Στην Ολομέλεια της Βουλής εισήχθη σήμερα το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας «Εθνικός Μηχανισμός Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής, Ρυθμίσεις για την Κοινωνική Αλληλεγγύη και Εφαρμοστικές Διατάξεις του ν. 4387/2016», που περιέχει και την τροπολογία για την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους.

«Με το παρόν νομοσχέδιο η Κυβέρνηση δείχνει την κατεύθυνση που θέλει να ακολουθήσει για την έξοδο από την κρίση με την κοινωνία όρθια, με τη στήριξη εκείνων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη» είπε, ανοίγοντας τη συζήτηση, ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Εμμανουήλ Θραψανιώτης, ζητώντας μάλιστα τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση στην υπερψήφισή του. 

Αναλύοντας το περιεχόμενό του, αναφέρθηκε στον υπό σύσταση «Εθνικό Μηχανισμό Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής», ένα έργο που το ελληνικό Κράτος προσπαθεί να υλοποιήσει τα τελευταία πέντε χρόνια και που μόλις τον Ιούνιο του 2016 υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να πάρει την τελική του μορφή. Ο Εθνικός Μηχανισµός, µε το ενιαίο γεω-πληροφοριακό σύστηµα (Ε.ΓΠ.Σ.) που τον διατρέχει, θα επιτρέπει σε όλους τους εµπλεκόµενους φορείς και στα τρία επίπεδα της Δηµόσιας Διοίκησης να έχουν τα στοιχεία και τις πληροφορίες  που χρειάζονται, µε απόλυτη προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των ωφελουμένων.

Παράλληλα, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης που ξεκίνησε «με αμφιλεγόμενα κριτήρια από την τότε Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου» πιλοτικά σε 13 δήμους θα επεκταθεί το 2017 στο σύνολό τους, χωρίς να περικοπούν τα προνοιακά επιδόματα. Για το σκοπό αυτό θα διατεθούν 760 εκατομμύρια ευρώ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, ενώ ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να διαπιστώνει σε πραγματικό χρόνο αν μπορεί να ενταχθεί στο σύστημα ή όχι με βάση το τελευταίο εκκαθαριστικό της εφορίας και τα εισοδηματικά του κριτήρια το τελευταίο εξάμηνο.

Τέλος, γίνονται τροποποιήσεις, προσθήκες και προβλέπονται μεταβατικές διατάξεις για την πιο αποτελεσματική εφαρμογή των κανόνων της λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) που «για πρώτη φορά δεν αποτελεί μια απλή μεταφορά των επιμέρους ταμείων, αλλά δημιουργείται εξαρχής, με δικές του δομές προσαρμοσμένες στην κατεύθυνση της ίσης μεταχείρισης και της αποτελεσματικής εξυπηρέτησης των πολιτών».

Τον λόγο, στη συνέχεια, πήρε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Μάριος Σαλμάς, ο οποίος επισήμανε ότι το νομοσχέδιο αυτό είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, με τον Εθνικό Μηχανισμό Κοινωνικής Ένταξης να αποτελεί «μία δουλειά που βρήκατε από την προηγούμενη Κυβέρνηση» και το κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης να είναι μια πρωτοβουλία που έχει τη σφραγίδα της προηγούμενης κυβέρνησης επίσης. Σημείωσε μάλιστα ότι η ΝΔ θα το στηρίξει επί της αρχής, καθώς αποτελεί τη συνέχεια των δικών της πολιτικών.

«Πρέπει, όμως, να έχετε την πολιτική γενναιότητα, να πείτε ότι το 2015 αντί να δίνετε συσσίτια και επιδόματα στέγασης, μπορούσατε να έχετε προχωρήσει γρήγορα, χωρίς παλινωδίες στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα -επιτρέψτε μου, εγώ έτσι θα το λέω, εφόσον είναι το ίδιο πράγμα- να μην έχουμε χάσει χρόνο και να έχουμε περάσει δύο χρόνια της πολιτικής σας και να χρειάζεται τώρα να ακυρωθούν ξανά τα συσσίτια και η κάρτα σίτισης και στέγασης και να πάμε εκεί από όπου είχαμε ξεκινήσει το 2014» τόνισε.

Διαφοροποίησε, ωστόσο, τη στάση του για το τρίτο κεφάλαιο που αφορά τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), εξηγώντας ότι έγινε πρόχειρα και με διατήρηση των υπηρεσιών που υπήρχαν στον ΟΓΑ, στο ΕΤΕΑ, στο ΙΚΑ και στα άλλα ταμεία (αντί να φτιαχτεί νέο οργανόγραμμα και να ενταχθούν οι υπάλληλοι εκεί). «Παίρνετε όλες τις υπηρεσίες, τους αλλάζετε ονόματα, ταμπέλες και τις κρατάτε. Ό,τι στρεβλό υπήρχε στο παλιό ασφαλιστικό σύστημα, δεν διστάσατε να το μεταφέρετε αυτούσιο στον καινούργιο φορέα που φτιάχνετε και είναι κρίμα γιατί αφού τον φτιάχνετε και τον πιστεύετε, φτιάξτε τον σωστά» σημείωσε.

Τη στήριξή της προς τον βασικό κορμό του νομοσχεδίου δήλωσε και η ειδική αγορήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, Εύη Χριστοδουλοπούλου, εκφράζοντας ωστόσο τη διαφωνία του ΠΑΣΟΚ για τον φορέα κοινωνικής ασφάλισης και υπενθυμίζοντας τη θέση του κόμματος για την ύπαρξη τριών ταμείων (ένα για τους μισθωτούς, ένα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και ένα για τους αγρότες).

«Θα ήμασταν τουλάχιστον υποκριτές, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εάν δεν ψηφίζαμε αυτές τις διατάξεις, μια που πρόκειται για διατάξεις που επεξεργαστήκαμε όταν ο Βασίλειος Κεγκέρογλου ήταν στο Υπουργείο Εργασίας. Τις επεξεργάστηκε, τις συζήτησε με τους εταίρους μας και ενόψει του ΕΣΠΑ και ενόψει της ευρύτερης τότε διαπραγμάτευσης και τον Δεκέμβριο του 2014 αυτές οι διατάξεις του Μηχανισμού Στήριξης έτυχαν της θετικής γνώμης» είπε αναφορικά με τον Εθνικό Μηχανισμό Κοινωνικής Ένταξης, ενώ εξέφρασε την επιδοκιμασία της και για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

«Ενώ στηρίζετε όλοι σας αυτή τη βαρβαρότητα για τη στήριξη του ιερού και όσιου του κεφαλαίου, το κέρδος, από την άλλη χύνετε κροκοδείλια δάκρυα για τα θύματά σας. Τους παίρνετε τη ζωή και δίνετε σε αυτούς που με δυσκολία ανασαίνουν λίγο από τον αέρα τους, που έτσι κι αλλιώς είναι πολύ λίγος και αυτοί, βέβαια, οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε μεγαλύτερη φτώχεια» είπε απευθυνόμενος στα κόμματα που έχουν ψηφίσει - από κοινού ή χώρια - μνημόνια ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης.

«Τι διεκδικεί το εργατικό κίνημα; Όποιος είναι άνεργος να επιδοτείται με το 80% του κατώτερου μισθού για όσο διαρκεί η ανεργία του. Αν, λοιπόν, αυτό το είχε αποδεχθεί η Κυβέρνηση, δεν θα υπήρχε ανάγκη του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης. Θα έπαιρνε το επίδομα ανεργίας ο άνεργος, γιατί αυτό το σύστημα που υπηρετείτε δεν του δίνει δουλειά. Απολύει, εντατικοποιεί κοκ.», συνέχισε, κλείνοντας την ομιλία του με ένα βροντερό «όχι» στο νομοσχέδιο επί των άρθρων και επί της αρχής.

Τάχθηκε δε κατά της ανταποδοτικής λειτουργίας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, εξηγώντας ότι ανταποδοτική λειτουργία σημαίνει ότι το ταμείο θα δίνει μόνο αν έχει. «Κι ο κρατικός προϋπολογισμός βαίνει μειούμενος διαρκώς στην ενίσχυση ή τη συμμετοχή του στην ίδια την χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος, όπως βέβαια βαίνει μειούμενη η συμμετοχή της ίδιας της εργοδοσίας, της λεγόμενης συμμετοχής της εργοδοσίας, με τη μείωση συνολικά των εισφορών τους αλλά και με τη μεγάλη αδήλωτη εργασία, τη μεγάλη εισφοροδιαφυγή που μέχρι και σήμερα είναι 25%-30%».

Με Αϊ Βασίλη που δίνει δώρα στους υπηκόους του παρομοίασε την Κυβέρνηση ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, επισημαίνοντας ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη λειτουργία του Κράτους στον καπιταλισμό, αλλά αποτελεί έναν αφόρητο λαϊκισμό και μία βαθύτατη περιφρόνηση των συνταξιούχων. Για τη θεσμοθέτηση του εθνικού μηχανισμού είπε πως είναι μνημονιακή επιταγή, προκειμένου να ελεγχθεί το χάος των προνοιακών επιδομάτων, ενώ θετικά μίλησε για την επέκταση του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης, υπενθυμίζοντας ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ την αρνείτο μετά βδελυγμίας όταν είχε πρωτοεκλεγεί.

«Η υιοθέτηση του συγκεκριμένου μέτρου, και του νομοσχεδίου και του μέτρου, είναι μνημονιακές επιταγές -αλλιώς δεν θα τα κάνατε- ενώ θα έπρεπε να τα είχαμε κάνει και θα έπρεπε να είχαμε συνεχίσει από εκεί που είχαν σταματήσει ήδη από την άνοιξη του 2015» είπε χαρακτηριστικά. Έκανε ακόμα την παρατήρηση ότι στο ένα τρίτο περίπου των νόμων που ψήφισε αυτή η Κυβέρνηση – μεταξύ των οποίων και ο συγκεκριμένος - συστήνονται εκατόν είκοσι μία καινούργιες δομές πάσης φύσεως που προβλέπουν νέες θέσεις εργασίας. «Πολλά προβλήματα έχει το ελληνικό δημόσιο που ποτέ δεν είχε πρόβλημα λίγων οργανισμών και λίγων δομών! Μάλλον είχε ακριβώς το αντίθετο και προς τα εκεί πάμε» τόνισε.

Τέλος, χαρακτήρισε μία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα την ενοποίηση του ΕΦΚΑ που όμως «ουσιαστικά πηγαίνει στις καλένδες, γιατί γίνεται παραδεκτό αυτό που ήταν προφανές, ότι το βάθος της ελληνικής διοίκησης και της κυβερνώσας παράταξης δεν είναι τέτοιο, που να επιτρέπει την αναθεώρηση, την ενοποίηση του οργανισμού μέσα σε έξι μήνες».

Όλο το πνεύμα του νομοσχεδίου για τον καλύτερο έλεγχο των πόρων και την αντιμετώπιση της φτώχειας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, είπε με τη σειρά της, η ειδική αγορήτρια της Ένωσης Κεντρώων, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, εκφράζοντας ωστόσο την άποψη ότι το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης δεν λύνει όλα τα προβλήματα, αλλά αποτελεί το ελάχιστο που μπορεί να γίνει  για την αληθινή επανένταξη όλων των ανθρώπων που ζουν στα όρια της φτώχειας. Εξέφρασε ακόμα την επιφύλαξη της για το αν ο ΕΦΚΑ θα μπορέσει σε 17 μέρες να λειτουργήσει πλήρως και χωρίς προβλήματα, αλλά και για τον τρόπο αναπλήρωσης των εσόδων (1,8 εκατ. ευρώ) το χρόνο από την κατάργηση του γνωστού «επικυρώσιμου».

Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί στις 10 το πρωί της Πέμπτης. 

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.