Σε έντονο κλίμα φαίνεται πως διεξήχθη η συνεδρίαση του Eurogroup, με τους δανειστές να αναγνωρίζουν πρόοδο ως προς τις υποχρεώσεις της Ελλάδας, αλλά με τις διαφωνίες μεταξύ Αθήνας και θεσμών να εξακολουθούν να βρίσκονται στο τραπέζι.

Τεταμένη φαίνεται πως ήταν η συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, που έληξε αργά το απόγευμα της Πέμπτης. Στις δηλώσεις των θεσμικών παραγόντων της ευρωζώνης υπογραμμίστηκε η πρόοδος που έχει σημειώσει η Ελλάδα ως προς την εφαρμογή του προγράμματος, όπως και η κοινή ανάγκη για γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης. Παρά ταύτα, φαίνεται πως «πίσω από τις κάμερες» καταγράφηκαν έντονες διαφωνίες, ενώ υπήρξε αντιπαράθεση μεταξύ Αθήνας και θεσμών.

Βασικό «αγκάθι» είναι το αίτημα των θεσμών για νομοθέτηση –από τώρα- συγκεκριμένων μέτρων, που θα έχουν ισχύ το 2019. Η ελληνική πλευρά έχει δηλώσει την κατηγορηματική άρνησή της σε αυτό το ενδεχόμενο, κάτι που φαίνεται ότι επανέλαβε στο Eurogroup o Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μετά το πέρας της διαδικασίας, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, εμφανίστηκαν ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Επίτροπος Οικονομικών Υπουθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί και ο διευθύνων σύμβουλος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα στον ευρωπαϊκό χώρο, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε: «Έχουμε επιτύχει πάρα πολλά τα τελευταία χρόνια. Έχουμε αφήσει πλέον την κρίση πίσω μας». Τόνισε δε ότι «όλα τα κράτη-μέλη επιδεικνύουν κάποιο βαθμό ανάπτυξης». Στα στοιχεία που προκαλούν προβληματισμό συμπεριέλαβε την έλλειψη πολιτικής σταθερότητας στην Ευρώπη, τη νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ και τον «παράγοντα Brexit».

Όσον αφορά την Ελλάδα, ο πρόεδρος του Eurogroup επεσήμανε:

«Ενημερωθήκαμε από τους θεσμούς σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση για τη δεύτερη αξιολόγηση. Τα καλά νέα είναι ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει γρηγορότερα απ’ ότι θα ανέμενε κανείς. Υπάρχει μεγάλη δυναμική σχετικά με τα δημοσιονομικά, καλύτερα έσοδα απ’ ό,τι αναμέναμε. Επίσης, ακούσαμε ότι η Ελλάδα θα υπερκεράσει τους δημοσιονομικούς στόχους που είχε θέσει εξαρχής για το 2016.

«Υπάρχει μια ασαφής κατανόηση για το ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον όλων», πρόσθεσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ωστόσο, σημείωσε:

«Πρέπει να λύσουμε τα εκκρεμή ζητήματα. Ενθαρρύναμε τους Έλληνες να επιταχύνουν την εργασία τους, ενόψει της γρήγορης επιστροφής των θεσμών στην Ελλάδα».

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί είπε: «Είχαμε καλή συζήτηση. Μία συζήτηση που μας επιτρέπει να δούμε την κατάσταση και τα επόμενα βήματα με αισιοδοξία».

«Χρειαζόμαστε μια καθολική συμφωνία στα δύο-τρία εκκρεμή ζητήματα, τα οποία ακόμα παραμένουν ανοιχτά, σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις αλλά και τα δημοσιονομικά στην Ελλάδα. Χρειαζόμαστε ένα μηχανισμό ο οποίος θα διασφαλίζει όλες τις πλευρές, έτσι ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να φτάσει επιτυχώς στα αποτελέσματά της και χρειαζόμαστε συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους μεσοπρόθεσμα», τόνισε ο Πιερ Μοσκοβισί και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πέτυχε «θαυμαστά αποτελέσματα το 2016».

«Πιστεύω ότι η επιστροφή των θεσμών θα λάβει χώρα γρήγορα», είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ανέλυσε τη δέσμη βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που ενέκρινε τη Δευτέρα το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM.

Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι ενδεχομένως στο μέλλον η ευρωζώνη να μπορεί να εργαστεί χωρίς το ΔΝΤ, ωστόσο το ζήτημα αυτό για το ελληνικό πρόγραμμα δεν τίθεται δεδομένου ότι το Ταμείο έχει συμμετάσχει εξαρχής στην εκπόνησή του. Σημείωσε ακόμα ότι το ΔΝΤ είναι και συνεπές και δίκαιο στα αιτήματά του και έχει συμβάλει στη σταθεροποίηση και εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος. «Η θέση του ΔΝΤ είναι σαφής», είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ: ζητά ένα αξιόπιστο πακέτο μεταρρυθμίσεων, μια πραγματοποιήσιμη δημοσιονομική πορεία και βιωσιμότητα του χρέους.

Όσον αφορά το χρέος, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι έχουν μπει οι κατευθύνσεις στο Eurogroup του Μαΐου και όσον αφορά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα το Eurogroup έχει δεσμευθεί ότι θα εξειδικευθούν στο τέλος του ελληνικού προγράμματος. Ο Κλάους Ρένγκλιγκ ανέφερε από πλευράς του, ότι έχει ενημερώσει το ΔΝΤ για τα μέτρα τα οποία έχει ήδη λάβει ο ESM, σημειώνοντας ωστόσο πως τα μέτρα αυτά δεν αρκούν για να καταστήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο στα μάτια του ΔΝΤ.

Αναφερόμενος στο πού βρίσκονται οι διαβουλεύσεις για την Ελλάδα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι το ένα τρίτο όσων έπρεπε να γίνουν, έχουν γίνει, ότι άλλα μέτρα θα υιοθετηθούν εντός των προσεχών ημερών και ότι απομένουν κάποια τελευταία ζητήματα που είναι και τα πιο δύσκολα.

Ερωτηθείς αν θα χρειαστεί εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων για μετά το 2018, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απάντησε ότι αυτό είναι δύσκολο να απαντηθεί και θα εξαρτηθεί από το αν η υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων το 2016 είναι δομική και θα κρατήσει και τα επόμενα χρόνια.

Σε ερώτηση αν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ θέτουν κοινές προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορούν να επιστρέψουν στην Αθήνα για τη συνέχιση της αξιολόγησης, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι αυτό είναι μέρος της διαπραγμάτευσης και του συμβιβασμού που πρέπει να επιτευχθεί και αρνήθηκε να μπει σε λεπτομέρειες. Όσον αφορά το στόχο για διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, ο πρόεδρος του Eurogroup υπενθύμισε ότι οι θεσμοί έχουν συμφωνήσει ότι θα πρέπει να διατηρηθεί στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, αλλά δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί για πόσα χρόνια ακριβώς θα πρέπει να διατηρηθεί.

Τέλος, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αποσταθεροποίησης του ελληνικού προγράμματος.

 

Τσακαλώτος: Η προκαταβολική νομοθέτηση μέτρων είναι εκτός του δημοκρατικού πλαισίου και των αξιών της Ευρώπης

«Υπήρξε συμφωνία στο γεγονός ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα πηγαίνει καλύτερα από το αναμενόμενο και ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2016 αναμένεται να είναι ακόμα καλύτερο από τα προηγούμενα, κάτι που θα μπορέσει να μας φέρει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης συνολικά για το 2016, ενώ οι προβλέψεις ήταν για αρνητικά ποσοστά», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξερχόμενος του κτιρίου που διεξήχθη το Eurogroup.

Επιπλέον, πρόσθεσε πως όλοι συμφώνησαν ότι η υπεραπόδοση στα δημοσιονομικά ήταν εντυπωσιακή, καθώς ο στόχος ήταν για 0,5% ενώ τώρα αναμένεται ότι θα φτάσει στο 2%.

«Αυτή είναι μια σημαντική υπεραπόδοση» τόνισε, συμπληρώνοντας πως, επίσης, όλοι πιστεύουν ότι «δεδομένης της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, είναι πολύ σημαντικό να επιτευχθεί η ολοκλήρωση, «όσο το δυνατόν γρηγορότερα, σε όλες τις πτυχές της δεύτερης αξιολόγησης και του χρέους αλλά και για τη δημοσιονομική πορεία μετά το τέλος του προγράμματος». «Νομίζω πως όλοι όσοι έλαβαν το λόγο στο Eurogroup ή στις ανεπίσημες συναντήσεις υπογράμμισαν ότι ο χρόνος είναι σημαντικός και ότι πρέπει να επιτύχουμε μια λύση γρήγορα», επεσήμανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σε ό,τι αφορά τα ανοιχτά ζητήματα, σημείωσε πως «υπάρχει ακόμα ένα σημαντικό ανοιχτό ζήτημα με το ΔΝΤ» καθώς το Ταμείο ζητάει την προκαταβολική νομοθέτηση μέτρων για μετά το 2018.

«Αυτό χρειάζεται να το σκεφτούμε ξανά, πρώτον γιατί η δημοσιονομική μας απόδοση είναι τόσο καλή και κάθε φορά που ξεπερνούμε τους στόχους γίνεται όλο και πιο μη αναγκαία η λήψη μέτρων. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι αυτή η απαίτηση ξεπερνάει τη δημοκρατική κουλτούρα της Ευρώπης» είπε και πρόσθεσε: «Δεν είναι σωστό να ζητάς από μια χώρα σε πρόγραμμα να νομοθετήσει δύο και τρία χρόνια πριν, τι θα κάνει το 2019. Είναι μια δέσμευση που ξεπερνάει κατά πολύ το ευρωπαϊκό δημοκρατικό πλαίσιο και τις ηθικές αξίες της Ευρώπης».

Καταλήγοντας, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι θα υπάρξουν «πρωτοβουλίες από σήμερα και μετά προκειμένου να κλείσει το κενό» και εξέφρασε την άποψη ότι επειδή «όλες οι πλευρές είναι δεσμευμένες σε μια γρήγορη λύση, θα μπορούσαμε να έχουμε ένα βαθμό εμπιστοσύνης» ότι κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί.

 

Αθήνα: Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να νομοθετήσει μέτρα εκ των προτέρων

Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συναινέσει στη νομοθέτηση μέτρων εκ των προτέρων: το μήνυμα αυτό εκπέμπει η Αθήνα, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, την ώρα που στην κυβέρνηση αξιολογούν ως πολύ θετικό το γεγονός ότι αναγνωρίστηκε σήμερα η καλή εικόνα της ελληνικής οικονομίας.

Επιμέρους στοιχεία που επιβεβαιώνουν την εικόνα αυτή, είναι το ότι το 2016 θα κλείσει πιθανότατα με θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη, και ότι η χρονιά θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2% - κάτι που αναγνωρίστηκε και από τον πρόεδρο του Eurogroup.

Από εκεί και πέρα, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση ικανοποίησης παράλογων απαιτήσεων εκ μέρους των εταίρων, όπως για την νομοθέτηση τώρα μέτρων, προκειμένου να εφαρμοστούν μετά το 2018.

Ημερομηνία επιστροφής των κλιμακίων στην Αθήνα δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί. Όσον αφορά τη συμμετοχή ή μη, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, οικονομικοί παράγοντες δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο, η έκθεση βιωσιμότητας του Ταμείου να είναι εν τέλει προαναγγελία άρνησής του να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα για την Ελλάδα.

 

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.