Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής σε μια ακόμα προσπάθεια σύνθεσης για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία της κυβέρνησης που τροποποιεί το επίμαχο άρθρο του νόμου Παππά, το οποίο κρίθηκε ως αντισυνταγματικό.

Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο 2α του νόμου Παππά, με το οποίο καθορίστηκε ότι η ευθύνη για τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών μεταβιβάζεται στον Υπουργό Επικρατείας, είναι αυτό που κρίθηκε ως αντισυνταγματικό από το ΣτΕ την προηγούμενη εβδομάδα. Η τροπολογία που κατέθεσε σήμερα το απόγευμα στη Βουλή η κυβέρνηση, αναστέλλει την εφαρμογή του άρθρου 2Α.

Ειδικότερα, η αναστολή αφορά:

-τον καθορισμό του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας,

-τον τρόπο διενέργειας της διαγωνιστικής διαδικασίας κατά την πρώτη εφαρμογή του.

Με άλλα λόγια, με την τροπολογία καθορίζεται ότι οι δύο παραπάνω αρμοδιότητες δεν ανήκουν πλέον στον Υπουργό Επικρατείας και τη Γενική Γραμματεία Τύπου και Ενημέρωσης.

Στην Αιτιολογική Έκθεση αναφέρεται ότι η αναστολή αυτή του άρθρου 2Α ισχύει «μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας επί των αιτήσεων ακυρώσεως κατά των αναφερόμενων υπουργικών αποφάσεων». Και μάλλον η δημοσίευση αυτή της απόφασης του ΣτΕ θα αργήσει να έρθει, ίσως για κάποιους μήνες, όπως είπε στη Διάσκεψη των Προέδρων ο ΠτΒ Νίκος Βούτσης.

Η τροπολογία πρόκειται να ψηφιστεί την ερχόμενη Πέμπτη.

 

Παππάς: Αυτή τη στιγμή παρανομούμε όλοι μαζί

Σε πρωινή του συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς δήλωσε:

«Σήμερα φέρνουμε στη Βουλή τη διάταξη για την αναστολή του άρθρου 2Α, το οποίο μετέφερε τις αρμοδιότητες για τη διεξαγωγή από το ΕΣΡ, που δεν υπήρχε τότε, στον Υπουργό Επικρατείας. Θα προχωρήσουμε στη συνολική αλλαγή του νόμου 4339/15, για την αδειοδότηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών μόλις δημοσιοποιηθεί το σκεπτικό της σχετικής απόφασης του ΣτΕ».

Τόνισε: «Αυτή τη στιγμή παρανομούμε όλοι μαζί, γιατί δεν έχει παραταθεί και το καθεστώς της προσωρινής άδειας, με απόφαση του ΣτΕ από το 2010» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παππάς και κάλεσε τη ΝΔ, ενόψει της σημερινής συνεδρίασης, να διευκρινίσει ποιες διατάξεις του νόμου θέλει να καταργηθούν. Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συναινούσε και σε πρόσωπα εκτός του κόμματος και ήταν η ΝΔ που υπαναχώρησε. Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, «είμαστε ενώπιον της συνεδρίασης, δεν προεξοφλώ τίποτα».

 

«Κροκοδείλια τα δάκρυα της ΝΔ για τους εργαζόμενους. Ειλικρινή τα δάκρυά της για τους καναλάρχες»

Ακόμα, με αφορμή την κατάθεση πρότασης νόμου από τη Νέα Δημοκρατία για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, ο Υπουργός Επικρατείας εξέδωσε ανακοίνωση, η οποία αναφέρει τα εξής:

«Οι μοναδικές επί τις ουσίας διαφοροποιήσεις που φέρνει η πρόταση νόμου της ΝΔ για την αδειοδότηση τηλεοπτικών σταθμών, σε σχέση με τον ισχύοντα νόμο, είναι:

1.Καταργεί το κατώτατο όριο εργαζομένων, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ορίσει στους 400 πλήρους απασχόλησης εργαζόμενους ανά κανάλι.

2.Καταργεί το διαγωνισμό και τον αντικαθιστά από ‘αδειοδοτική διαδικασία’, η οποία ελαχιστοποιεί το τίμημα που θα εισπράξει το ελληνικό Δημόσιο.

«Κροκοδείλια τα δάκρυα της ΝΔ για τους εργαζόμενους, λοιπόν. Ειλικρινή τα δάκρυά της για τους καναλάρχες. Κατά τα άλλα, η πρόταση νόμου της ΝΔ επαναλαμβάνει, προς το χαλαρότερο, τις προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος 4339/15, στα άρθρα 1-15. Σε αυτά ακριβώς τα άρθρα τα οποία η ΝΔ θέλει να καταργήσει. Σε αυτόν ακριβώς το νόμο, ο οποίος –στις βασικές του διατάξεις- υπερψηφίστηκε με πλειοψηφία σημαντικά ευρύτερη της κυβερνητικής», τονίζει ο Νίκος Παππάς.

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.