα επέτρεπε την παροχή χρηματοδότησης στην υπό ένταξη σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης επιχείρηση αμέσως μετά την υποβολή σχετικής αίτησης από τους πιστωτές και όχι μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης για την αποδοχή της.

Η λύση αυτή είναι σχετικά απλή, λένε τραπεζικά στελέχη, και θα μπορούσε να είναι χρήσιμη όχι μόνο στην περίπτωση του ΔΟΛ και, γενικότερα, των επιχειρήσεων ενημέρωσης, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις επιχειρήσεων, με στοιχεία ενεργητικού που απαξιώνονται πολύ γρήγορα και σε μεγάλο βαθμό, εάν διακόψουν τη λειτουργία τους.

Ένα πρόβλημα, βεβαίως, που τίθεται ενόψει μιας τέτοιας νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι το πώς θα διασφαλισθεί ότι οι χρηματοδοτήσεις που θα διατεθούν για τη μικρή περίοδο μέχρι την εγκατάσταση ειδικού διαχειριστή θα τύχουν χρηστής διαχείρισης.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν δοθεί η δυνατότητα προσωρινής χρηματοδότησης των μέσων του ΔΟΛ, οι τράπεζες δεν πρόκειται να εγκρίνουν νέες πιστώσεις, αλλά θα επιτρέψουν την αποδέσμευση λογαριασμών του Συγκροτήματος, ώστε να χρηματοδοτηθεί από τα έσοδα που έχει από την κυκλοφορία εντύπων και τη διαφήμιση.

 

Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι ζητούν κυβερνητική παρέμβαση

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δηλώνει έτοιμη να συζητήσει κυβερνητική πρωτοβουλία για τη συνέχιση της έκδοσης των εντύπων του ΔΟΛ.

Σε ανακοίνωσή της, αναφέρεται ότι «επιβάλλεται να ληφθούν αποφάσεις και να βρεθεί τρόπος ώστε να παραμείνουν εν λειτουργία οι εφημερίδες, μέχρι την εξεύρεση της οριστικής και βιώσιμης λύσης. Χωρίς βέβαια καμία κομματικού χαρακτήρα παρέμβαση σ’ αυτές. Η κυβέρνηση έχει τον πρώτο και αποφασιστικό ρόλο. Περιμένουμε την εκδήλωση των πρωτοβουλιών της όπως έχει προαναγγείλει».

Αλλά και το Ποτάμι εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα, τονίζοντας:

«Το είπαμε στην Βουλή, το λέμε και σήμερα και δε θα πάψουμε να το επαναλαμβάνουμε.

Πρέπει να σώσουμε τα έντυπα και όχι βέβαια τους εκδότες που ευθύνονται γι’ αυτήν την κατρακύλα. Το Βήμα, Τα Νέα, ο Βήμα FM δεν πρέπει να σιγήσουν. Οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στον ΔΟΛ μπορούν να τα κρατήσουν ζωντανά, όπως απέδειξαν μέχρι σήμερα. Παρότι είναι για μήνες απλήρωτοι, καταφέρνουν, κόντρα σε όλους αυτούς που τους ενοχλούν τα ανεξάρτητα ΜΜΕ, να είναι παρόντες στο καθημερινό τους ραντεβού με τους πολίτες. Πρέπει να τους δώσουμε την δυνατότητα να συνεχίσουν την προσπάθειά τους μέχρι να βρεθεί σοβαρός επενδυτής. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να κάνει την δική της πρόταση όπως δεσμεύτηκε στην Βουλή ο κ. Τσίπρας. Το λουκέτο και ο ξαφνικός θάνατος μόνο νέες ζημίες θα συσσωρεύσουν στις τράπεζες και τελικά στο δημόσιο».

 

Με πληροφορίες από news247.gr, sofokleous.gr, ΕΡΤ

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.