Σε σχεδιασμό των αμέσως επόμενων κινήσεων της προέβη, σήμερα, στην πρώτη της συνεδρίαση, η Επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, η οποία προγραμμάτισε επίσης την επόμενη της συζήτηση για την Τετάρτη 15 Απριλίου. Αλλαγές και στη σύνθεσή της, μετά την ανακοίνωση του Ποταμιού για αποχή από τις εργασίες της - εξαιτίας της εκτίμησής του ότι η Ζωή Κωσταντοπούλου «αυτοαναγορεύθηκε σε Πρόεδρο δίχως καν να συνεδριάσει η Επιτροπή» - αλλά και την παραίτηση του Γιάννη Κεφαλλογιάννη από τακτικό μέλος και την τοποθέτησή του στη θέση του αναπληρωτή τέταρτου Αντιπροέδρου (ο πρώην αναπληρωτής τέταρτος Αντιπρόεδρος Κων/νος Τζαβάρας τοποθετείται στη θέση του τακτικού μέλους).
Επικουρικό ρόλο στο έργο της Επιτροπής ανακοινώθηκε ότι θα έχουν ο Παναγιώτης Λιαργκόβας από το γραφείο προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή και καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο Αστέριος Πλιάκος, προϊστάμενος της 2ης διεύθυνσης επιστημονικών μελετών και καθηγητής ευρωπαϊκού δικαίου, ο Δημήτρης Κανελλόπουλος, Προϊστάµενος του τµήµατος διεθνών και αµυντικών μελετών και ο Ανδρέας Κούνδουρος, προϊστάμενος του τμήματος ευρωπαϊκών μελετών.
Παρόντες στη συζήτηση που διήρκεσε περίπου δύο ώρες ήταν - εκτός από τους κοινοβουλευτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες - η κα Τζίνη από τη διεύθυνση κοινοβουλευτικού ελέγχου, η Χριστίνα Σταμούλη, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου για τη διεκδίκηση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, αλλά και δημοσιογράφος από την ERTopen.
Για το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε για την παρουσία εξωκοινοβουλευτικών προσώπων διαμαρτυρήθηκε στην αρχή της συνεδρίασης ο Δ. Κυριαζίδης από τη ΝΔ, ο οποίος, συμπορευόμενος με το Ποτάμι, έθεσε ζήτημα νομιμοποίησης του Προεδρείου, ενώ μίλησε και για «ομηρία των βουλευτών» εξαιτίας της διαμαρτυρίας των αντιεξουσιαστών στο προαύλιο του Κοινοβουλίου τις μεσημεριανές ώρες. «Θέλω να μου πείτε ποιά είναι η δική σας άποψη και πόσο μπορεί αυτό να γίνει ανεκτό από πλευράς των βουλευτών, αλλά και της Προέδρου του Κοινοβουλίου» είπε, απευθυνόμενος στη Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Στα ζητήματα αυτά και διακοπτόμενη μέχρι τέλους από τον βουλευτή της ΝΔ προσπάθησε να απαντήσει η Πρόεδρος της Βουλής. «Θέσατε τρία ερωτήματα, θέλετε τις απαντήσεις; Αν με ξαναδιακόψετε όμως, θα λάβω μέτρα, σας το λέω. Διότι εμποδίζετε να απαντηθούν τα ερωτήματα και επιμένετε στην παραπληροφόρηση.»
Η κα Κωνσταντοπούλου εξήγησε για το πρώτο ζήτημα ότι επρόκειτο για μία απολύτως ειρηνική είσοδο πολιτών, με εμφανή τα χαρακτηριστικά τους, στο προαύλιο της Βουλής, εκδήλωση της διαμαρτυρίας τους για τις φυλακές Τύπου Γ΄ και της συμπαράστασής τους σε κρατουμένους, οι οποίοι πραγματοποιούν πολυήμερη απεργία πείνας και αποχώρηση υπό την επίβλεψη της φρουράς. Αναφορικά με το Προεδρείο, η ΠτΒ παρέπεμψε στο άρθρο 49Α του Κανονισμού της Βουλής, με βάση το οποίο αποφασίστηκε ομόφωνα από την Ολομέλεια της Βουλής να γίνει η σύσταση της Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών και το οποίο ορίζει «να έχει Πρόεδρο την Πρόεδρο της Βουλής και Αντιπροέδρους τους Αντιπροέδρους της Βουλής». «Δεν πρότεινα εγώ τους παρισταμένους, οι άνθρωποι ζήτησαν να περευρίσκονται και τους το επέτρεψα» είπε τέλος η Ζωή Κωνσταντοπούλου για το τρίτο ζήτημα που τέθηκε από τον Δ. Κυριαζίδη και συμπλήρωσε «Την επόμενη φορά, αν θέλετε να προτείνετε την παρουσία κάποιου είναι αυτονόητο ότι θα το δεχτούμε».
Ακολουθούν οι αποφάσεις που ελήφθησαν από την Επιτροπή:
- Όλα τα μέλη της Επιτροπής θα μελετήσουν το υλικό της από την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο (πρόκειται για τρεις ογκώδεις φακέλους) που θα διανεμηθεί από τις υπηρεσίες και η νέα συνεδρίαση της θα γίνει σε δύο εβδομάδες.
- Συγκρότηση Επιτροπής, κατ’ άρθρο 44 του Κανονισμού της Βουλής, υπό τον Μανώλη Γλέζο που θα επικουρήσει της σχέσεις με το Ευρωκοινοβούλιο και τα εθνικά Κοινοβούλια και σύνθεση της Επιτροπής αυτής με συμμετοχή όλων των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου και με συμμετοχή βουλευτών από άλλα Κοινοβούλια.
- Συγκρότηση επιστημονικής Επιτροπής, με τη συνδρομή των υπηρεσιών της Βουλής και των επιστημόνων, με τους τρεις καθηγητές που συνεισέφεραν την προηγούμενη περίοδο (Περάκης, Μπρεδήμας και Φλογαΐτης) και με εκπροσώπους του κοινοβουλευτικού ελέγχου και της βιβλιοθήκης, του Ιδρύματος και του Καναλιού της Βουλής και με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία πρωτογενούς αρχειακού υλικού τεκμηρίωσης.
- Πρόσκληση του προέδρου του ιταλικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, καθηγητή κ. Giuseppe Tesauro για να κάνει μία ομιλία στη Βουλή, κατά προτίμηση στις 9 Μαΐου - ημέρα της λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου - ή κοντά σε αυτή την ημερομηνία.
- Προετοιμασία διεθνούς συνεδρίου και οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου αυτού.
- Απεύθυνση στα Υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών, στις Νομαρχίες, στην ΚΕΔΕ, στην Τράπεζα της Ελλάδος και σε κάθε αρχή και υπηρεσία που μπορεί να διαθέτει υλικό και αναζήτηση των πορίσματων και των εκθέσεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
- Κατάρτιση χρονοδιαγράμματος της Επιτροπής.
- Συνάντηση αντιπροσωπείας της Επιτροπής με τον Πρωθυπουργό προκειμένου να ληφθεί κυβερνητική πρωτοβουλία για την εκτέλεση της απόφασης 137/1997 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λειβαδιάς που κατέστη αμετάκλητη με την απόφαση 11/2000 της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου και με την οποία επιδικάστηκαν αποζημιώσεις για τα θύματα της σφαγής του Διστόμου από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής τον Ιούνιο του 1944.
(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)