Το δρόμο της Ολομέλειας αναμένεται να λάβει την Πέμπτη το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’, μετά την υπερψήφισή του από την αρμόδια Διαρκή Επιτροπή επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του κατά πλειοψηφία.
Στη θετική υποδοχή του νομοσχεδίου από τη συντριπτική πλειονότητα των φορέων, όπως την Πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, τον Πρόεδρο του ΚΕΘΕΑ και τον Συνήγορο του πολίτη και του παιδιού, αλλά και στην ακροδεξιά τακτική της ΝΔ να συσκοτίσει την ουσία του - τακτική που ακολουθήθηκε εκ μέρους της και στην προεκλογική περίοδο - αναφέρθηκε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλική Κατριβάνου. «Το νομοσχέδιο είναι μια ανάσα για όλες τις ευαίσθητες και ευάλωτες ομάδες και σταματάει την εξόντωσή τους. Με αυτή τη σκέψη προχωράμε» είπε η βουλευτής, υπενθυμίζοντας ακόμα τις 13 καταδίκες της Ελλάδας από το 2011 μέχρι σήμερα για τις συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές, για τις οποίες η Ελλάδα πληρώνει 2 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που θα μπορούσαν να δοθούν για τη βελτίωση των φυλακών.
Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο εισηγητής της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, εκφράζοντας την άποψη ότι μια Κυβέρνηση δεν μπορεί να μακροημερεύσει όταν πρώτο της μέλημα είναι «η απόλυση των δολοφόνων - τρομοκρατών, η ασυλία καταστροφέων - κουκουλοφόρων και η διευκόλυνση παράνομων μεταναστών». «Η δημοκρατία που εμείς υπηρετούμε δεν είναι εκδικητική,γι’ αυτό και ως γιατρός σας ζητώ να μεριμνήσετε ούτως ώστε το νοσοκομείο των φυλακών να είναι λειτουργικό και αξιοπρεπές, αλλά μην παρεμβαίνετε στις αποφάσεις της δικαιοσύνης», δήλωσε.
Στην ύπαρξη ενός ξεκάθαρου πλαισίου όχι μόνο επιεικούς αντιμετώπισης οικείων και συγγενικών προσώπων για τις πράξεις της υπόθαλψης εγκληματία και παρασιώπησης εγκλημάτων, αλλά ατιμωρησίας τους αναφέρθηκε ο Ι. Φωτήλας από το Ποτάμι, ο οποίος έκανε λόγο για άλλη μία φωτογραφική διάταξη, μετά από εκείνη που αφορούσε την κατ’ οίκον έκτιση της ποινής για τους έχοντες αναπηρία από 80% και άνω. «Νομοθετείτε λαμβάνοντας υπόψη σας γενικές αρχές δικαίου και το συμφέρον των πολλών ή έχοντας υπόψη σας τα αιτήματα συγκεκριμένων χώρων και ομάδων με τις οποίες μέλη του κόμματός σας ενδεχομένως να βρίσκονται κοντά ιδεολογικά;», αναρωτήθηκε απευθυνόμενος στον Υπουργό Δικαιοσύνης.
Την πρόθεσή του να ψηφίσει «παρών» επί της αρχής εξέφρασε δια του εισηγητή του, Ι. Γκιόκα το Κομμουνιστικό Κόμμα. Ο εισηγητής του ΚΚΕ μίλησε για ένα ακόμα νομοσχέδιο τεχνητής αποσυμφόρησης των φυλακών «με τον μανδύα του ανθρωπισμού», χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο βελτίωσης της υλικοτεχνικής υποδομής και μέριμνας για την επανένταξη των κρατουμένων.
Αποσπασματικό χαρακτήρισε το νομοσχέδιο η Φώφη Γεννηματά, κατηγορώντας μάλιστα την Κυβέρνηση ότι υποχωρεί στα αιτήματα των καταληψιών. Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ ζήτησε την εισαγωγή εξαιρέσεων στις διατάξεις για την αποσυμφόρηση των φυλακών, ενώ χαιρέτησε τη «θεαματική υπαναχώρηση» στο θέμα της συγχώνευσης των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη και την τροποποίηση της προτεινόμενης διάταξης για τον εγκλεισμό των ανηλίκων όχι μόνο για αδικήματα τιμωρούμενα με ισόβια κάθειρξη, αλλά και για τους δράστες του εγκλήματος του βιασμού.
Από την πλευρά του ο Υπουργός Δικαιοσύνης καλοδέχτηκε ορισμένες παρατηρήσεις, όπως τη διάσπαση του άρθρου 2 που αφορά διάφορες κατηγορίες κρατουμένων, ώστε να μπορούν να εκφραστούν ευκρινέστερα οι θέσεις των κομμάτων στην κατ’ άρθρον ψήφισή του και την ηλεκτρονική επιτήρηση για τους εξερχόμενους με προβλήματα υγείας και τους κρατούμενους κατ’οίκον.
(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)