Ξεκίνησε τη Δευτέρα το βράδυ, ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, η συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου «Εκδημοκρατισμός της Διοίκησης – Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική  Διακυβέρνηση  –  Αποκατάσταση  αδικιών  και  άλλες  διατάξεις». Η συνεδρίαση διακόπηκε στη 1 περίπου μετά τα μεσάνυχτα και θα συνεχιστεί στις 10:00 το πρωί της Τρίτης, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το βράδυ.

Κατά τη διάρκεια της, ο αρμόδιος Υπουργός Γ. Κατρούγκαλος  έκανε λόγο για «νομοσχέδιο πρώτων βοηθειών» και για «μεταρρύθμιση με κοινωνικό πρόσωπο που θα επιδιώξει να επαναφέρει τη χώρα μας στη χορεία των νομικά πολιτισμένων κρατών». «Η κοινωνική και πολιτική απομόνωση της νεοφιλελεύθερης λογικής φάνηκε στη συζήτηση στην Επιτροπή και, ιδίως, από τις τοποθετήσεις των φορέων. Μόνο η ΝΔ καταψήφισε το νομοσχέδιο, ενώ από τους τριάντα και περισσότερους φορείς που κλήθηκαν στη συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής όλοι υποστήριξαν τη γενική κατεύθυνση του νομοσχεδίου και όχι μόνο οργανώσεις που εκπροσωπούσαν τα θύματα της πολιτικής αυτής, αλλά ακόμα και οργανώσεις ευρύτατης δημοκρατικής εκπροσώπησης, στις οποίες δεν υπάρχει φιλική πλειοψηφία της δικής μας Κυβέρνησης»πρόσθεσε.

Ακολούθησε η ομιλία της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Θελερίτη, η οποία αναφερόμενη στα ελλείμματα που δημιουργήθηκαν τα μνημονιακά χρόνια «από την κακόβουλη αποδυνάμωση του Δημοσίου» είπε ότι στόχο είχαν το στιγματισμό του Δημοσίου, ο οποίος ταυτόχρονα δημιούργησε τους όρους για επικερδείς επενδύσεις του ιδιωτικού κεφαλαίου σε τομείς του δημόσιου τομέα. Όπως τόνισε, η Κυβέρνηση με το παρόν νομοσχέδιο κάνει το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων στη δημόσια διοίκηση και ταυτόχρονα δίνει το μήνυμα ότι  κατευθύνεται πολιτικά προς την ριζική αλλαγή του κράτους και την αναμόρφωση και τον εκδημοκρατισμό των σχέσεων κράτους - πολίτη.

Για αξιοθαύμαστη ταχύτητα της Κυβέρνησης προκειμένου να ικανοποιηθεί η εκλογική της πελατεία και να «εκ-συνδικαλιστεί» το κράτος έκανε λόγο ο εισηγητής της ΝΔ, Σ. Κεδίκογλου. Επιπλέον, μίλησε για παραβίαση του κώδικα δεοντολογίας Υπουργών, αφού ο Γ. Κατρούγκαλος νομοθετεί για πρώην πελάτες του και πελάτες συνεργατών του, κάτι που «είναι δυνατό να επηρεάσει την αμερόληπτη και αντικειμενική εκδήλωση των καθηκόντων του». Τέλος, κατηγόρησε την Κυβέρνηση για χαλάρωση σε πειθαρχικά ζητήματα, εγκαθίδρυση κομματικού κράτους και ότι αφήνει την κοινωνία στο έλεος ακραίων απεργιακών κινητοποιήσεων.

Για ανυπαρξία μεταρρυθμιστικού σχεδίου και την αναγκαιότητα να γίνει πιο παραγωγικό το Δημόσιο μίλησε ο Π. Καρκατσούλης (Ποτάμι). «Το νομοσχέδιο κινείται στην κατεύθυνση των αναγκαίων αλλαγών του αστικού κράτους, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και οξύτατου οικονομικού ανταγωνισμού» δήλωσε, με τη σειρά του, ο Χ. Κατσώτης, διευκρινίζοντας ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει «παρών» επί της αρχής.

Τέλος, ο Α. Λοβέρδος (ΠΑΣΟΚ) τόνισε ότι το κόμμα του θα αποχωρήσει μετά τη λήξη της συζήτησης επί της αρχής – κάτι που έκανε και σε συνεδρίαση της Επιτροπής - λόγω της σύγκρουσης συμφερόντων που συντρέχει στο πρόσωπο του Γ. Κατρούγκαλου, δηλαδή των ιδιοτήτων του αφενός ως αμέσως ή εμμέσως πληρεξουσίου δικηγόρου υπαλλήλων του δημοσίου που προβάλλουν αξιώσεις επαναπρόσληψης, οικονομικών απαιτήσεων κλπ από το ελληνικό Δημόσιο και αφετέρου ως αρμοδίου Υπουργού επί των θεμάτων αυτών.

(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.