Υπερψηφίστηκε σήμερα Τετάρτη επί της αρχής - και μάλιστα με ευρύτατη πλειοψηφία - το νομοσχέδιο «Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις». Υπέρ τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, κατά ΝΔ και ΧΑ, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».
Τη συζήτηση άνοιξε λίγο μετά τις 10 το πρωί ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, ο οποίος αφού περιέγραψε την ανυποληψία, την απαξίωση και τη διαφθορά που επικρατούσε τόσα χρόνια στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, καθώς και την ελαχιστοποιημένη παρέμβαση του Κράτους, τόνισε ότι πλέον ο αθλητισμός βρίσκεται υπό τον έλεγχο του νόμου. Ο κ. Κοντονής αναφέρθηκε ακόμα στις νομοτεχνικές βελτιώσεις του νομοσχεδίου μετά τον διάλογο με τις Διεθνείς Ομοσπονδίες (FIFA και UEFA), οι οποίες, όπως είπε, έγιναν μετά από αμοιβαίες υποχωρήσεις. Ειδικότερα οι τακτικοί δικαστές που θα συγκροτήσουν τα πειθαρχικά και δικαιοδοτικά όργανα του ποδοσφαίρου «θα επιλέγονται και διορίζονται από την ΕΠΟ από κατάλογο που συγκροτεί και αποστέλλει σ’ αυτήν ο Προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Αθηνών», ενώ αναφορικά με το αυτοδιοίκητο δεν προτάθηκε από μέρους τους η διατήρηση του καθεστώτος αυτονομίας «που με πρόσχημα το αυτοδιοίκητο αποτελούσε μαύρη κηλίδα στη νομοθεσία μας και όνειδος για την έννομη τάξη της χώρας».
Στο ίδιο πνεύμα και η ομιλία της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτας Δριτσέλη, η οποία αφού σημείωσε ότι το νομοσχέδιο αλλάζει σελίδα στα αθλητικά δρώμενα της χώρας, απαρίθμησε τα σημαντικότερα σημεία του: τη δυνατότητα του Υπουργού να παρεμβαίνει πειθαρχικά σε περίπτωση που αθλητικές ανώνυμες εταιρίες δεν συνεργάζονται με την Πολιτεία για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, την επιβαρυντική αντιμετώπιση των δραστών βίαιων επεισοδίων, την ευθύνη του οπαδικού τύπου στις περιπτώσεις υποκίνησης βίαιων επεισοδίων ή ρατσιστικών συμπεριφορών, τη μη διεξαγωγή επαγγελματικών αγώνων σε γήπεδα που δεν έχουν ολοκληρώσει την εγκατάσταση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και των μέσων ηλεκτρονικής εποπτείας, την τριών μηνών διορία στις λέσχες φιλάθλων να λειτουργήσουν νόμιμα (αλλιώς δεν θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται εισιτήρια ή να μισθώνουν χώρους για τη στέγασή τους) και την πάταξη της οικονομικής απάτης στον επαγγελματικό αθλητισμό (έλεγχοι πόθεν έσχες διαιτητών, βοηθών διαιτητών και παρατηρητών διαιτησίας / καταπολέμηση στοιχηματικής απάτης).
Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο εισηγητής της ΝΔ, Κ. Κουκοδήμος, ο οποίος έκανε λόγο για «αποσπασματικό νομοσχέδιο που δεν δίνει λύσεις» και για «θόρυβο δηλώσεων και εντυπωσιασμού», ενώ μίλησε και για κωλοτούμπα της Κυβέρνησης υπό τον φόβο ενός ποδοσφαιρικού grexit. «Κάναμε προτάσεις στην Επιτροπή, αλλά δεν τις ακούσατε. Διάλογο με μας δεν κάνατε, κύριε Υπουργέ. Εμείς θέλουμε ένα αυστηρότερο πλαίσιο ποινών για όσους ασκούν βία στα γήπεδα, αλλά μέσα στην Ευρώπη», σημείωσε.
Θετικά διακείμενο επί της αρχής του νομοσχεδίου παρουσιάστηκε το Ποτάμι, δια του ειδικού αγορητή του, Γ. Μαυρωτά. Ο βουλευτής έκανε λόγο για επικοινωνιακούς λεονταρισμούς της Κυβέρνησης, ενώ χαρακτήρισε «αυτοκρατορικές» τις αρμοδιότητες που δίνει το άρθρο 1 στον Υπουργό και «λογοκρισία» τις διατάξεις που αφορούν τον οπαδικό Τύπο. Επισήμανε ακόμα την έλλειψη ρητής αναφοράς σε ανάρμοστες συμπεριφορές μεγαλοπαραγόντων, πρότεινε τη δημιουργία μητρώου ταραξιών σε αθλητικές διοργανώσεις, ενώ τάχθηκε υπέρ του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και των εποπτικών μέσων. Αναφορικά με τα άρθρα 13 και 14 που αφορούν θέματα παιδείας (κατάργηση Τράπεζας Θεμάτων, προβιβάσιμος βαθμός το 9,5 στη Β’ Τάξη Ημερήσιου Λυκείου και τη Γ’ Εσπερινού Γενικού Λυκείου και την αναπλήρωση ωρών χωρίς παράταση του σχολικού έτους) σημείωσε ότι δεν προκαλεί έκπληξη η κακή κοινοβουλευτική πρακτική των εμβόλιμων άρθρων που είναι άσχετα με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου.
Με την παρατήρηση ότι τα φαινόμενα που επιχειρούνται να αντιμετωπιστούν γιγαντώθηκαν όταν το ποδόσφαιρο άρχισε να μετατρέπεται σε επαγγελματικό και έπεσαν «χοντρά λεφτά από την UEFA και τη FIFA» ξεκίνησε την ομιλία του ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Ι. Γκιόκας, επισημαίνοντας ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν αμφισβητεί το μοντέλο του αθλητισμού των επιχειρηματιών, αλλά αντίθετα «θεωρεί μονόδρομο ότι πρέπει να πορευτεί με όλους αυτούς το επόμενο διάστημα». Ο βουλευτής του ΚΚΕ χαρακτήρισε υποχωρήσεις τις αλλαγές που έγιναν στο νομοσχέδιο αναφορικά με το αυτοδιοίκητο και την επιλογή τακτικών δικαστών από την ΕΠΟ και είπε ότι αν ψηφιστούν ως είχαν το ΚΚΕ θα τις στηρίξει. «Δεν θα αναγορεύσουμε την UEFA και τη FIFA σε τιμητές εγκριτές των όποιων αναγκαίων αλλαγών πρέπει να υπάρξουν. Αυτές τις μέρες υπάρχει μια συζήτηση ότι η UEFA και η FIFA είναι ιερές αγελάδες. Θα βάλουμε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα;» κατέληξε.
Λιγότερους λεονταρισμούς, διαβούλευση από πριν με τις Διεθνείς Ομοσπονδίες, συζήτηση στο εσωτερικό, θεσμοθέτηση και εφαρμογή ζήτησε με τη σειρά της η ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοδουλοπούλου.
Η συζήτηση θα συνεχιστεί αύριο και θα κλείσει με την ψήφιση επί των άρθρων του νομοσχεδίου «Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις», καθώς και με την ψήφιση επί του συνόλου του νομοσχεδίου Κατρούγκαλου.
(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)