Τη δική της απάντηση σε όσους αντιδρούν στη διάταξη του υπό συζήτηση νομοσχεδίου «Μεταρρυθμίσεις ποινικών διατάξεων, κατάργηση των καταστημάτων κράτησης Γ΄ τύπου και άλλες διατάξεις» που προβλέπει κατ’ οίκον περιορισμό για τους κρατούμενους με ποινή ισόβιας κάθειρξης και αναπηρία πάνω από 80%, διά της οποίας αποφυλακίζεται ο Σάββας Ξηρός, έδωσε από το βήμα της Βουλής η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλική Κατριβάνου.
Η βουλευτής διηγήθηκε μία εμπειρία από τον πρότερο εργασιακό της βίο σε σεμινάρια επίλυσης συγκρούσεων με Παλαιστίνιες και Ισραηλινές γυναίκες, οι οποίες είχαν χάσει μέλη της οικογένειάς τους στον μεταξύ τους πόλεμο. Οι γυναίκες αυτές, αν και είχαν πόνο και οργή για αυτό το βίωμα - τομή στη ζωή τους, μπορούσαν τελικά να συνυπάρξουν γιατί αντιλαμβάνονταν ότι ο φαύλος κύκλος αυτών των πολύ έντονων συναισθημάτων πρέπει κάποια στιγμή να σπάσει, προκειμένου να βοηθηθούν τα παιδιά τους να ζήσουν σε έναν καλύτερο κόσμο.
«Εγώ θεωρώ ότι κάποιος που έχει περάσει κάποιες εμπειρίες, δικαιούται να έχει όλα τα συναισθήματα και δεν έχει υποχρέωση για συγχώρεση, παρόλο που εγώ αυτή την αναλαμπή που είδα στην ανθρώπινη ύπαρξη την κρατάω μέσα μου, γιατί μου δίνει ελπίδα. Αλλά δεν μπορείς να πιέσεις κανένα και ο καθένας κάνει την προσωπική του διαδρομή σε αυτό το κομμάτι. Θα πω όμως ένα πράμα: όσο ανείπωτος κι αν είναι αυτός ο πόνος και η οργή - και το σέβομαι απόλυτα - δεν μπορεί να είναι ο τρόπος με τον οποίο ένα κράτος δικαίου συζητά και θεσμοθετεί», κατέληξε.
Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής και στην Ολομέλεια – ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι ψήφισαν κατά, ΚΚΕ και ΧΑ «παρών» - ενώ η συζήτηση επί των άρθρων βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή.
(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)