Αύριο το πρωί θα συνεχιστεί η συζήτηση του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις Θεμάτων Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα, Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Ανώνυμη Εταιρεία και τροποποίηση του άρθρου 48 του κ.ν. 2190/1920 και άλλες διατάξεις». Η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε μετά από δεκάλεπτη διακοπή που έγινε με πρωτοβουλία της Ζωής Κωνσταντοπούλου, προκειμένου να υπάρξει η απαιτούμενη απαρτία, δηλαδή να προσέλθουν τουλάχιστον 75 βουλευτές στην αίθουσα της Ολομέλειας.

Τον λόγο πήρε πρώτος ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Παππάς, ο οποίος διευκρίνισε ότι η ΕΡΤ θα αποτελέσει ξανά ενιαίο φορέα και θα περιλαμβάνει πανελλαδικούς και περιφερειακούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, μουσικά σύνολα, χορωδία και έντυπη και ηλεκτρονική έκδοση περιοδικού, ενώ θα αποκατασταθεί η επωνυμία της, αφού το παγκοσμίως γνωστό λογότυπο αποτελεί πια περιουσιακό της στοιχείο. Ο Υπουργός Επικρατείας περιέγραψε τη νέα ΕΡΤ ως ελεύθερη, ανοιχτή, απαλλαγμένη από τις παθογένειες του παρελθόντος και ανεξάρτητη τόσο από κρατικές παρεμβάσεις, όσο και από ιδιωτικά συμφέροντα, «μια ΕΡΤ που θα είναι φορέας επικοινωνίας και ψυχαγωγίας για τα θύματα της ανθρωπιστικής κρίσης που δεν έχουν πόρους και δυνατότητα να αγοράσουν μια εφημερίδα, να πάνε στο θέατρο ή τον κινηματογράφο, να παρακολουθήσουν μια συναυλία».

«Νομοθετούμε για το δικαίωμα της κοινωνίας στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Για να ξεκινήσει να μπαίνει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον. Μπορεί κάποιοι να αντιδρούν και να θέλουν τη διαιώνιση του άναρχου, του ασυντόνιστου, του χωρίς κανόνες ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Η κυβέρνηση μας είναι αποφασισμένη, και ελπίζουμε για το καλό όλων μας, να μην ταυτιστούν με όσους νομίζουν ότι μπορεί να έχουν φορολογική ή χρηματοδοτική ή και θεσμική ασυλία στο διηνεκές. Για το λόγο αυτό υπογράφηκαν οι υπουργικές αποφάσεις που αφορούν την είσπραξη του 2% για τη χρήση των συχνοτήτων από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς για την περίοδο 2011-2014. Την υποχρέωση αυτή την είχανε και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και δυστυχώς δεν την τήρησαν. Όπως δεν τήρησαν την υποχρέωσή τους για τη διενέργεια διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες» τόνισε προαναγγέλοντας και το επόμενο σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί από κοινού με τον αναπληρωτή Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Χρήστο Σπίρτζη.

Στο ίδιο πνεύμα και η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Κυρίτση, η οποία διευκρίνισε ότι στη νέα ΕΡΤ δεν θα υπάρχουν στρατοί χρυσοπληρωμένων ειδικών συμβούλων και απαξίωση των εργαζομένων, ούτε ανταγωνισμός με τα ιδιωτικά κανάλια με όρους της αγοράς. Επιπλέον, θα αναβιώσουν οι συμβάσεις αορίστου χρόνου και οι συμβασιούχοι θα έχουν επιπλέον μοριοδότηση σε επόμενους διαγωνισμούς, 2 από τα 7 μέλη του ΔΣ θα είναι αιρετά από το σύνολο των εργαζομένων, η ΕΡΤ θα υποβάλλει το πρώτο τρίμηνο κάθε έτους στο ΕΣΡ και την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής έκθεση για τη διαφάνεια στη χρήση του ανταποδοτικού τέλους, η κοινωνία θα ασκεί διαρκή έλεγχο στην ΕΡΤ μέσω συμβουλίων κοινωνικού ελέγχου, οι συμφωνίες και αναθέσεις για τις μεικτές παραγωγές θα γίνονται με απόλυτη διαφάνεια και το 1,5% του τζίρου της θα διατίθεται για την ενίσχυση των κινηματογραφικών παραγωγών και τη στήριξη του βιβλίου.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε η Σ. Βούλτεψη (ΝΔ), η οποία όμως μίλησε ελάχιστα για το νομοσχέδιο, αν και όπως επισημάνθηκε και από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, σύμφωνα με το άρθρο 95 του Κανονισμού της Βουλής, η συζήτηση της αρχής νομοσχεδίου αναφέρεται αποκλειστικά στο σκοπό και στο περιεχόμενό τους.

Αντίθετος στις υπερεξουσίες του Υπουργού Επικρατείας στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση εμφανίστηκε ο Σπ. Δανέλλης (Ποτάμι), ο οποίος παρατήρησε ακόμα την  ανυπαρξία βιωσιμότητας όσον αφορά το οικονομικό και τη σύνθεση του προσωπικού. «Θα προχωρήσετε σε μεγάλη αύξηση του ανταποδοτικού τέλους, θα μειώσετε σε σύντομο χρονικό διάστημα τον αριθμό του προσωπικού που θα προσλάβετε ή μήπως θα σταματήσετε να αποδίδετε μέρος του ανταποδοτικού τέλους στον κρατικό προϋπολογισμό; Το τελευταίο στη διαπραγμάτευση οδήγησε σε σύγκρουση με τους θεσμούς και ο Υπουργός στην Επιτροπή το απέκλεισε» σημείωσε.

Στην αμφίβολη πλήρη αναβίωση της ΕΡΤ και των δομών της και σε ζητήματα που αφορούν την αποκατάσταση των εργαζομένων στάθηκε ο Ι. Γκιόκας (ΚΚΕ). Το πρώτο το αμφισβήτησε γιατί θα γίνει όχι με το ίδιο το νομοσχέδιο, αλλά με απόφαση του ΔΣ της ΕΡΤ, άρα αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο μη υλοποίησης με βάση το σημερινό σχέδιο νόμου. Σε ότι αφορά τους εργαζόμενους, 202 συμβασιούχοι και όσοι βγήκαν σε σύνταξη με μειωμένες αποδοχές μένουν εκτός, ενώ η αναβίωση των συμβάσεων γίνεται από τον χρόνο δημοσίευσης του νόμου κι όχι κλεισίματος της ΕΡΤ. Επιπλέον οι Κανονισμοί Λειτουργίας, μεταξύ των οποίων και ο Κανονισμός Εργασίας, θα καταρτιστούν από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, ενώ δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΡΤ. «Η Κυβέρνηση έφερε ένα νομοσχέδιο στη βάση του προηγούμενου νόμου για τη ΝΕΡΙΤ» πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντάς το διαφημιστική απάτη.

Τέλος, ο Γ. Αρβανιτίδης (ΠΑΣΟΚ) έκανε λόγο για παλιές, αποτυχημένες συνταγές αναφορικά με τον πλήρη έλεγχο της ΕΡΤ από τον Υπουργό Επικρατείας και για λαϊκίστικες πρακτικές αναφορικά με την επαναπρόσληψη των 1559 πρώην απολυμένων. «Υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο που να αποδεικνύει ότι όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι θα έχουν αντικείμενο να απασχοληθούν; Είναι όλοι απαραίτητοι και χρήσιμοι ή θα προκαλέσουν την ίδια ασφυξία που οδήγησε την ΕΡΤ να καταγράψει ζημιές πάνω από 9 εκατ. ευρώ;» αναρωτήθηκε. 

(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.