Ψηφίστηκε σήμερα, επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, «Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων». Σε σύνολο 255 ψηφισάντων βουλευτών, «ναι» επί τα αρχής είπαν 151, «όχι» 88 και «παρών» 16 βουλευτές. Είχε προηγηθεί ένταση με αφορμή την κατάθεση από βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ εκπρόθεσμης τροπολογίας που αφορούσε χαριστικές ρυθμίσεις για συγκεκριμένη κατηγορία επενδυτών, η οποία χαρακτηρίστηκε φωτογραφική από την αντιπολίτευση, με τον ίδιο τον Πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο να αναφέρει το όνομα του Ιβάν Σαββίδη…
Ο ψηφισμένος πλέον νόμος (βλ. «Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων») εισάγει στην ελληνική έννομη τάξη μία οργανωμένη εξωδικαστική διαδικασία για τη ρύθμιση των χρεών των ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αδυνατούν να εξυπηρετήσουν όλες τις συσσωρευμένες οφειλές τους προς τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Αίτηση υπαγωγής στο νέο εξωδικαστικό µηχανισµό µπορούν να υποβάλουν όλες οι επιχειρήσεις - ανεξαρτήτως µεγέθους, εταιρικού τύπου ή ύψους κύκλου εργασιών - για όλες τις οφειλές που γεννήθηκαν µέχρι τις 31 Δεκεµβρίου 2016. Εξαιρούνται, ωστόσο, επιχειρήσεις, των οποίων οι φορείς ή οι διοικούντες έχουν καταδικαστεί αµετάκλητα για φοροδιαφυγή, απάτη κατά του Δηµοσίου ή σοβαρά οικονοµικά εγκλήµατα.
Με βάση την συνοδευτική, αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, μέχρι σήμερα το μοναδικό εργαλείο ρύθμισης των χρεών των επιχειρήσεων ήταν η διαδικασία εξυγίανσης του άρθρου 99 επ. του Πτωχευτικού Κώδικα που αφορούσε κυρίως μεγάλες ανώνυμες εταιρίες, ενώ υπήρχε και ο Νόμος "Δένδια" για την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών (Ν. 4446/2016), ο οποίος όμως «απέτυχε στην εφαρμογή του».
Δεκτή και η τροπολογία του Δ. Δημητριάδη
Η επίμαχη τροπολογία που απαλλάσσει τον επενδυτή από την ευθύνη για τυχόν παραβάσεις, ακόμα και λαθρεμπορίας, εφόσον αυτός απέκτησε τα περιουσιακά του στοιχεία στο πλαίσιο αποκρατικοποιήσεων ή εξυγιάνσεων ή ειδικών εκκαθαρίσεων και δεν ήταν ενήμερος γι’ αυτές κατά τον χρόνο της αγοράς κατατέθηκε χθες το πρωί, από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Δημητριάδη (σ.σ. είχε κατατεθεί και ένα χρόνο πριν από κοινού με τους κ. κ. Κάτση και Καραναστάση, αλλά αποσύρθηκε). Έγινε δεκτή από τον Υπουργό Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου, ενώ σε ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη σήμερα, με αίτημα βουλευτών της ΝΔ, έγινε δεκτή με 149 «ναι» («όχι» ψήφισαν 106 βουλευτές).
«Καλώ την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό προσωπικά, είτε να αποσύρει την τροπολογία είτε να δώσει επαρκείς εξηγήσεις σε ποιον αφορά η συγκεκριμένη διάταξη» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, εκφράζοντας τη διαφωνία του με την κατάθεση εκπρόθεσμων τροπολογιών, χωρίς καμία έγκριση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Επ’ αυτού, ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι τροπολογίες της τελευταίας στιγμής έφερνε και η ΝΔ κι ότι αυτά δεν ξεχνιούνται… «Όταν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και σταματήσει η δυνατότητα της τρομολαγνείας, θα σταματήσει η δυνατότητα να λέτε ότι έρχεται η καταστροφή και η καταστροφολογία θα γίνει πια γραφική, τότε και εσείς που διαρκώς θα ζητάτε εκλογές, θα είστε γραφικός. Σήμερα αποδεικνύεται ότι είστε και γραφικός μέσα στην κοινοβουλευτική διαδικασία, κωλυσιεργώντας επί της διαδικασίας και όχι επί της ουσίας» πρόσθεσε.
Υπερασπιζόμενος το περιεχόμενο της τροπολογίας, είπε ότι οι επενδυτές δεν πρέπει να χρεώνονται πρόστιμα, τα οποία αφορούν τη διαχείριση προηγούμενων διοικήσεων, «διότι αυτό δεν συμβαίνει σε καμία ευνομούμενη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Τόνισε μάλιστα πως η τροπολογία λειτουργεί προστατευτικά για τους …εργαζόμενους στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις που θα κινδύνευαν να χάσουν τη δουλειά τους αν ο επενδυτής διατηρούσε τη συνευθύνη για τα πρόστιμα!
Από την πλευρά του, ο Πάνος Καμμένος αναφέρθηκε στον Ιβάν Σαββίδη, λέγοντας ότι η ΝΔ τον παρακαλούσε να κάνει κάποια επένδυση και του είχε υποσχεθεί όχι απλώς τη διαγραφή των προστίμων της παλιάς διοίκησης, αλλά και ότι τα μηχανήματα του νέου εξοπλισμού που είχαν μπλοκάρει στα τελωνεία, θα έβγαιναν χωρίς καμία υποχρέωση καταβολής προστίμου. «Τους εξαπάτησαν. Και έρχεται τώρα να καταθέσει ονομαστική ψηφοφορία για αυτά τα οποία δεν έπραξε όταν ήταν στην κυβέρνηση» ανέφερε χαρακτηριστικά.