94,1 δισ. ευρώ. Τόσο υπολογίζεται πως είναι το χρέος των ελλήνων πολιτών προς το ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΑΑΔΕ (σ.σ.: Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σημαίνουν τα αρχικά. Πρόκειται για τη μετεξέλιξη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που – κατ' απαίτηση των δανειστών – «αναβαθμίστηκε» σε «Ανεξάρτητη Αρχή»).

Χρέος που αφορά ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές και που, αν συνεχίσει να αυξάνεται με τους ίδιους ρυθμούς (890 εκατομμύρια ευρώ προστέθηκαν στο συνολικό ποσό των οφειλομένων μόνο τον περασμένο Νοέμβριο: σχεδόν ένα δισ. μόλις σε έναν μήνα δηλαδή!), δεν θα χρειαστεί περισσότερο από διετία για να πλησιάσει το ελληνικό ΑΕΠ.

Πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η «Αρχή», οι έλληνες πολίτες που χρωστούν στην εφορία ανέρχονται σε 4.312.287, κι αυτό μέχρι και τον Νοέμβριο του 2016. Εξ αυτών, τον κίνδυνο κατασχέσεων αντιμετωπίζουν 1.689.239: περισσότεροι απ' τον έναν στους τρεις δηλαδή! Και στο μεταξύ, το πρώτο ενδεκάμηνο του 2016 οι κατασχέσεις (περιουσιακών στοιχείων, καταθέσεων κ.λπ.) αυξήθηκαν από 695.074 σε 826.211.

Αν οι αριθμοί σάς φαίνονται τρομακτικοί, ηρεμήστε: το Έβερεστ των χρεών είναι απλώς... «φορολογική δικαιοσύνη»! Αυτό τουλάχιστον αναφέρει εγγράφως με επιστολή τους προς τους υφισταμένους του ο γενικός γραμματέας της «Αρχής» κ. Γ. Πιτσιλής, που εκτιμά πως «η μετεξέλιξη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε Ανεξάρτητη Αρχή αντανακλά την προσδοκία των συμπολιτών μας η Φορολογική Διοίκηση να λειτουργεί με μόνο γνώμονα τις αρχές της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, της φορολογικής δικαιοσύνης, της λογοδοσίας, της εξωστρέφειας και της προσπάθειας για διαρκή βελτίωση»!

Κατά πόσο μπορεί να λογίζεται ως «φορολογική δικαιοσύνη» το να αδυνατεί να πληρώσει τα όσα του καταλογίζονται ως οφειλόμενα σχεδόν ο ένας στους δύο πολίτες; Απευθυνθείτε στον επικεφαλής της «Αρχής». Ο οποίος με τη σειρά του θα σας παραπέμψει στη Βουλή και σε ψηφισθέντες νόμους, τροπολογίες και Προεδρικά Διατάγματα. Ο «φορολογικός σχεδιασμός» είναι έργο της «εκάστοτε δημοκρατικά εκλεγμένης πολιτικής ηγεσίας» του Υπουργείου Οικονομικών, άλλωστε, σύμφωνα με την ίδια πάντα – προς υφισταμένους – επιστολή του κ. Πιτσιλή. Τώρα, τι ακριβώς «σχεδιασμός» είναι αυτός που δημιουργεί ληξιπρόθεσμες οφειλές ενός δισεκατομμυρίου ευρώ τον μήνα; Άλλο θέμα! Το παν είναι να διαθέτεις «όραμα»! Και βεβαίως... μια «Ανεξάρτητη Αρχή»!

Ι. Δ. Σαμπανίκος
Συντάκτης: Ι. Δ. Σαμπανίκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.