Στις 16:00 το απόγευμα αναμένεται να ολοκληρωθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου «Εκδημοκρατισμός της διοίκησης - Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση - Αποκατάσταση Αδικιών και άλλες διατάξεις» με την κατ’ άρθρο και στο σύνολο ψήφιση του ‘σώματος’ του νομοσχεδίου, αλλά και των συνολικά 25 κατατεθεισών τροπολογιών που τελικά έγιναν δεκτές (16 βουλευτικών και 9 υπουργικών).
Σε ονομαστική ψηφοφορία θα τεθούν, εκτός από ορισμένα άρθρα του νομοσχεδίου και κάποιες από αυτές τις τροπολογίες, μεταξύ των οποίων οι δύο από τις τρεις που αμφισβητήθηκαν λόγω εκπροθέσμου και έλλειψης συνάφειας με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αλλά τελικά έγιναν δεκτές κατά πλειοψηφία από τους παρόντες βουλευτές, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 101 του Κανονισμού της Βουλής. Πρόκειται για:
– Την τροπολογία 105/46 30.4.2015, με την οποία προβλέπεται παρέκκλιση από τον κανόνα έναρξης ισχύος διοικητικών πράξεων, αφού παρέχεται η δυνατότητα στην περίπτωση των πράξεων ανατροπής ανάληψης υποχρέωσης (ανακλητικές πράξεις) που εκδίδονται με ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου εκάστου έτους να ισχύουν από την ημερομηνία αυτή και να δημοσιεύονται στο Πρόγραμμα «Διαύγεια» το αργότερο έως την 31η Ιανουαρίου του επόμενου έτους.
– Την (εκπρόθεσμη) τροπολογία 122/58 5.5.2015, με την οποία συμπληρώνεται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που υποχρέωνε τους Γενικούς Φορείς της Κυβέρνησης και τους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος και ορίζεται ρητά ότι το Ελληνικό Δημόσιο υποχρεούται σε αποκατάσταση της θετικής ζημιάς (penalties) που δύναται να προκύψει από την πρόωρη λήξη των προθεσμιακών τους καταθέσεων. Ως προς το λόγο που συμπληρώνεται τώρα η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ο κ. Βούτσης παρέπεμψε στην απόφαση της ΚΕΔΕ να μην κατατεθούν τα ταμειακά της διαθέσιμα στην ΤτΕ αν δεν γίνει πρώτα η νομοθέτηση των διαβεβαιώσεων που της δόθηκαν κατά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.
Είχε προηγηθεί στις 5 το απόγευμα της Τρίτης η ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου, με ονομαστική ψηφοφορία - μετά από αίτημα της ΚΟ της ΝΔ - στην οποία σε σύνολο 254 παρόντων βουλευτών, υπέρ ψήφισαν 157 (ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ.), κατά 79 (ΝΔ) και «παρών» 18 (ΧΑ, Ποτάμι, ΚΚΕ), ενώ η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ αποχώρησε, όπως είχε προαναγγείλει κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας ο ειδικός αγορητής της, Α. Λοβέρδος. Περίπου τρεις ώρες μετά το ίδιο έπραξε και η ΚΟ της ΝΔ διαμαρτυρόμενη για το πλήθος των βουλευτικών τροπολογιών που έκανε αποδεκτές ο Γ. Κατρούγκαλος και οι οποίες μεταξύ άλλων αφορούν:
- Άρση αξιόποινου και πειθαρχικών διώξεων εναντίον αιρετών των ΟΤΑ σε περίπτωση μη άσκησης ένδικων μέσων.
– Δανειοδότηση ΟΤΑ από το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων.
- Συμβάσεις προσωπικού δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών.
- Αποκατάσταση αδικιών στις δασικές υπηρεσίες.
- Δαπάνες δασοκτονίας έτους 2014.
– Παράταση των προθεσμιών ολοκλήρωσης των οικοδομικών εργασιών από τους δικαιούχους δημοτικών ή κοινοτικών οικοπέδων.
– Αναγνώριση προϋπηρεσίας εργαζομένων ΕΛΓΑ.
– Αποσπάσεις προσωπικού από ανώνυμες εταιρίες του ευρύτερου δημοσίου τομέα.
- Πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα και σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου στους ΟΤΑ.
– Επανασύσταση θέσεων και κλάδων όπως και θέσεις προσωπικού των Ασφαλιστικών Ταμείων και ΟΑΕΔ.
(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)