To κλείσιμο της επιχείρησης Softex – που ανήκει στην πολυεθνική Bolton – και η συνεπαγόμενη απόλυση 130 εργαζομένων βρέθηκαν στο επίκεντρο της ερώτησης του βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Χρήστου Κατσώτη, κατά τη διάρκεια του σημερινού κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Η διοίκηση του εργοστασίου επικαλείται ως αιτία του λουκέτου τις συσσωρευμένες ζημιές λόγω της πυρκαγιάς σε μια από τις μονάδες του τον περασμένο Ιούλιο, ο βουλευτής ωστόσο φαίνεται να αναιρεί αυτό τον ισχυρισμό, εξηγώντας ότι η εταιρία έχει ήδη λάβει ως ασφαλιστική αποζημίωση 9 εκατομμύρια ευρώ, την ίδια στιγμή που – σύμφωνα με τους εργαζόμενους – η αποκατάσταση της ζημιάς δεν προσεγγίζει τα 6 εκατομμύρια.
Κατά την παρέμβαση - ερώτησή του σημείωσε ότι το εργοστάσιο έχει μηχανές και σύγχρονες υποδομές που δεν δικαιολογούν μία τέτοια απόφαση, παρά μόνο «στο πλαίσιο της πίεσης ίσως για χρηματοδότηση, ίσως για κάτι άλλο που θέλει από την Κυβέρνηση», μη παραλείποντας μάλιστα να αναφερθεί ειδικότερα στους ισχυρισμούς των εργαζομένων, σύμφωνα με τους οποίους η εργοδοσία θέλει να το κλείσει για να απαλλαγεί από το σωματείο και τους εργαζόμενους που έχουν δικαιώματα και στη συνέχεια να το ξανανοίξει με φτηνό εργατικό δυναμικό.
«Θέλουν να αξιοποιήσουν αυτούς τους νόμους που εσείς φέρνετε και θα φέρετε, για τα εργασιακά, τα ασφαλιστικά και τα άλλα που είναι προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου, για να μπορέσουν να έχουν πολύ μικρό κόστος, για να διασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητά τους και την κερδοφορία τους. Αυτό λένε οι εργαζόμενοι, οι οποίοι αγωνίζονται, είναι στο εργοστάσιο, δεν το εγκαταλείπουν και διεκδικούν να συνεχίσει η λειτουργία του με όλα τα δικαιώματα» είπε.
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Κατρούγκαλος εξέφρασε την πρόθεσή του να γίνει οτιδήποτε, εντός των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου, προκειμένου να αποφευχθεί το κλείσιμο της επιχείρησης, λέγοντας μάλιστα ότι στο πλαίσιο αλλεπάλληλων τριμερών συναντήσεων που έγιναν εξαντλήθηκε ήδη κάθε περιθώριο πίεσης που μπορεί να έχει σε μια καπιταλιστική χώρα ένα Υπουργείο Εργασίας.
«Μολονότι προσπαθήσαμε να πιέσουμε να ανακληθεί η απόφαση για το κλείσιμο της επιχείρησης, οι εκπρόσωποι της εταιρείας μας δήλωσαν ότι αυτή είναι ειλημμένη απόφαση των μετόχων. Εξακολουθούμε να πιέζουμε στην κατεύθυνση αυτή, με ό,τι μέσο έχουμε, γιατί δηλώσαμε, μέσω του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου που διεύθυνε την τριμερή προσπάθεια συμφιλίωσης, ότι δεν είναι για εμάς αποδεκτή οποιαδήποτε παρόμοια απόφαση που κλείνει μια παραγωγική μονάδα της χώρας που φαίνεται ότι έχει προοπτικές λειτουργίας» σημείωσε, ενώ αναφορικά με την περιφρούρηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων είπε ότι έχει ήδη καταστήσει σαφές πως δεν θα γίνουν δεκτές ομαδικές απολύσεις.
«Αν πράγματι είναι τέχνασμα αυτή η πολιτική απόφαση των μετόχων να μην κλείσει πράγματι η επιχείρηση, αλλά να αλλάξει ένδυμα απλώς και μόνο για να καταστρατηγηθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, εμείς θα εξαντλήσουμε κάθε αυστηρότητα που μας επιτρέπει το υφιστάμενο νομοθετικό οπλοστάσιο» τόνισε.
(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)