Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, αργά το βράδυ της Παρασκευής, κατ’ αρχήν, κατ’ άρθρο και στο σύνολο η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των Γενικών Φορέων της Κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδας. Η ψηφοφορία ήταν ονομαστική μετά από αίτηση βουλευτών της ΝΔ και του ΚΚΕ και το τελικό αποτέλεσμα ήταν 156 υπέρ και 104 κατά, σε σύνολο 260 ψηφισάντων βουλευτών. Είχε προηγηθεί κατά την έναρξη της συζήτησης, το μεσημέρι της Παρασκευής, ένσταση αντισυνταγματικότητάς της ΠΝΠ από τον βουλευτή της ΝΔ, Μάκη Βορίδη, η οποία εν τέλει απορρίφθηκε, με το ΚΚΕ να απέχει, θεωρώντας τη συγκεκριμένη συζήτηση «έναν ανούσιο δικομματικό καυγά».
Την άμεση κύρωση της κατεπείγουσας ρύθμισης από τη Βουλή, αν και υπήρχε η δυνατότητα αυτό να συμβεί εντός 90 ημερών από την κατάθεσή της, έσπευσε να τονίσει ο εισηγητής του Σύριζα, Μάκης Μπαλαούρας, αναφερόμενος στο ηθικό και πολιτικό πλεονέκτημα που είχε και εξακολουθεί να έχει το κόμμα του. «Σας ενοχλεί που είμαστε διαφορετικοί» σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Ομολογία οικονομικού αδιεξόδου και χρεοκοπίας» χαρακτήρισε αυτή την κίνηση της Κυβέρνησης η εισηγήτρια της ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία αναφέρθηκε αναλυτικά στο κατ’αυτή «ανεύθυνο, ανέφικτο και με ανύπαρκτους πόρους Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» και στο επίσης ανέφικτο σκίσιμο του μνημονίου, στο οποίο αναφερόταν προεκλογικά συχνά - πυκνά η Κυβέρνηση.
Σε ορισμένα σημεία της ΠΝΠ στάθηκε ο Κ. Χαρακίδης από το Ποτάμι, όπως στο γεγονός ότι δεν περιγράφεται το ποιες είναι οι έκτακτες και απρόβλεπτες συνθήκες που την επιβάλλουν, δεν προσδιορίζεται η χρονική της διάρκεια και δεν υπάρχει κατάλογος με τους φορείς που υποχρεούνται να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην ΤτΕ.
Στην εξαίρεση των ΔΕΚΟ από τη ρύθμιση προκειμένου να μην πάρουν το ρίσκο οι ιδιώτες κεφαλαιούχοι που συμμετέχουν σ’ αυτές στάθηκε ο Α. Βαρδαλής από το ΚΚΕ, ο οποίος τόνισε ότι εκτός από τις αντιθέσεις ανάμεσα στην αστική και την εργατική τάξη, υπάρχουν και οι ενδοαστικές αντιθέσεις των χωρών, στο πλαίσιο των οποίων δίνει τις ‘μάχες’ της η Κυβέρνηση. Στο ίδιο πνεύμα και η ομιλία Κουτσούμπα, ο οποίος χαρακτήρισε την ΠΝΠ απαίτηση της τρόικας και κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι αντιγράφει πρακτικές νεοφιλελεύθερων χωρών, όπως η Ολλανδία.
Στη θετική ανταπόκριση μέχρι στιγμής δύο Διοικητών εμπορικών τραπεζών (από τους συνολικά τέσσερις) στις επιστολές που απέστειλε με προσωπική του πρωτοβουλία και το αίτημα να μην επωμιστεί το Δημόσιο το κόστος από το σπάσιμο των κλειστών λογαριασμών αναφέρθηκε ο Δ. Καμμένος από τους Αν.Ελ., ο οποίος διευκρίνισε ακόμα ότι δεν υφίσταται ρίσκο για τους φορείς που μεταφέρουν τα χρήματά τους στην ΤτΕ και ότι θα υπάρξει κάλυψη για κάθε χρηματοδοτική τους ανάγκη.
Τέλος, ο Α. Λοβέρδος (ΠΑΣΟΚ) εξέθεσε τον προβληματισμό του για τους λογαριασμούς των οποίων το επιτόκιο είναι μεγαλύτερο από 4% ή βρίσκονται σε συνεταιριστικές τράπεζες, ενώ αναρωτήθηκε και τι θα γίνει στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με την ΕΕ και άρα εκ νέου χρηματοδότηση. Σε πιο σκληρή γλώσσα η ομιλία Βενιζέλου, ο οποίος έκανε λόγο για πολιτική και ηθική ανακολουθία της Κυβέρνησης και για «ωμό θεσμικό κυνισμό που θέτει βαθύ πρόβλημα δημοκρατίας».
(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)