Με ένταση που οδήγησε σε μια μικρής διάρκειας διακοπή της συνεδρίασης ξεκίνησε σήμερα η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες ενώπιον των συναρμόδιων Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης και Παραγωγής και Εμπορίου. Αιτία στάθηκε η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων να ακολουθηθεί τελικά επείγουσα διαδικασία για τη συζήτηση του νομοσχεδίου, ενώ το ζήτημα ‘λύθηκε’ με ψηφοφορία κατά την οποία επικράτησε η θέση των κυβερνητικών βουλευτών.

Οι θέσεις των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης:

 «Είμαστε υπέρ του πλαισίου νομιμότητας , δημοκρατικής λειτουργίας των ΜΜΕ και τάξης στο τηλεοπτικό πεδίο» τόνισε ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, Θεόδωρος Παπαθεοδώρουκάνοντας ωστόσο κριτική στο νομοσχέδιο για τις υπερεξουσίες που δίνει στον Υπουργό Επικρατείας να ορίζει για παράδειγμα τον αριθμό των αδειών που θα δοθούν ή τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης. «Ο κλειστός αριθμός θα είχε νόημα αν βρισκόμασταν σε προηγούμενο τεχνολογικό στάδιο» επισήμανε, ενώ έθεσε το ερώτημα αν ο περιορισμός των τηλεοπτικών αδειών οδηγεί στον περιορισμό του τηλεοπτικού πλουραλισμού. Ανακοίνωσε δε ότι επιφυλάσσεται για τη στάση που θα κρατήσει εν τέλει το κόμμα του.

Για επικοινωνιακό αντιπερισπασμό της Κυβέρνησης έκανε λόγο  ο Ιωάννης Γκιόκας από το ΚΚΕ, αναφερόμενος στην εσπευσμένη εισαγωγή του νομοσχεδίου. «Σε μια περίοδο που τα βάρβαρα μέτρα έρχονται το ένα πίσω από το άλλο, η Κυβέρνηση καλλιεργεί την ψεύτικη εικόνα στο λαό ότι τα βάζει με τα μεγάλα συμφέροντα» σημείωσε, καταλογίζοντάς της επιπλέον προσπάθεια δημιουργίας ενός πιο φιλικού επιχειρηματικού μπλόκ προς αυτή στο χώρο των ΜΜΕ. Μίλησε ακόμα για ασάφειες σε κρίσιμα ζητήματα που δίνουν την εντύπωση ότι υπάρχει μία διαπραγμάτευση στο παρασκήνιο.

«Ακόμα και ορισμένα ζητήματα που θα μπορούσαμε να τα δούμε θετικά, όπως είναι το άρθρο 5 που προβλέπει την ονομαστικοποίηση των μετοχών βάζετε εξαιρέσεις, αστερίσκους και ανοίγετε μπαλκονόπορτες που καταστρατηγούν ακόμα και αυτή την υποχρέωση της ονομαστικοποίησης των μετοχών» πρόσθεσε. «Πώς διασφαλίζετε ότι δεν θα αποκτήσουν τις άδειες κάποιοι που δεν θα μπορείτε ούτε ονομαστικά να τους ελέγξετε; Πώς διασφαλίζετε ότι δεν θα υπάρξουν εταιρίες ΜΜΕ που θα πτωχεύσουν και αξιοποιώντας τη συγκεκριμένη εξαίρεση θα έρθουν με νέα σχήματα και θα διεκδικήσουν άδειες;»

Πολύ κατώτερο των περιστάσεων αξιολόγησε το νομοσχέδιο ο ειδικός αγορητής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, Γιώργος Αμυράςενώ χαρακτήρισε τον Υπουργό Επικρατείας κλειδοκράτορα της αδειοδότησης και την όλη διαδικασία υπουργοκεντρική. Διαφώνησε ακόμα με τον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων ανά επιχείρηση ΜΜΕ, θεωρώντας το παρέμβαση στην ελεύθερη αγορά του ανταγωνισμού. Επισήμανε, τέλος, ότι από το νομοσχέδιο απουσιάζει το χρονικό όριο, δηλαδή το πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, ενώ δήλωσε ότι το ΠΟΤΑΜΙ επιφυλάσσεται ως προς τη διαμόρφωση της τελικής του ψήφου.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί αύριο, στις 10 το πρωί, με ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών προσώπων.

(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.