Υπερψηφίστηκε επί της αρχής, σήμερα, στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ. Κατά τάχθηκαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ για τη στάση τους στην Ολομέλεια επιφυλάχθηκαν – ανάλογα με τις διευκρινήσεις που θα δοθούν από την Κυβέρνηση στα ζητήματα που τέθηκαν – ΧΑ, Ποτάμι και ΚΚΕ.
Τη γλώσσα των αριθμών χρησιμοποίησε, μεταξύ άλλων, για να επιχειρηματολογήσει υπέρ της ΕΡΤ η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Αγλαΐα Κυρίτση. Σύμφωνα με τα δεδομένα που παρέθεσε, η ΕΡΤ θα επαναλειτουργήσει με 224 εργαζομένους ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους τη στιγμή που ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 281 εργαζόμενοι, ενώ το ετήσιο ανταποδοτικό τέλος θα είναι της τάξης των 36 ευρώ έναντι των 129,63 ευρώ του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Η κα Κυρίτση αναφέρθηκε στη θετική υποδοχή του νομοσχεδίου και από τους 23 φορείς που ακούστηκαν στην Επιτροπή, γεγονός «που πρέπει να το κρατήσουμε ως εφαλτήριο για την υλοποίηση ενός οράματος, αλλά και ως δέσμευση ότι το όραμα αυτό πραγματικά δεν θα διαψεύσει ελπίδες και προσδοκίες για τη δημόσια τηλεόραση που έχει ανάγκη η χώρα και – κυρίως – η κοινωνία».
Τους αριθμούς που παρατέθηκαν αμφισβήτησε η εισηγήτρια της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη, επισημαίνοντας ότι δεν είναι ίδια τα μεγέθη, αφού γίνεται σύγκριση με χώρες που έχουν εκατοντάδες κανάλια σε υπερπόντιες περιοχές. Η Σ. Βούλτεψη αναφέρθηκε ακόμα στα αναπάντητα ερωτήματα κατά την ακρόαση των φορέων, όπως αυτό που αφορούσε την πιθανή αύξηση του ανταποδοτικού τέλους, ενώ εξέφρασε την πεποίθησή της ότι δεν θα περισσέψουν χρήματα για να γίνουν όσα αναφέρονται στο νόμο, όπως οι μεικτές παραγωγές.
Σε μια σειρά από θέματα που προβληματίζουν το κόμμα του αναφέρθηκε ο Σπ. Δανέλλης από το Ποτάμι, όπως η τροπολογία για την κατάργηση του εποπτικού συμβουλίου με την οποία χάθηκε η ασφαλιστική δικλείδα για τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της λειτουργίας του ραδιοτηλεοπτικού φορέα και η επαναπρόσληψη των εργαζομένων χωρίς αξιολόγηση ή καθορισμό του ποσού επιστροφής από τις αποζημιώσεις που έχουν πάρει. Ο κ. Δανέλλης πρότεινε την εισαγωγή του Συμβουλίου Διασφάλισης Ανεξαρτησίας και Ποιότητας στη θέση του εποπτικού συμβουλίου, ενώ αναφορικά με την διευρυμένη παρουσία εργαζομένων στο ΔΣ, τόνισε ότι παραπέμπει σε περιόδους κακοδιοίκησης και συνδικαλιστικής διαφθοράς.
Τις επιφυλάξεις του για ορισμένα ζητήματα, από τα οποία και θα εξαρτηθεί η στάση που θα κρατήσει το ΚΚΕ ενώπιον της Ολομέλειας εξέφρασε ο ειδικός εισηγητής του, Ι. Γκιόκας, ο οποίος ζήτησε την επαναφορά της ΕΡΤ με Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Τη διασφάλιση της μη επανάληψης αυθαίρετης λύσης της ΕΡΤ - η οποία (λύση) πρέπει να περνάει οπωσδήποτε από τη Βουλή - ζήτησε ο Ν. Μαυραγάνης από τους ΑΝ.ΕΛ.
Τέλος, ο Ι. Αρβανιτίδης (ΠΑΣΟΚ) είπε ότι το παρόν νομοσχέδιο δεν περιέχει ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να αποκοπεί ο ομφάλιος λώρος ανάμεσα στην ΕΡΤ και την πολιτική εξουσία, κάνοντας λόγο για στόχευση από την Κυβέρνηση δημιουργίας μίας κρατικής και όχι αληθινά δημόσιας τηλεόρασης.
(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)