Ούτε και σήμερα συγκροτήθηκε το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (ΕΣΡ), αφού «ναι» στην πρόταση Βούτση είπαν 16 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ και ΠΟΤΑΜΙ), 6 «παρών» (ΝΔ και ΚΚΕ), 1 «όχι» (Ένωση Κεντρώων) και άρα δεν συγκεντρώθηκε η απαιτούμενη από το Σύνταγμα αυξημένη πλειοψηφία των 4/5 από τα συνολικά 24 μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων (εν προκειμένω 23 παρόντα αφού απουσίαζε ο βουλευτής της ΧΑ, Χρήστος Παππάς).
Η εισήγηση Βούτση
- Για τη θέση του Προέδρου: Ροδόλφος Μορώνης, δημοσιογράφος, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων, πρώην διευθυντής και μέλος του ΕΣΡ (1991-1993 και 2002-2005), πρώην Υφυπουργός παρά τον Πρωθυπουργό στην πρόσφατη υπηρεσιακή Κυβέρνηση, πρώην αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ, δίδαξε τηλεοπτική δημοσιογραφία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
-Για τη θέση του Αντιπροέδρου: Νίκος Κιάος, δημοσιογράφος από το 1982, απόφοιτος φυσικού του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στη ραδιοηλεκτρολογία, πρώην Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ (1999 – 2001), πρώην Γενικός Γραμματέας του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ, πρώην μέλος του ΔΣ του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, πρώην Πρόεδρος του ΔΣ του ΟΑΚΑ μέχρι προσφάτως. Αρχικά είχε προταθεί από τον κ. Βούτση για τη θέση του μέλους (και ο Β. Μυλόπουλος για τη θέση του Αντιπροέδρου), στη συνέχεια όμως μετά από αίτημα βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ και του ΠΟΤΑΜΙΟΥ ‘αναβαθμίστηκε’ στην τελική εισήγηση του Προέδρου της Βουλής (αντίστοιχα ο Β. Μυλόπουλος προτάθηκε τελικά ως μέλος).
- Για τις θέσεις των μελών: α). Βασίλης Μουλόπουλος, δημοσιογράφος, με σπουδές Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΗΙΕΑ), πρώην Διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας «Το Βήμα», πρώην Πρόεδρος του ΔΣ της εφημερίδας «Η Αυγή».
β). Καλλιόπη (Πόπη) Διαμαντάκου, δημοσιογράφος από το 1986, με σπουδές πολιτικών επιστημών και ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, διδάκτωρ του τμήματος Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Παντείου Πανεπστημίου (στο μεταπτυχιακό τμήμα του οποίου δίδαξε «ΜΜΕ και ψυχολογία»), δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων.
γ). Βασίλης Καραποστόλης, καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας.
δ). Λίλιαν Μήτρου, δικηγόρος, καθηγήτρια στο τμήμα μηχανικών, πληροφοριακών και επικοινωνιακών συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, διδάσκει επίσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
ε). Δήμητρα Παπαδοπούλου (είναι το μόνο μέλος του παλιού ΕΣΡ), καθηγήτρια Αστικού Δικαίου του τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών
στ). Αγγελική Σγώρα, διδάκτωρ δικτύου υπολογιστών στο τμήμα μηχανικών, πληροφοριακών και επικοινωνιακών συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ζ). Ιωάννης Τζανετάκος, δημοσιογράφος σε σειρά έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης από το 1972, με διδακτική δραστηριότητα στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, πτυχιούχος Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών.
«Πιστεύω ότι η πρόταση που κατατίθεται έχει τα στοιχεία μιας αρκετά ισορροπημένης και σίγουρα αξιοκρατικής καθ’ όλα πρότασης. Προφανώς υπάρχουν και άλλες προτάσεις για κάθε ανεξάρτητη αρχή που θα ήτανε το ίδιο καλές ή και καλύτερες, αλλά κάθε φορά κατ’ οικονομία ή και μετά από συνεννοήσεις με όσα κόμματα προστρέχουν στη σχετική συνεννόηση διαμορφώνουμε μία πρόταση» επισήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής, ενώ ακολούθησαν οι παρατηρήσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης.
Νίκος Δένδιας (ΝΔ): Ζήτησε να σταματήσει η ατελέσφορη διαδικασία διαφωνίας επί των προσώπων, θέτοντας ως προτεραιότητα τη συμφωνία επί του κειμένου που θα κατατεθεί στη Βουλή και θα επαναφέρει τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ. Άφησε ακόμα αιχμές για κρυφές συνεννοήσεις της Κυβέρνησης με κόμματα της αντιπολίτευσης στο επίπεδο των προτεινόμενων προσώπων.
Ανδρέας Λοβέρδος (Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ): Ακρόαση των υποψηφίων μελών του ΕΣΡ ζήτησε με τη σειρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, αίτημα που απορρίφθηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής ως διαδικασία μη προβλεπόμενη από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Επιπλέον, εξέφρασε επίσης τη διαφωνία του για τη διατύπωση περί αναστολής της εφαρμογής του άρθρου 2α του νόμου Παππά (Ν. 4339/2015).
«Η αντανάκλαση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας μπορεί να εκτείνεται και σε πολλές άλλες διατάξεις του Ν. 4339 κι όχι μόνο σ’ αυτή» σημείωσε.
Μάριος Γεωργιάδης (Ένωση Κεντρώων): Την πλήρη κατάργηση του νόμου Παππά ζήτησε ο βουλευτής, ευθυγραμμιζόμενος και με το αίτημα Δένδια για αναβολή της Διάσκεψης των Προέδρων μέχρι να αποσαφηνιστεί το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η νέα νομοθετική πρωτοβουλία. Μίλησε ακόμα για ‘άδειασμα’ του Βύρωνα Πολύδωρα από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να εκτεθεί η ΝΔ.
Γιώργος Λαμπρούλης (ΚΚΕ): Ότι η ψήφος («παρών») δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα, αλλά με την πάγια θέση του ΚΚΕ σχετικά με τις ανεξάρτητες αρχές επανέλαβε εκ νέου ο βουλευτής.