Με συζήτηση της τρισέλιδης έγγραφης ένστασης του βουλευτή της ΝΔ, Δ. Κυριαζίδη με την οποία εξέφραζε την πεποίθησή του ότι το Προεδρείο της Επιτροπής γερμανικών αποζημιώσεων δεν έχει συγκροτηθεί νόμιμα, αφού έγινε αυτοαναγόρευση αντί εκλογής ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής γερμανικών αποζημιώσεων.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης η Ζωή Κωνσταντοπούλου απάντησε αναλυτικά στους ισχυρισμούς του κ. Κυριαζίδη, διευκρινίζοντας κατ’ αρχήν ότι η Επιτροπή θα αποφασίσει επί της ένστασης μια και το αίτημα αυτό υπάρχει και στο ίδιο το κείμενο που κατέθεσε ο Δ. Κυριαζίδης και εξηγώντας στη συνέχεια ότι είχε προηγηθεί έγγραφη πρότασή της – η οποία και υιοθετήθηκε ομοφώνως από την Ολομέλεια – να τοποθετηθεί το Προεδρείο της Βουλής ως Προεδρείο της Επιτροπής, (σύμφωνα με το άρθρο 49Α του Κανονισμού της Βουλής) προκειμένου να υπογραμμιστεί η ιδιαίτερη σημασία που δίνεται στο έργο της.

Επί της ένστασης τοποθετήθηκαν και οι βουλευτές - μέλη της Επιτροπής, με τον κ. Τζαβάρα από τη ΝΔ να τονίζει ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να δημιουργεί την παραμικρή αιτία για διχοστασίες και να υιοθετεί την αναθεωρημένη θέση του ίδιου του καταθέτοντος την ένσταση, ο οποίος κόντρα στο αρχικό γραπτό του αίτημα ζήτησε τη μη συζήτησή της τελικά στην εν εξελίξει συνεδρίαση, χωρίς ωστόσο να αποσύρει το αρχικό του αίτημα.

«Η ένσταση έχει μία έννοια διαδικαστικής αμφισβήτησης του κύρους και των εργασιών της Επιτροπής. Από τη στιγμή που υπάρχει εγώ δεν μπορώ να μην τη θέσω σε ψηφοφορία»τόνισε από τη μεριά της η Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Εάν ο κ. Κυριαζίδης δεν θέλει να συζητηθεί αυτή η επιστολή ας την αποσύρει και τότε εγώ θα θεωρήσω ότι δεν έγινε» προσέθεσε η κα Κανελλοπούλου, η οποία χαρακτήρισε την Επιτροπή αντιπροσωπευτική και μικρόψυχο και εμπαθές ό,τι έρχεται να αμφισβητήσει την εγκυρότητα, τη φερεγγυότητα και τις δυνατότητές της.

Ακολούθησε η ψηφοφορία, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν, σε σύνολο 17 μελών της Επιτροπής,  15 ψήφοι καταψήφισης της ένστασης, προερχόμενες ακόμα και από τους βουλευτές της ΝΔ, 1 ψήφος υπέρ της (από τον ίδιο τον Δ. Κυριαζίδη), αλλά και αποχή της Δ. Μανωλάκου (ΚΚΕ), η οποία εξήγησε ότι ο κ. Κυριαζίδης κατέθεσε γραπτά τη διαφορετική του άποψη και δεν ήταν απαραίτητο ούτε να συζητηθεί εκτενώς, ούτε να μπει στη διαδικασία της ψηφοφορίας.

(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.