Ερώτηση για την απόφαση της Διοίκησης του ΟΚΑΝΑ να διακοπεί η λειτουργία των μονάδων μεθαδόνης κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και για τα προβλήματα που δημιουργούνται στους χρήστες έκανε, κατά τη διάρκεια του χθεσινού κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ι. Γκιόκας.

Αφού υπενθύμισε τη θέση του κόμματός του ότι βασική μέθοδος θεραπείας και απεξάρτησης πρέπει να είναι τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα και τα προγράμματα υποκατάστασης να αφορούν συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες όπου η εξάρτηση συνδυάζεται με ασθένεια, ο βουλευτής αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση να κλείσει για τα Σαββατοκύριακα η Μονάδα Χορήγησης Μεθαδόνης στο Νοσοκομείο «Αγία Όλγα» και στο σχεδιασμό να συμβεί το ίδιο σε δύο ακόμη μονάδες.

«Αυτή η εξέλιξη είναι εξαιρετικά επικίνδυνη γιατί συνδυάζεται με τη χορήγηση δόσεων «take home» - αυτές οι δόσεις που κάποιος τις παίρνει στο σπίτι - σε ασθενείς χωρίς να πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, (…) πέρα από τις άλλες αρνητικές παρενέργειες που μπορεί να υπάρχουν, ακόμα και για εκείνους που μπορούν να παίρνουν «take home» δόσεις. Αντιλαμβάνεστε, εάν κλείσει μια μονάδα και πρέπει ο άλλος να διασχίζει ολόκληρη την Αθήνα για να πάρει μέρος στο πρόγραμμα, τι δυσκολίες υπάρχουν» επισήμανε.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Υγείας, Α. Ξανθός διευκρίνισε ότι το πρόβλημα αφορά ένα μικρό αριθμό θεραπευομένων σε τρεις θεραπευτικές μονάδες  που συστεγάζονται στο Νοσοκομείο «Αγία Όλγα», στο Σισμανόγλειο και στο Στρατόπεδο Βαρύτη στο Γουδί και ειδικότερα 85 περίπου άτομα για τα οποία έχει κριθεί από την επιστημονική ομάδα που τους παρακολουθεί ότι δεν μπορούν να μπουν σε πρόγραμμα «take home» από τα συνολικά 800 τα οποία είναι σε υποκατάσταση με μεθαδόνη.

«Επειδή, όμως, αυτό το ποσοστό είναι πολύ μικρό στο σύνολο των θεραπευομένων, κρίθηκε από τη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ ως πιο λογική λύση να υπάρξει μια συν-λειτουργία κατά κάποιο τρόπο των μονάδων αυτών το Σαββατοκύριακο, με επίκεντρο τη θεραπευτική μονάδα υποκατάστασης του Νοσοκομείου «Σωτηρία». Ουσιαστικά, οι άνθρωποι αυτοί, δηλαδή, δεν θα μείνουν καθόλου ακάλυπτοι, απλώς θα μετακινούνται στο «Σωτηρία» για τα Σαββατοκύριακα για να παίρνουν τη δόση τους, όπως ακριβώς και οι υπόλοιποι θεραπευόμενοι στο Σωτηρία» είπε, εξηγώντας ότι αυτό γίνεται στο πλαίσιο ενός στοιχειώδους εξορθολογισμού της λειτουργίας και μείωσης του κόστους σε ανθρώπινο δυναμικό για τα Σαββατοκύριακα τουλάχιστον και τις αργίες.

Επιπλέον παραδέχτηκε ότι ο φετινός Προϋπολογισμός ήταν πάρα πολύ ελλειμματικός, με το κονδύλι που προβλεπόταν για τον ΟΚΑΝΑ - ύψους 21 εκατομμύρια ευρώ - να καλύπτει τα απολύτως ανελαστικά του έξοδα, δηλαδή τη μισθοδοσία του ανθρώπινου δυναμικού, του επιστημονικού προσωπικού, τα αναλώσιμα και τα φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούνται, ενώ προανήγγειλε μια οριακή έστω αύξηση του τον επόμενο χρόνο, ώστε να προχωρήσει «ένας πολύ σοβαρός σχεδιασμός που αφορά δύο μονάδες άμεσης πρόσβασης, οι οποίες θα είναι στο Λεκανοπέδιο της Αττικής και θα δίνουν τη δυνατότητα σε χρήστες που είναι σήμερα στο δρόμο και που ακόμα δεν έχουν αποφασίσει, αν θέλουν να μπουν σε ένα πρόγραμμα υποκατάστασης, να έχουν πρόσβαση στο φάρμακο, να φύγουν από το δρόμο και άρα από τη διαρκή διακινδύνευση της υγείας τους - άρα, μειώνοντας και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία - και να έχουν ένα κίνητρο σιγά-σιγά να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα υποκατάστασης».

Κατά τη δευτερολογία του, ο Ι. Γκιόκας, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να υπάρχουν μονάδες προσιτές σε αυτόν που παρακολουθεί το πρόγραμμα, ώστε να μην αποθαρρύνεται να το συνεχίσει, αλλά και στις καταγγελίες της Επιστημονικής Επιτροπής του συλλόγου εργαζομένων ότι χορηγούνται δόσεις «take home» σε ανθρώπους οι οποίοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Επισήμανε, τέλος, ότι τους τελευταίους εννιά μήνες δεν γίνονται ουροληψίες και τους τελευταίους δεκαοχτώ ιολογικοί έλεγχοι, τονίζοντας ότι οδηγούμαστε σε ένα καθεστώς όπου το κράτος απλά θα μοιράζει μια δόση και ανοίγει ο δρόμος της ιδιωτικής συνταγογράφησης.

Το τελευταίο ενδεχόμενο (ιδιωτική συνταγογράφηση)  αποκλείστηκε από τον Υπουργό Υγείας, ο οποίος εμφανίστηκε ωστόσο ανοιχτός στη συνταγογράφηση φαρμάκων από δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας για τους σταθεροποιημένους ασθενείς, οι οποίοι είναι ενταγμένοι, σε μακροχρόνια φάση πλήρους απεξάρτησης από τις ουσίες, παρακολουθούνται συστηματικά και μπορούν να παίρνουν τα φάρμακά τους χωρίς κατ’ ανάγκην την παρουσία τους σε δομές του ΟΚΑΝΑ.

Ο Υπουργός, τέλος, μίλησε για την εξαιρετική η δουλειά που κάνει το ΚΕΘΕΑ και οι δομές του και για την ανάγκη διασύνδεσης όλων των δομών και των φορέων, ώστε να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το λιγοστό ανθρώπινο δυναμικό και οι περιορισμένοι πόροι που υπάρχουν, να εξαλειφθεί κατ’ αρχήν το φαινόμενο της λίστας και ταυτόχρονα να βελτιωθεί η φροντίδα και της σωματικής και της ψυχικής υγείας των υπό θεραπεία ανθρώπων.

(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.